Un workshop de două zile în orașul elvețian Basel a inclus peste 60 de investigatori financiari care să vină cu o gamă de măsuri pentru a combate utilizarea de criptomonede pentru spălarea de bani și finanțarea teroriștilor. Evenimentul a atras 60 de specialiști în investigații financiare din toată lumea.
Investigatorii financiari discută reglementări ale criptomonedei
Workshopul recent a fost găzduit de Institutul de Guvernanță din Basel și a fost organizat în parteneriat cu Europol și Interpol. La eveniment au participat mai mult de 60 de „investigatori financiari de la unități de spălarea de bani, infracțiuni cibernetice și inteligență financiară din 32 de țări diferite”, pe lângă reprezentanți ai sectorului privat relevant.
Laboratorul a produs înțelegeri între instituțiile participante, create să reducă „utilizarea infracțională a criptomonedelor de către infractori și finanțatori ai terorismului, pentru a spăla bani și a susține alte activități infracționale”. Mai precis, măsurile asupra cărora au căzut de acord includ:
Sporirea „partajării de informații în domeniul spălării de bani și monedelor digitale, prin folosirea canalelor ca Europol, Interpol, Egmont Group și FIU.net.”
Reglementarea „schimburilor de monedă digitală și furnizorilor de portofele, după legile curente împotriva spălării de bani legislație împotriva finanțării terorismului.”
Înțelegeri privind „definiții clare ale unor concepte ca monedele digitale, schimburile de monede digitale, furnizorii de portofele și mixere care să fie incluse în structurile legale ale Uniunii Europene.”
„Luarea de acțiuni împotriva mixerelor și serviciilor de tip tumblere, făcute să anonimizeze tranzacții, care îngreunează munca organelor de poliție pentru a detecta și urmări tranzacții suspecte.”
Europol pretinde că monedele digitale sunt folosite în activități infracționale, inclusiv terorism
În declarația emisă după eveniment, cei de la Europol au spus că adopția criptomonedelor în scopuri infracționale, inclusiv pentru finanțarea terorismului, este în creștere. Pentru a combate presupusa amenințare, Europol a anunțat că „va continua să se coordoneze cu Statele Membre UE și nu numai, pentru a răspunde corespunzător acestei amenințări.”
Comunicatul Europol vine la doar câteva săptămâni după ce a fost introdus un pooiect de lege în Congresul American care propune crearea unui organ de supraveghere care să cerceteze și să dezvolte poltici și să combată finanțarea terorismului prin folosirea criptomonedelor.
Temeri exagerate
Temerile legate de folosirea monedelor digitale de către grupuri teroriste par să fi motivat publicarea unui raport de către Fundația pentru Protejarea Democrației, care pretinde să fi identificat patru cazuri în care grupuri asociate cu teroriștii au solicitat donații în bitcoin.
Autorul raportului, Yaya Fanusie, a atribuit problema „atenției pe care bitcoinul a primit-o în presă”, spunând că acest lucru a făcut anumite grupuri să studieze mai îndeaproape tehnologia. Fanusie a adăugat: „În general, pare că aceste campanii nu au fost foarte de succes, în mare parte”.
Cercetarea publicată recent de Elliptic indică de asemenea că tranzacțiile bitcoin asociate cu activități ilegale a scăzut cu 40% față de 2013, estimând că transferurile de activități ilicite alcătuiesc doar 0,61% din toate tranzacțiile. În octombrie 2017, un raport comandat de guvernul britanic concluziona că monedele digitale ridică riscuri „mici” de finanțare a terorismului și că este „puțin probabil să crească” în următorii cinci ani.