Uniunea Europeană a decis să lanseze o nouă directivă anti-spălare a banilor – AMDL6 – ce va intra în vigoare în decembrie 2020. Aceasta impune reguli și mai stricte față de cea de-a cincea directivă, ce a intrat în vigoare la începutul acestui an.

AMDL5 a extins domeniul de aplicare al verificărilor clienților și a extins controalele anti-spălare de bani asupra tuturor filialele de firme deținute majoritar din afara Uniunii Europene. Aceste reguli au complicat activitatea majorității companiilor cripto care operează în Uniunea Europeană, forțându-le să implementeze verificări KYC/AML.

Ce aduce nou AMDL6?

Noua directivă ce va intra în vigoare în decembrie face parte dintr-o abordare din ce în ce mai dură a UE în materie de AML. Faptul că a fost lansat atât de repede după AMDL5 înseamnă că Uniunea se pregătește să se implice din ce în ce mai mult în activitatea de control a activităților financiare.

Testeaza BRAVE, castiga BAT si sustine revista noastra!

Scandalurile bancare recente din UE au întărit necesitatea unor măsuri mai dure pentru adoptarea cerințelor AML în sectorul privat.

Așadar, ce aduce nou AMDL6?

  • Oferă definiții mai clare ale infracțiunilor și ale pedepselor asociate;
  • Extinde răspunderea penală a persoanelor juridice și companiilor, cu pedepse mai dure;
  • Obligă companiile să coopereze între ele când vine vorba de urmărirea penală a infracțiunilor legate de spălare de bani;
  • Obligă companiile să protejeze clienții împotriva criminalității informatice și să combată finanțarea terorismului;
  • Impune măsuri de combatere a criminalității informatice pentru a elimina spălarea banilor;
  • Menționează că monedele virtuale prezintă noi riscuri și provocări pentru combaterea spălării banilor.

Reprezentanții companiilor crypto pot fi trași la răspundere

Când vine vorba despre ecosistemul cripto, AMDL6 are un aspect important: reprezentanții firmelor pot fi trași la răspundere pentru că nu au reușit să împiedice desfășurarea activității infracționale.

Practic, companiile cripto vor trebui să se asigure că metodele folosite în procesele KYC/AML sunt foarte eficiente. Măsuri similare trebuie adoptate și pentru a preveni criminalitatea cibernetică, menționată pentru prima dată într-o directivă europeană. Platformele exchange, de exemplu, vor trebui să se asigure că pot rezista la cyber-atacuri. În caz contrar, pot ajunge să sufere consecințe legale directe.

Pe măsură ce penalitățile pentru eșec devin mai semnificative, existența celor mai bune platforme ar trebui privită mai mult ca o investiție decât ca un cost.