Miniștrii finanțelor și guvernanții băncilor centrale din grupul G20 au comunicat deciziile adoptate la Summit-ul din Japonia, iar una dintre ele este dedicată criptomonedelor. În comunicat se confirmă necesitatea adoptării regulilor FATF și sunt menționate de asemenea analizele realizate de alte două organizații ce acoperă industria cripto și reglementările necesare pentru furnizorii de servicii asociate.
Organizații pentru reglementarea industriei crypto
Acestea sunt Organizația Internațională a Comisiilor de Valori Mobiliare (IOSCO) și Consiliul pentru stabilitate financiară (FSB). IOSCO „are un rol major în stabilirea standardelor internaționale în domeniul supravegherii valorilor mobiliare”, iar FSB este „o organizație internațională care supraveghează sistemul financiar global și face recomandări”.
Decizia G20 menționează:
”Inovațiile tehnologice, inclusiv cele care stau la baza cripto-activelor, pot oferi beneficii semnificative sistemului financiar și economiei. În timp ce activele criptate nu reprezintă o amenințare pentru stabilitatea financiară globală în acest moment, rămânem vigilenți la riscuri, inclusiv la cele legate de protecția consumatorilor și a investitorilor, spălarea împotriva banilor (AML) și combaterea finanțării terorismului (CFT). Ne reafirmăm angajamentul nostru de a aplica recentele standarde FATF pe activele virtuale și furnizorii asociați pentru AML și CFT. Așteptăm cu nerăbdare adoptarea notei de interpretare și a îndrumărilor FATF de către agenție în plenul său la sfârșitul acestei luni.
Salutăm activitatea IOSCO cu privire la platformele de tranzacționare a cripto-activelor legate de protecția consumatorilor și a investitorilor și integritatea pieței.
Salutăm raportul FSB cu privire la abordările de reglementare și lacunele potențiale legate de cripto-active. Solicităm FSB și organelor de standardizare să monitorizeze riscurile și să ia în considerare răspunsuri multilaterale suplimentare, după caz.
De asemenea, salută raportul FSB privind tehnologiile financiare descentralizate și posibilele implicații pentru stabilitatea financiară, reglementarea și guvernanța și modul în care autoritățile de reglementare pot consolida dialogul cu un grup mai larg de părți interesate.
De asemenea, continuăm să intensificăm eforturile pentru îmbunătățirea rezistenței cibernetice și salutăm progresele inițiativei FSB de a identifica practicile eficiente de reacție și recuperare de la incidentele informatice.”
Criptomonedele nu sunt periculoase, dar trebuie reglementate. Regulile FATF intra in vigoare
G20 nu pare să excludă utilitatea cripromonedelor și a tehnologiei blockchain și par să fie dispuși să le tolereze. Pragul la care acestea nu mai sunt acceptabile – și când se pune în discuție o interdicție completă – este influența Bitcoin asupra stabilității sistemului financiar global. Cu alte cuvinte: atâta timp cât statele păstrează suveranitatea asupra celei mai largi părți a fondurilor, Bitcoin este gestionabil.
- Pe acelasi subiect: SEC: Este nevoie de mai multă reglementare a piețelor Bitcoin
Desigur, Bitcoin trebuie reglementat. Cele trei probleme la care se referă G20 și care trebuie minimalizate prin reglementare sunt riscurile pentru consumatori și investitori (de exemplu, prin jocuri piramidale, ponzis, shitcoins și alte modele de fraudă), spălarea de bani și finanțarea terorismului.
Deocamdată, decizia G20 nu înseamnă foarte multe modificări în practică. Statele individuale vor implementa regulile FATF, iar companiile care lucrează cu criptomonede vor fi supuse acelor reguli ca și cele care furnizează servicii similare cu valute fiat și acțiuni bursiere. Acest lucru este în mare parte standard, dar ar putea însemna că, companiile care nu respectă aceste reguli se vor confrunta cu mai multe controale în viitor.