Bitcoin și Japonia au avut o relație tensionată în ultimii 3 ani. Afacerile, schimburile și moneda digitală au înflorit, ba chiar au fost încurajate într-o anumită măsură, într-o țară cu tehnologie de ultimă oră. Acum, evenimentele recente și efectele internaționale au început să schimbe percepția oamenilor, care sunt acum împotriva schimburilor bitcoin.
O lecție de istorie a bitcoin-ului japonez
Mulți dintre cei care au auzit de Mt. Gox, cel mai mare schimb de bitcoin pe parcursul lui 2012-2013, nu știau exact unde se afla sediul central. Acesta era localizat în Japonia și era, de fapt, inima comunității bitcoin, dând monezii un model de preț pe piață de care avea nevoie pentru a se alătura lumii financiare. Manevra mai bine de 3 din 4 tranzacții bitcoin în zilele sale de vârf. Moneda bitcoin se poate să își aibă originile în Japonia, dar a funcționat cel mai mult acolo, chiar dacă majoritatea minerilor și clienților se aflau de fapt în vest.
Mt. Gox Mark Karpeles și-a luat ochii de pe butelie, lucrând la o cafenea bitcoin în loc să întărească infrastructura dezordonată a site-ului. Roger Ver s-a dus în Japonia în week-enduri pentru a încerca să compenseze lipsa de conducere. Chiar și după ce Mt. Gox s-a prăbușit sub un nor de furturi, ineptitudine și neatenție, Japonia tot a continuat să îmbrățișeze tehnologia, chiar dacă i-a costat pe clienți aproape un milion de bitcoin-i în februarie 2014.
Luna următoare, oficiali ai guvernului din țară s-au hotărât să îi servească monedei bitcoin o porție de amnistie economică. Bitcoin-ul nu va fi tratat sau supra-reglementat ca acțiune sau ca monedă, iar bitcoin-ii cumpărați de la indivizi nu vor fi loviți de o taxă de consum de 8%. Practic, a apărut o atitudine ”laisse-faire”, anti-regulatorie față de vânzările și cumpărările bitcoin și/sau bursele de bitcoin.
Mergând cu un pas mai departe, Japonia a permis comunității bitcoin să își facă propria miliție, creând Autoritatea Japoneză a Bunurilor Digitale (JADA). Susținută de Partidul Liberal-Democrat din Japonia (LDP) și de comitetul de Informația Tehnologiei care aparține de acesta, bitcoin-ul scăpa și de reglementări directe ale guvernului și lucra autonom. Acelea erau zilele bune. Dar iată că vremurile s-au schimbat, iar climatul pentru bitcoin s-a schimbat la rândul său, în întreaga lume.
Mark Karpeles a fost arestat, nu o dată ci de două ori, pentru presupusele sale infracțiuni împotriva comunității bitcoin, printre care fraudă și manipulare a datelor financiare. S-au cerut frâie mai scurte pentru manevrarea bitcoin-ului. Alte țări au adoptat la rândul lor lait-motivul zilei – terorismul – ca pe o oportunitate de a târî numele bitcoin-ului prin noroi.
Eforturile de PR ale monedei bitcoin au fost practic inexistente, așadar se fac mișcări pentru a începe să se impună o politică în felul în care criptomoneda este tratată în Japonia. În primul rând pentru a proteja consumatorii de un alt episod Mt. Gox, se iau în considerare reglementări anti-spălare de bani și anti terorism. Introducerea unui sistem de înregistrare sau licențe pentru operatorii de schimburi și burse de monedă digitală este titlul principal în cele mai multe publicații de specialitate.
Autorități majore cum ar fi Ministerul Finanțelor, Agenția de Servicii financiare și Agenția de Poliție Națională urmează să lucreze cu alte autorități relevante la aceste schimbări. Legile monetare curente legate de tranzacționarea produselor financiare ar putea să fie amendate pentru a include moneda bitcoin și alte monede digitale, cu legislația îndreptându-se probabil către o dietă strictă începând cu anul viitor.
Un nou raport care schimbă atitudinea regulatorie japoneză
FATF (Forțele de Acțiune Financiară), autorități care se luptă cu spălarea de bani și finanțarea teroriștior, a lansat un nou raport în luna iunie care cerea o monitorizare mai atentă a schimburilor de monedă digitală din întreaga lume. Recomandările din raportul ”Ghid pentru o abordare bazată pe risc a monedelor digitale” spune că astfel de schimburi ar trebui să fie înregistrate și sub licență, ca orice alt serviciu financiar și afacere de transfer de bani.
Guvernele sunt sfătuite să ceară operatorilor unor astfel de schimburi să confirme identitatea clienților, să păstreze înregistrări ale tranzacțiilor și să raporteze orice activități susceptibile autorităților.
În ultimul an, acest tip de schimburi au deveni din ce în ce mai comune în țările dezvoltate. Departamentul de Trezorărie american a inclus schimburile de bitcoin în legislația anti-spălare de bani. Germania lucrează să aducă tranzacțiile bitcoin sub reglementările bancare existente. Băncile și alte instituții financiare au interdicție de la a manevra monede virtuale în China, iar Rusia a mers atât de departe încât au blocat câteva site-uri legate de bitcoin pentru a opri diseminarea informațiilor legate de criptomonedă.
Scopul de a face schimburile de bitcoin sigure pentru consumatori pentru a fi folosite de guvernul unei națiuni pare a fi justificat și este o mișcare corectă care protejează cetățenii. Adevărata întrebare se pune unde se trage linia. Autoritățile au un obicei prost de a cere un deget și a lua toată mâna, așa cum s-a văzut cu BitLicense, fiasco-ul New York-ez, care a îndepărtat spre alte direcții cele mai multe afaceri.
Japonia pare destinată să migreze, de la atitudinea de libertarianism față de bitcoin către autoritate regulatorie.
Vor fi țintite schimburile și putem spera că se va limitat doar la asta. Riscul unor schimburi terțe a fost inamicul comunității, dar asta doar pentru că nu a reușit să se reglementeze de la sine. Acum, i se atribuie o poliție din afară, iar moneda bitcoin este luată foarte în serios, ceea ce sperăm că va duce la o adopție mai largă, fără imaginea de vest sălbatic care riscă să o țină pe loc.