Mike Novogratz, CEO-ul Galaxy Digital, a avertizat că hack-ul Binance va provoca consecințe pentru întreaga industrie cripto. În opinia sa, autoritățile de reglementare vor impune reguli mai stricte pentru exchange-urile cripto.
Hackerii au furat 2% din Bitcoinii deținuți de Binance
În conformitate cu rapoartele oficiale, hack-ul Binance a golit toate fondurile din portofelul ”fierbinte” al exchange-ului. Cei 7000 de BTC reprezintă 2% din totalul criptomonedelor deținute de platformă.
”2 la sută este foarte mult atunci când ești cel mai mare exchange cripto din lume. Nu există nicio modalitate de a oferi o interpretare pozitivă. Cu siguranță inidentul va genera mai multă atenție din partea autorităților de reglementare.”
a declarat Novogratz pe Twitter.
2 percent is a lot when your the worlds largest crypto exchange. No way to spin this as good. Will certainly bring more scrutiny from regulators. https://t.co/uqFH3tStCp
— Mike Novogratz (@novogratz) May 7, 2019
Chanpeng Zhao, CEO-ul Binance, a declarat că pierderile suferite de utilizatori vor fi compensate din fondul de asigurări SAFU. Exchange-ul a creat acest fond în iulie 2018 special pentru a avea rezerve în cazul unor incidente de securitate.
Thanks for the support, really appreciate it. But currently no need. We will cover the loss from the #SAFU fund, there is enough. We are hurt, but not broke.
We are working hard to resolve the issue, so that everyone can deposit and withdrawal again. Will take some time. https://t.co/0j4J0fk99W
— CZ 🔶 BNB (@cz_binance) May 8, 2019
Exemplul Japoniei
Dintre țările cu rate mare de adopție a criptomonedelor, Japonia a suferit mai multe hack-uri ale exchange-urilor. Poate cel mai cunsocut a fost atacul de anul trecut asupra Coincheck, în valoare de 530 de milioane de dolari.
După acest incident, Agenția de Servicii Financiare din Japonia (FSA) a implementat reguli stricte pentru exchange-urile locale. Acestea urmăresc să protejeze investitorii și forțează platformele să creeze sisteme de siguranță complexe.
Pe lângă procedurile de securitate interne, exchange-urile sunt obligate să creeze fonduri de asigurare ce pot fi folosite pentru compensarea pierderilor.
Recent, FSA a propus inclusiv ca aceste fonduri păstrate în portfelele offline să conțină Bitcoin în raport de 1 la 1. Dacă exchange-ul are un volum de tranzacții de 1000 BTC, aceeași cantitate de BTC ar trebui să fie stocată offline.
Măsuri severe dar necesare
Novogratz a susținut că astfel de măsuri stricte vor restricționa dezvoltarea exchange-urilor și a industriei. Cu toate acestea, mai multe reguli cu privire la protecția fondurilor sunt necesare. În ultimii ani au avut loc numeroase incidente de securitate ale exchange-urilor.
Falimentul Mt. Gox de exemplu a afectat sute de utilizatori care nu și-au recuperat nici până în prezent fondurile. Mai recent, exchange-ul canadian QuadrigaCX a pierdut accesul la portofelul rece după decesul proprietarului.
Binance este un caz fericit – cel mai mare exchange din lume avea deja un fond de asigurare ce poate fi folosit pentru comepesarea pierderilor. Nu toate platformele se pot însă lăuda cu acest lucru.