În aprilie 2017, Japonia a legalizat bitcoin ca metodă de plată și a introdus un sistem de licențiere pentru exchange-urile ce își desfășoară activitatea în această țară, permițând companiilor care activează în acest domeniu să funcționeze în timp ce așteaptă licența.

Din păcate însă, la sfârșitul lunii ianuarie exchange-ul Coincheck a fost atacat, fiind furați NEM în valoare de 530 de milioane de dolari.

Platforma era în proces de licențiere când a avut loc acest hack, iar la începutul lunii februarie Agenția de Servicii Financiare din Japonia (FSA) a inspectat exchange-ul, pentru a se asigura că utilizatorii sunt protejați de astfel de incidente pe viitor.

Pe parcursul anului 2018, 16 exchange-uri au fost licențiate, iar 15 încă așteaptă finalizarea procesului, iar FSA a solicitat tuturor să depună documentație cu privire la măsurile de securitate implementate. După hack-ul de la Coincheck însă, FSA a decis să deruleze inspecții pentru a verifica activitatea tuturor exchange-urilor ne-licențiate, pentru a se asigura că au adoptat toate măsurile necesare pentru protejarea utilizatorilor și pentru a verifica modul în care sunt administrate bunurile clienților.

Odată cu adoptarea bitcoin ca metodă de plată, în Japonia au fost create două instituții de auto-reglementare pentru piața Cripto – Asociația Blockchain din Japonia (JBA) și Asociația oamenilor de afaceri din domeniul criptomonedelor (JCBA). Din punct de vedere legal însă, pentru a avea putere de reglementare, legea japoneză poate recunoaște o singură entitate, astfel încât cele două asociații derulează în prezent negocieri pentru a fuziona.

Formalizarea unui organism de auto-reglementare reprezintă un pas important pentru dezvoltarea industriei cripto, deoarece ar oferi posibilitatea actorilor de pe piață să își decidă proprii parametri de acțiune și să impună reguli de funcționare, precum și penalități în cazul nerespectării acestora.

Procesul nu este însă unul simplu – cele două părți au lansat informații contradictorii în presă: JCBA (formată în jurul celui mai mare exchange din Japonia, bitFlyer), a susținut într-un interviu acordat canalului de știri Nikkei că fuziunea va avea loc pe data de 1 Aprilie, în timp ce repezentanții JBA au susținut în propriile declarații de presă că, deși există progres în negocieri, nu s-a ajuns încă la un consens astfel încât nu se poate oferi o dată exactă pentru crearea acestui corp de auto-reglementare.