Jean-Louis Schlitz este profesor vizitator al Universității din Luxembourg și consultant legal pentru mai multe companii de monedă digitală (de la primul său contact cu moneda bitcoin prin MIT Media Lab). Este de asemenea fost ministru din cabinetul Luxembourg-ului. În acest articol, Schlitz examinează dacă este posibil ca o locație să devină primul centru mondial bitcoin și dacă sunt necesare reglementarile bitcoin, ce vor juca acestea?
Bitcoin și reglementările bitcoin sunt de ceva vreme subiecte aprinse în industria financiară. La începuturi, lumea se concentra pe altă întrebare – a reglementa sau a nu reglementa? Între timp, s-a demonstrat nevoia unor astfel de reglementări, problema se pune în ce fel și unde.
Un număr mic de jurisdicții, printre care Marea Britanie și New York, au trecut la următorul pas – fie încearcă acum să determine care părți ale afacerilor bitcoin ar trebui reglementate și în ce fel (așa cum se întâmplă în Anglia), sau au adoptat recent un contur legislativ special pentru monedele virtuale (așa cum este cazul New York-ului).
Alte jurisdicții au decis acum ceva vreme să reglementeze zone mai largi ale activității bitcoin. Una dintre aceste jurisdicții este Luxembourg-ul.
Reglementarile bitcoin în Luxembourg
Autoritatea regulatorie din Luxembourg, Comisia de Supraveghere a Sectorului Financiar (CSSF), a fost în avant-garda mișcării înspre reglementările bitcoin, instituția anuntând încă din februarie 2014 că actorii principali din spațiul bitcoin trebuiesc reglementați.
În primul rând, CSSF a spus că monedele virtuale sunt considerate bani, exact ca moneda fiat, iar în al doilea rând, a abrogat că nici o activitate financiară nu poate avea loc în Luxembourg fără autorizație din partea autorităților financiare.
Mesajul cheie al CSSF către comunitatea bitcoin (aproape cu două săptămâni înainte de falimentul Mt. Gox) a fost o avertizare – să nu încerce să își facă afacerile în Luxembourg fără să arunce un ochi și pe legislație. Bitcoinerii au fost anunțați că nu li se va permite să își dezvolte afacerile ca într-un vest sălbatic în Luxembourg.
O rețetă pentru succes
Poate și mai important este faptul că, emițând astfel de declarații acum mai bine de 15 luni, CSSF le-a oferit companiilor rețeta simplă pentru succes.
În declarațiile sale, CSSF a subliniat un număr de principii de bază care au rămas valide și care acum ar putea să fie considerate principii ale maselor pentru moneda digitală, mai ales prin comparație cu recentele reglementări din New York.
Acest lucru este în special valabil pentru statutul legal al schimburilor și burselor. În ciuda faptului că termenul ”schimb” nu se regăsește în documentele CSSF, autoritățile din Luxembourg descriu posibile categorii de activități reglementate, cum ar fi emiterea metodelor de plată, dispozițiile de plată și crearea de plăți și platforme.
Mai mult decât atât, în ultima frază a declarațiilor oficiale, CSSF sfătuiește actorii din piața bitcoin să definească scopul activității sale în așa fel încât autoritatea regulatorie să poată să determine imediat ce categorii de activități reglementate ar avea nevoie entitatea să autorizeze pentru a-și desfășura afacerea în mod organizat.
Deși este poate eliptic, acest sfat nu doar că înseamnă o declarație clară pro-reglementări, dar stabilește și că, în funcție de activitățile lor, actorii bitcoin ar putea să devină instituții de plată, intitute de bani electronici, piețe sau facilități de tranzacționare multilaterale sub secțiune Piețe din Directiva de Instrumente Financiare, sau chiar bănci în câteva luni sau câțiva ani.
Aplicarea regulamentului existent
Este de asemenea interesant că, spre deosebire de New York, CSSF nu a inființat sau inventat o categorie nouă de entități reglementate, ci a aplicat regulile deja existente ale Uniunii Europene unui nou tip de afacere.
Mai departe, declarațiile sale implică riscul mitigării, în general, și rețineri legate de AML în special, care se pot rezolva mai ușor într-un spațiu reglementat decât într-unul ignorat.
Același lucru este valabil și pentru protecția consumatorului, deși nu vom avea niciodată o lume lipsită în totalitate de riscuri pentru consumatori. Dar, riscurile există în lumea reală și în vechea lume a comerțului electronic.
Epicentru sau epicentre?
Deși există impresia că unele jurisdicții par să creadă că sunt într-o cursă pentru a deveni singurul epicentru pentru bitcoin, e greu de crezut că se poate să fie doar unul.
Din motive evidente de reglementare, aceste centre vor apărea mai întâi de ambele părți ale oceanului Atlantic și probabil și în Asia.
Aceste centre ar putea foarte bine să apară în locuri în care actorii financiari principali din Europa și America își desfășoară deja afacerile. Cât despe Europa, unul sau două centre probabil că vor apărea în interiorul zonei Euro, nîn timp ce altul în afara sa (poate chiar în afara Uniunii Europene).
Acestea fiind spuse, și presupunând că din ce în ce mai mulți participanți la piața bitcoin vor urma aceeași cale, putem să tragem concluzia că vor fi mai multe centre de monedă virtuală în lume în viitorul apropiat și că toate vor migra către legislațiile coerente.
Monedele digitale vor fi atunci peste tot. Dacă va fi bitcoin-ul sau ală criptomonedă este deja altă problemă.