Atacurile teroriste din Paris au făcut valuri în rândul comunității internaționale, în special în Europa și Statele Unite. La scurt timp după atacuri, au început să circule mai multe rapoarte care pretind că teroriștii ISIL fac rost de finanțări în bitcoin. Guvernele, care nu i-au luat niciodată în serios pe activiștii Anonymous au început dintr-o dată să ia în considerare ideile lor despre bitcoin. Acum, în lumina unor rapoarte neverificate, Europa plănuiește să își reevalueze raportul față de bitcoin și de alte monede digitale.
Uniunea Europeană și Statele Unite nu au avut prea mare succes până acum dacă vorbim de felul în care au încercat să îi pună la punct pe cei din ISIL. Se discută de asemenea că aliații NATO sunt responsabili pentru că au creat, indirect, organizația teroristă, atunci când au destabilizat regiunea în numele democrației. Oricare ar fi situația și fie că e vorba de o teorie a conspirației sau nu, se pare că stau cu mâinile în buzunar. Par să nu știe de unde să apuce moneda digitală.
Unul dintre grupurile de hacktiviști anti-ISIL a confirmat de curând că au găsit 9000 de bitcoini, în valoare de 3 milioane de dolari în portofele bitcoin despre care se crede că sunt deținute de o organizație teroristă. Cu toate acestea, nimeni nu a luat în calcul moneda fiat care se află acum în posesia ISIL. Nu au pus în mișcare nici metode de a crea o piață liberă pentru petrol sau pentru alte resurse.
Spre deosebire de bitcoin, banii fiat sunt practic de neurmărit, iar sumele de dolari americani și alte monede în circulație în regiunile controlate de ISIL sunt cu siguranță mai mari decât cele de bitcoin.
Pentru cei care înțeleg economia globală, moneda bitcoin reprezintă mai puțin de 1% din totalul economiei mondiale, în timp ce sute de miliarde în fiat sunt absolut fantomatici. Chiar și raportul recent al Trezorăriei Britanice despre evaluarea riscului când vine vorba de spălarea de bani și finanțarea teroriștilor confirmă că banii, transferurile bancare și alte sisteme de plată tradiționale reprezintă un risc mai mare decât bitcoin când vine vorba despre folosirea ilegală a fondurilor.
Aceeași opinie o are și Leonid Bershidsky, scriitor și editor. Părerile lui legate de bitcoin și de terorism au fost publicate recent pe Bloomberg View. Guvernele și agențiile de spionaj au o șansă mai mare să urmărească terorismul prin bitcoin decât să ia urma banilor cash. Ținând cont de cantitatea de bitcoin de pe piață, comparativ cu banii fiat, este mai bine ca Uniunea Europeană să strângă frâiele când vine vorba de scurgerea de fonduri în Euro sau dolar american, mai degrabă decât pe cele ale monedei bitcoin.
Acesta pune de asemenea problema că dacă ISIL a folosit într-adevăr bitcoin pentru a-și finanța activitățile, ar fi mai multe tranzacții înregistrate în rețeaua bitcoin, care ar avea ca rezultat o creștere mult mai drastică în valoarea bitcoin. De asemenea, impunând restricții ferme asupra monedei bitcoin, Uniunea Europeană sau orice altă națiune care își propune să o facă, îngrădește inovația va îngrădi inovația și progresul în sectorul fintech, ceea ce ar putea să conducă la pierderi de miliarde de dolari în economia țării.
Sursa – Gautham via NewsBTC