Parlamentarii ruși au renunțat la termenul “minare” din cadrul proiectului de lege ce va reglementa activele digitale. Anterior, ei au eliminat referințele la criptomonede, astfel încât mențiunile cu privire la procesul de minare nu mai sunt necesare. În plus, legislația propusă nu mai acoperă impozitarea profiturilor obținute din minare de criptomonede. Motivul este că aceasta se încadrează sub autoritatea Serviciului Federal de Taxe. Legislația propusă este programată pentru o a doua lectură în Duma de Stat în urma discuțiilor publice din această toamnă.
Anatoly Aksakov, șeful Comitetului parlamentar pentru piața financiară a Rusiei, a fost cel care a anunțat cea mai recentă modificare a proiectului de lege. Discuțiile cu privire la proiect au avut loc în cadrul conferinței Finopolis 2018. La aceasta au participat aproximativ 1.500 de persoane. Printre participanți s-au numărat oficiali guvernamentali, reprezentanți ai Băncii Rusiei și reprezentanți ai companiilor naționale și străine din sectoarele financiar și IT.
Aksakov a spus că proiectul de lege mult așteptat, “cu privire la activele financiare digitale”, nu va rezolva întrebările legate de impozitarea profiturilor generate de companiile care se ocupă cu minare de criptomonede. Numărul acestora a crescut cu 15% în prima jumătate a acestui an.
Serviciului Federal de Taxe va fi autoritatea care va decide dacă va impozita astfel de operațiuni.
Anterior, legea a definit “minarea” ca fiind procesul de creare a criptomonedelor, precum și practica de a recompensa entitățile pentru validarea tranzacțiilor cu tokenuri. Minarea a fost de asemenea recunoscută ca o activitate economică care ar putea fi efectuată atât de întreprinderi, cât și de întreprinzători individuali. Aceasta înseamnă că ar fi supusă impozitării atunci când consumul de energie al unei operațiuni depășește anumite limite.
Cu toate acestea, Aksakov a menționat că oficialii ruși nu mai planifică integrarea criptomonedelor în economia națională. Din acest motiv, referirile la minare de criptomonede nu mai sunt necesare.
În primăvara trecută, la camera inferioară a parlamentului rus au fost depuse trei proiecte de lege pentru a stabili reguli și reglementări cuprinzătoare privind activele digitale, industria fintech și sectoarele conexe, cum ar fi criptomonedele. Problema majoră a fost sincronizarea diferiților termeni legali utilizați în lege. După adoptarea lor în prima lectură, parlamentarii au decis să amâne votul final pentru sesiunea de toamnă. Între timp, proiectele au fost compilate într-un cadru juridic unic care diferă semnificativ de versiunile originale.