Sigur nu ai auzit niciodată de Yuri Ijiri. O să afli acum despre el că în 1989 acesta a creat ceva revoluționar. Ceva care a schimbat lumea mai mult decât invenția telefonului, calculatorul și motorul cu aburi luate laolaltă. Este vorba despre contabilitatea în partidă triplă.
Serios.
Nu trebuie să te simți prost dacă nu ai simțit revoluția. Nu a fost nici dată la televizor, nici publicată pe Reddit. Cartea lui, ”Contabilitatea și registrele în partidă triplă” nu are nici o recenzie pe Google Reads. Căutările pe Google au mai puțin de 300 000 de rezultate. În era noastră, aproape că nici nu există.
Și totuși, de ce este atât de important și cum se face că pe nimeni nu interesează subiectul? Pentru că prima aplicabilitate a apărut în 2008 și pentru că impactul real al conceptului nu a avut loc. Nu contează, pentru că urmează să se simtă, și va reorganiza toate aspectele vieții noastre și ale societății.
Ca să înțelegem de ce, trebuie să știm câte ceva despre cel mai sexy subiect al istoriei. Contabilitatea.
Cel mai sexy subiect din istorie – contabilitatea
Hai să stabilim un lucru de la început. Fără contabilitate, nu ai citi acum articolul ăsta de pe iPad, nu ai merge cu mașina la servici și nu ai asculat muzică pe Pandora. Fără contabilitate nu există comerț, nu există tranzacții. Fără comerț, nu ar exista avioane, trenuri, tractoare, motor cu aburi, zgârie-nori sau calculatoare. Există o legătură clară între statele naționale și contabilitate, între contabilitate și comerț global și între comerț global și dezvoltare.
De fapt, fără contabilitate, am fi încă la nivel de agricultură de subzistență și vânătoare.
Până acum am avut doar două mari descoperiri în întreaga istorie. Amândouă au declanșat o revoluționare masivă a complexității sociale și a inovației.
Prima descoperire a fost contabilitatea în partidă simplă.
Înainte de asta, oamenii alergau prin pădure după animale, urmăreau fazele lunii și făceau agricultură. Potențialul lor era limitat. Trăiau într-un clan de vânători și culegători.
Contabilitatea a schimbat ciclul vieții. Pentru prima oară, oamenii nu mai trăiau de la mână până la gură.
Primul exemplu de contabilitate în partidă simplă începe cu sumerienii, acum 5000 de ani, pe tăblițe cuneiforme. Aveau un sistem simplu și eficient. Puneai doar o linie în registru, care reprezenta – cutare îmi datorează o sumă de bani.
Odată ce poți să urmărești cine, cui îi datorează ceva, comerțul începe să se facă la o scară mult mai mare. De aceea s-au putut construi castele antice și s-au făcut armate profesioniste.
Contabilitatea în partidă simplă nu este prea grozavă. Are limitările ei. Singurii contabili pe vremea respectivă erau frați cu regele, pentru că trebuia să ai încredere pe bune în cine îți face contabilitatea. Nu trebuia decât să șteargă o linie din registru, și banii ăia nu mai existau. Nu existau metode să verifici, să faci audit, să îi faci pe doi oameni să cadă de acord.
Comerțul era deci o chestiune de familie. Regii și reginele făceau tranzacții cu ducii și ducesele. În mare parte păstrau toți banii pentru ei și îi lăsau pe restul oamenilor să moară de foame. Clanurile puternice dominau pământul.
Contabilitatea în partidă dublă
Abia pe la 1400, contabilitatea în partidă simplă a început să îmbătrânească. Pentru prima oară, aveai corăbii care puteau să călătorească pe distanțe mari și mici. Asta însemna că puteai să faci comerț cu oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată. Din moment ce bărcile erau cea mai importantă metodă de a duce produse în țări îndepărtate, orașele-port ca Veneția au devenit centre ale lumii antice și nuclee comerciale.
Cu atâta comerț, contabilitatea în partidă simplă începea să crape. Este ușor să faci greșeli când introduci informațiile. Registrele oamenilor erau curând un dezastru fără speranță. Din cauza asta, ajungeau să piardă bani. Cu cât se făceau mai multe tranzacții, cu atât apăreau mai multe greșeli.
Mai multe civilizații, începând cu italienii în 1300, cu Koreeni antici și cu al doilea califat musulman, toate au dezvoltat versiuni ale contabilității în partidă dublă. Sistemul nu a prins însă.
Și așa ajungem la cea mai importantă invenție din istoria omului – tiparul. Fără tipar, toate celelalte invenții ar fi circulat doar la nivel local. Oamenii ar fi făcut o descoperire într-un colț de lume, dar aceasta ar fi murit fără urmă.
În 1400, un călugăr franciscan a creat sistemul de contabilitate în partidă dublă, care a devenit rapid standardul pentru comercianții venețieni, grație puterii tiparului.
Această invenție a deschis cu adevărat porțile pentru comerțul global.
Și astăzi, tot același sistem în partidă dublă îl folosim. Dacă vă calculați taxele cu TurboTax, sau vă păstrați registrele în Quickbooks, tot partida dublă o folosiți.
Acum însă, aceste sisteme încep să îmbătrânească. Să luăm ca exemplu o companie ca Enron. Au măsluit registrele și au reușit să ascundă miliarde de dolari în datorii.
Aici intervine contabilitatea în partidă triplă.