Pe fondul interesului în creștere pentru piața de blockchain și crypto, România face primul pas către reglementarea acestui domeniu prin lansarea primei organizații neguvernamentale care își propune să reprezinte interesele celor implicați în tehnologia blockchain și segmentul de criptomonede: United Blockchain Association din România (UBA – RO).

Înființat în luna martie 2018, United Blockchain Association are ca scop informarea corectă a publicului român, educarea acestuia, dar și oferirea de instrumente necesare pentru a investi în siguranță, într-un climat legislativ prietenos.

Toate obiectivele United Blockchain Association sunt în fapt și subiecte pe care intenționam să le abordăm în perioada imediat următoare cu factorii de decizie din România, dar și cu entuziaștii domeniului blockchain și crypto din țara noastră. Organizația noastră își propune să ofere o umbrelă pentru a susține interesele comune ale celor care participă activ în acest domeniu, într-o manieră formală. Dorim unificarea grupurilor create ad-hoc și realizarea unei coaliții puternice, ce va reprezenta interfața în comunicarea directă cu Guvernul, Parlamentul, BNR-ul și ASF-ul”,

susține Andrei Stănică, președinte UBA – RO.

Misiunea noii organizații este de a crea o platformă de dialog și dezbateri, care să aducă pe agenda publică tematica blockchain și cea a criptomonedelor.

Scopul final al inițiativei noastre este crearea unui ecosistem blockchain funcțional, care să asigure un mediu sigur, reglementat și previzibil pentru actorii interesați să contribuie la dezvoltarea acestui domeniu în țara noastră”,

a completat Andrei Stănică.

Conform Ernst and Young există deja 26 de ICO-uri (Inițial Coin Offering) românești, care sunt înființate și plătesc taxe în țări care au început reglementarea, precum Austria, Estonia, Gibraltar sau Malta. În acest context, înființarea UBA a reprezentat o necesitate atât pentru a crea un cadru legislativ sustenabil și previzibil, cât și pentru a oferi instrumente necesare evitării, pe cât posibil, a înșelătoriilor dintr-un domeniu aflat la început de drum.

Criptomonedele – o piață de 400 miliarde de dolari la nivel global

Dezvoltarea de astfel de inițiative și interesul pentru domeniul blockchain este unul răspândit la nivel global într-o piață estimată la aproximativ 400 miliarde de dolari în luna februarie 2018, conform platformelor de referință.

În acest moment țări foarte dezvoltate precum Japonia, Coreea de Sud, Franța, Germania sau Elveția întreprind demersuri semnificative pentru a analiza impactul tehnologiei blockchain asupra economiilor naționale și globale. Relevanța subiectului rezultă și din interesul larg de care se bucură acesta în cadrul uneia dintre cele mai importante întâlniri strategice la nivel mondial: Summit-ul G20 (primele 20 de puteri economice ale lumii), care are loc în prezent în Argentina.

Franța, Austria, Germania, Estonia și Elveția au deja legislație funcțională pentru domeniul blockchain. Prin urmare, crearea unei platforme de dezbateri este necesară în România, în vederea formării unui partener de dialog civic ce promovează inovația și transparența.

Nu în ultimul rând, se urmărește afilierea la ONG-urile internaționale cu scop comun, lumea crypto reprezentând un nou mod de funcționare a societății așa cum o cunoaștem în prezent.

Ne puteți găsi și pe Facebook și Twitter

Contact

Andrei Stănică

contact@unirom.io

0723180582