În ciuda faptului că se face foarte mult caz în jurul său, blockchainul este, la origini, un concept de software asemănător cu baza de date relațională sau cu BitTorrent.
Susținătorii blockchianului spun că acesta va schimba piața de imobiliare, contabilitatea, securitățile și o gamă largă de alte industrii. Dar cum ar trebui reglementată această tehnologie? O întrebare și mai bună este – ar trebui să fie reglementată, și, dacă da, în ce fel?
Autoritățile legislative încearcă în general să creeze reguli care sunt neutre față de tehnologii. Într-adevăr, cea mai mare critică adusă reglementării BitLicense din New York este că a deviat de la această abordare sănătoasă.
Motivul pentru care a avut succes este faptul că autoritățile știu că dezvoltatorii de software se mișcă mai repede decât o fac ei.
Atunci când se fac reguli pentru a anumită tehnologie, există un pericol că inovația rapidă va duce la niște legi goale (cum s-a întâmplat în cazul actului SPCA, care ar fi trebuit să rezolve problema pirateriei chipurilor). Termenul blockchain este folosit doar de câțiva ani încoace și nimeni nu poate spune cu încredere dacă această iterație a tehnologiei va avea câștig de cauză.
Cu toate acestea, mulți cred că tehnologia blockchain are un potențial enorm, chiar dacă în acest moment, în mod concret, a avut foarte puține aplicații în viața reală/ Nu există dovezi că ar fi probleme, însă există dovezi că blockchainul ar aduce reale inovații. S-a ajuns la un consens în lumea dezvoltată că înainte de crearea unor reguli de guvernare ar trebui să existe o analiză critică a beneficiilor și costurilor.
Acest tip de analiză este esențial pentru a evita frânarea unor schimbări care sunt de dorit, sub pretextul că se evită diverse pericole pentru societate. Tehnologia blockchain ar putea să aibă costuri (în implementarea practică) dar există posibile câștiguri enorme.
Un exercițiu futil
Chiar dacă s-ar veni cu argumente convingătoare pentru a reglementa blockhchainul, cum ar fi acest lucru făcut? Reglementând tipul de cod pe care îl pot oamenii crea?
Încercările făcute în SUA de a reglementa criptografia în anii 90 au arătat futilitatea și costurile acestei abordări. Concentrându-ne pe scopuri mai degrabă decât pe mijloace ar fi o cale regulatorie mai promițătoare. Dar scopurile blockchainului sunt atât de variate încât acesta nu ar fi un exercițiu util.
Timpul petrecut creând reglementări pentru tehnologiile blockchain înseamnă timp care nu este petrecut creând reglementări pentru probleme sociale mai mari.
Bitcoin și Ethereum, cele mai mari blockchainuri publice, au în total, împreună, o piață în valoare de aproaăe 10 miliarde de dolari americani. Prin comparație, în fiecare trimestru se tranzacționează pe piață aur în valoare de 10 triliarde de dolari.
Autoritățile au de prins pești mai mari – timpul petrecut ocupându-se de blockchian este timp care nu este petrecut studiind probleme mai de impact.
Îi va veni vremea
Totuși, asta nu înseamnă că nu va fi niciodată nevoie de reglementări.
Tehnologiile blockchain ar putea ca în viitor să aducă cu sine schimbări majore pentru industriile profund reglementate, cum ar fi tranzacția securităților sau domeniul tranzacțiilor imobiliare. O metodă prin care această schimbare tehnologică ar putea să declanșeze o nevoie de schimbare a reglementărilor este dacă noile tehnologii reduc numărul de intermediari (straturile) din industrie.
Dacă afacerile blockchain și aplicațiile acestuia pot să contopească straturile unui sistem, atunci ar putea să apară nevoia de a consolida sau de a regândi schema legislativă pentru a se potrivi unei noi realități.
De exemplu, dacă un sistem poate să se ocupe de înregistrarea titlurilor de proprietate imobiliară, vizualizarea și transferul acestora, atunci poate că legile pot fi consolidate pentru a reglementa noul actor care preia rolurile a mai mulți actori mai vechi de pe piață.
Tehnologiile blockchain vor fi implementate în produse și servicii care descentralizează lumea în care trăim.
Vor fi anumite schimbări la serviciile existente, la locurile de muncă și la industrii, dar până acum nu există vreo dovadă că aceste schimbări sunt destul de clare, destul de urgente sau destul de mari pentru a justifica orice tip de reglementări pentru tehnologia blockchain.
Sursa – Addison Cameron-Huff via CoinDesk