În stilul caracteristic, o publicație din China a raportat un eveniment, nimeni nu l-a tradus pentru publicațiile din vest și s-a răspândit panica, demonstrând încă o dată câtă influență au încă guvernele asupra criptomonedelor. Banca Centrală din China a permis instaurarea haosului toată săptămâna și nu a dat un comunicat oficial în limba engleză decât vineri seara.
Editorul de la CryptoCoinsNews Samburaj Das a studiat cazul încă de la începutul săptămânii și a scris:
”Așa cum a raportat CCN la sfîrșitul lui august, autoritățile din China au ținut pe 18 august o ședință în care au discutat reglementările ICO-urilor. În cadrul ședinței s-a discutat și despre posibilitatea de a interzice în totalitate ICO-urile. Săptămâna trecută, Asociația Națională a Finanțelor Electronice din China i-a avertizat pe membri săi să fie atenți la ICO-uri, pentru că aceste platforme amenință stabilitatea sectorului financiar chinez ”
În acel moment, se găseau doar informații fragmentate și opace despre această problemă. În mod ironic, unul dintre ICO-urile afectate de aceste probleme este RedPulse, un proiect care încearcă să rezolve problema știrilor opace și vagi din China și din zonele din apropiere. RedPulse încearcă să scape de zvonistica de tip ”radio-șanț” și de alte probleme cu care se confruntă investitorii de pe piețele chineze. În ceea ce îi privește, RedPulse au limitat participarea americanilor și chinezilor și cer ca reglementările de cunoașterea clienților să fie respectate înainte să investească.
Notificarea Publică a Republicii Populalre Chineze despre riscurile strângerii de fonduri prin ICO-uri
Documentul lansat de Banca Centrală din China și de corpurile asociate are cinci instrucțiuni, după cum urmează:
„Nici o organizație și nici un individ nu se va implica în strâgerea de fonduri ilegale prin Coin Offering.”
De la distanță, acest lucru poate părea evident. Documentul nu vorbește însă despre strângerea de fonduri pentru activitățile ilegale. Consideră ICO-urile în sine ca fiind ilegale, și explică acest lucru cât se poate de clar.
„De la data emiterii acestei notificări, strângerea de fonduri prin Oferte Inițiale de Monede (ICO) vor fi interzise imediat. Orice indivizi sau organizații care au strâns deja fonduri prin aceste ICO-uri vor trebui să facă aranjamentele necesare pentru a returna fondurile strânse. Vor trebui de asemenea să se asigure că drepturile legitime și interesele investitorilor sunt protejate și că riscurile sunt administrate corect. Departamentele guvernamentale vor face investigații stricte și vor rezolva problema ICO-urilor care își continuă activitatea și strâng în continuare fonduri.”
Aici avem o parte interesantă. Spune clar „de la data emiterii acestei notificări”. Literalmente, acest lucru ar putea să însemne că ICO-urile care au operat până acum nu intră în atenția guvernelor, atâta timp cât se supun celei de-a doua parte – să aranjeze în așa fel încât să returneze fondurile strânse.
Abordarea celor de la NEO a acestui fragment este că vor trebui să organizeze o nouă rundă de rambursări. Din păcate, se pare că doar o parte din cei care dețin moneda sunt interesați să vândă în pierdere. Se pare că portița de scăpare de această lege este să ai o monedă care nu s-a dus de tot de râpă. Pentru cei care au făcut operațiuni în zona gri a legii, fără să creeze proiecte legitime… guvernul le suflă în ceafă.
„Administrarea platformelor legate de ICO-uri va fi consolidată”
Prin aceasta, Republica Populară Chineză vrea să spună că schimburile din China trebuiesc ținute mai atent sub observație. Este clar că au interzis schimbul de criptomonede pentru fiat în China. Este unul dintre momentele rare în care păpușarul își arată mâinile.
„De la data emiterii acestei notificări, așa-zisele platforme care oferă servicii de trading și schimb pentru criptomonede nu se vor mai implica în afacerile de schimb dintre mijloacele legale de plată și jetoane sau ”monede digitale” și nu se vor implica în activități de trading particular sau trading ca și contrapartidă pentru jetoane sau „monede digitale” și nici nu va oferi servicii de evaluare a prețului ori să se comporte ca intermediar de informații pentru jetoane sau ”monede digitale”
Interdicția devine cu adevărat draconică dacă studiezi toate implicațiile. Cetățenii chinezi nu mai au voie nici măcar să ofere un serviciu prin care să transmită prețul bitcoin sau să spună cuiva despre ethereum – deși nu ne putem da seama exact ce reprezintă pentru autoritățile din China ”intermedierea de informații”. Continuă să spună că mai multe schimburi din China vor fi închise în curând.
„Cât despre platformele de trading care au activități prin care încalcă legile și reglementările, autoritățile regulatorii financiare vor notifica departamentul administrativ care se ocupă cu telecomunicațiile. Aceștia vor aplica măsuri ca închiderea site-ului și a aplicațiilor mobile ale platformei, notificarea departamentelor administrative care se ocupă cu spațiu cibernetic pentru a scoate aplicațiile din magazine și notificarea departamentului de administrare a afacerii care să îi revoce licența de afaceri.”
Jihan Wu pare să interpreteze diferit informația:
„Bitcoinul este încă legal în China. ICO-urile sunt ilegale de acum”,
a scris el pe Twitter.
Jihan Wu nu consideră atunci bitcoinul ca fiind „monedă digitală”, sau îl pune într-o categorie separată?
„Instituțiile financiare și instituțiile de plăți non-bancare nu vor face afaceri care au legătură cu strângerea de fonduri prin oferte de monede și trading.
Dacă se găsesc indicii că se fac strângeri de fonduri ilegale sau se observă trading, atunci instutuțiile financiare și instituțiile non-bancare vor da imediat raportul în fața departamentului care se ocupă de cauză.”
Această parte din edict interzice și altor afaceri să facă asigurare sau să ofere alte servicii companiilor care au vreun fel de legătură cu ICO-urile. Din nou, pare evident că aceste interdicții se pot aplica ușor bitcoinului și altor criptomonede. Nu este însă evident cum se poate impune o astfel de interdicție la scară largă. Vorbim despre o țară cu peste un miliard de locuitori.
Publicul trebuie să fie conștinet de riscurile strângerii de fonduri prin ICO și trading
Aceasta este clauza obligatorie a turnătoriei. Aceasta îi obligă pe cetățeni să raporteze dacă cumva observă existența vreunei criptomonede mai abile care le-a scăpat.
”Publicul trebuie să fie conștient de riscuri și să învețe să identifice activitățile financiare ilegale făcute în numele monedei și să raporteze dovezile de activități ilegale imediat. Organizațiile auto-reglementate vor da dovadă de auto-reglementare în industrie”.
Din perspectiva vestică, ne putem teme de termenul ”organizații auto-reglementate” . Acestora li se cere să interpreteze ”corect” regulamentul. Așadar, pare foarte ușor ca cineva să le interpreteze greșit și să se implice în ceva ilegal fără să vrea.
”Pentru ca activitățile financiare să fie în regulă, toate tipurile de organizații auto-reglementate trebuie să interpreteze corect politica. Să îi îndemne pe membri săi să se opună activităților financiare ilegale legate de finanțarea de oferte de monede inițiale și de tranzacționarea monedelor virtuale. Să se păstreze departe de iregularitățile pieței și să îmbunătățească educația investitorilor”
Statutul schimburilor din China la momentul scrierii articolului
Cele mai mari schimburi de bitcoin postează în continuare informații. OKCoin, ViaBTC, BTCC, Yunbi. CHBTC, Binance și BTEC au în continuare serviciile operaționale.
Alte zvonuri neconfirmate
Se pare că ar fi ieșit la iveală un document care conține 60 de proiecte ICO pe care guvernul chinez le are în vedere.
Întotdeauna v-am recomandat să nu păstrați banii în portofelele exchange-urilor. Acum este un moment mai important ca niciodată să vă mutați fondurile de la schimburile chineze sau la furnizori de servicii din China în portofelele proprii. Schimburile pot și au autoritatea să închidă oricând. Majoritatea au un fel sau altul de acord cu utilizatorii care îi absolvă de vină în astfel de cazuri.
În cazul în care guvernul chinez sau orice altă ramură administrativă intervine, un lucru este clar. Fondurile clienților nu vor mai fi în siguranță. Nimic nu spune explicit că își vor lua fondurile înapoi, ci doar că schimbul are ”dreptul să le retragă”. Destinație necunoscută. Cele mai multe acorduri legale sunt la fel. Este clar că nu îți faci reclamă bună dacă furi din bitcoinii depozitați de oameni. Ce contează însă când schimbul se află sub presiune din partea guvernului?
Toți cei care lucrează cu schimburile cripto din China trebuie să fie foarte atenți: adevăratul val de reglementări e aici. Ar fi în dezavantajul schimbului să își informeze clienții că urmează schimbări, chiar dacă suspectează lucrul ăsta. Dacă vă așteptați să aflați direct de la ei că își închid porțile, veți afla ultimii.
În mișcarea de vineri, China a lansat termenul, probabil fără să vrea să facă o ironie, de illegal coin offering . Au lăsat piața să speculeze cinci zile înainte să pună pe foaie cuvintele în engleză. Așadar, să nu ne păcălim. Au putere asupra criptonauților, doar că nu atât de multă pe cât cred și nu așa cum își doresc.