Dacă guvernele nu pot să restricționeze tehnologia existentă, atunci se poate interzice bitcoinul ? În primul rând, pot să scoată foarte ușor de pe piață companiile mari.
Fermele de minare din China pot să-și închidă porțile ca urmare a unui decret dat de Partidul Comunist. Da, bitcoinul se poate mina pe ascuns, dar nu pot să-mi închipui cum se poate ca fermele mari să justifice consumul de curent. Pe grila furnizorilor se poate vedea oricând care sunt marii consumatori. Legile chinezești sunt foarte aspre când vine vorba de furtul de energie. Nimeni nu ar risca închisoare pe viață pentru o sumă mai mare sau mai mică de bitcoini.
Interzicerea fermelor…nu ar fi aproape deloc un lucru rău. Se poate foarte bine mina și de acasă, sume mai mici. Poate că unii dintre voi nu au uitat că există o întreagă polemică în jurul monopolului pus de chinezi pe minarea bitcoinilor. Un decret oficial nu ar face deloc un rău bitcoinului. Din contră, acesta ar descentraliza rețeaua și ar face mai profitabilă minarea de acasă. Vă dați seama ce ar însemna ca 40% din puterea de minare a rețelei să dispară peste noapte?
Rețeaua bitcoin are puterea însumată a primelor 10 super-calculatoare ale lumii. Super-securitatea s-ar menține și cu 5-10% din puterea de hash de care dispune rețeaua acum.. Ar fi însă un moment bun să punem șampania la rece, pentru că minarea ar fi din nou profitabilă dacă aveți un miner vechi prin beci. Ca să nu mai spunem că minerii din China s-ar vinde la jumătate de preț. Așadar, doar s-ar muta și descentraliza piața.
Se poate interzice bitcoinul și minarea industrială, dar nu se poate interzice minarea privată.
Schimburile de bitcoin
Ca afaceri private, schimburile pot și ele să aibă de furcă cu autoritățile. Chiar dacă își plătesc taxele și se arată foarte dornice să cooperze, ele pot fi interzise. Foarte bine! Într-o primă etapă prețul bitcoin o să scadă, pentru că de pe piață or să iasă cei mai scrupuloși utilizatori. În astfel de situații, piața reacționează rapid. Se răspândește panica, emoționalitatea de pe piață conduce prețul. Evident, cei care au experiență or să cumpere bitcoin. Cei care nu au experiență, or să vândă sub prețul de cumpărare. După care oamenii își vor da seama că bitcoinul în sine nu poate fi interzis. Doar anumite afaceri care mizează pe protecția statului pot fi interzise. Atunci, prețul va începe din nou să crească.
Un singur lucru trebuie să reținem despre bitcoin. Este bitcoinul util? Categoric. Avem pe de-o parte oamenii de afaceri care transferă peste granițe sume mari de bani și care vor prefera de fiecare dată să plătească comisioane mai mici. Bitcoinul este la ora actuală cea mai ieftină și cea mai rapidă metodă de transport de valori.
Pe de cealaltă parte, avem oamenii din lumea a treia, din zone defavorizate, în care moneda națională este atacată de inflație și accesul la bănci aproape inexistent. Asta este problema pe care bitcoinul o rezolvă. Dacă cetățenii au nevoie de ceva, vor găsi o metodă să facă rost de acel lucru.
Așadar, pe termen lung, luați-vă adio, dragi guverne, de la legile anti-spălare de bani și de la politicile de verificarea clienților. Pe LocalBitcoins nu îți cere nimeni buletinul și nici la întâlnirile bitcoinerilor nu se fac rapoarte către stat. Dacă guvernul se hotărăște să își taie unul din tentacule, nu are decât. Bitcoinul se poate întoarce la origini, mai descentralizat și mai anonim ca înainte. Dacă guvernele nu știu asta, sunt incompetente. Dacă știu și totuși o fac, atunci sunt confuză.
În caz de război lucrurile se schimbă (?)
Bitcoinul este ca o balanță. Când situația politică și economia cade, se ridică bitcoinul. Prima dată s-a întâmplat acest lucru când în Cipru banii oamenilor au fost blocați de bănci. Apoi, istoria s-a repetat când au început discuțiile despre Grexit, când a ieșit Marea Britanie din UE și când a fost ales Donald Trump președinte în America. Oamenii știu că bitcoinul este imun la deciziile proaste ale statului. Istoric vorbind, toate crizele au fost…o bucurie pentru traderi.
Acum un an și jumătate, părea absurd să vorbim despre un război. Acum, Trump și Kim Jong Un se amenință cu rachete și își aruncă injurii peste gard. Turcii se bucură (încă) de Erdogan iar Rusia lui Putin nu are stare. Să facem un joc de imaginație fatalistă și să ne gândim că pornește un război. Toate monedele naționale ar scădea. În raport cu ele, bitcoinul, care nu depinde de deciziile băncilor centrale, ar crește, cel puțin teoretic. Nevoile oamenilor în perioade de război cresc, nu scad.
Realitatea este că acestea sunt situațiile pentru care a fost gândit bitcoinul.A fost numit și „banca săracului”, pe bună dreptate. Dacă nu ai acces la serviciile băncilor pentru că ești prea sărac, apelezi al bitcoin. Dacă nu ai o monedă națională de încredere, apelezi la bitcoin. Dacă îți este teamă că mogulii or să îți bată la ușă și or să-ți întoarcă buzunarele pe dos să-ți scoată banii, apelezi la bitcoin.
Nici o monedă națională din lume nu ar reacționa la fel de bine la dezastre de orice fel ca bitcoinul. Așa că sper să încheiem discuțiile despre interzicerea unei tehnologii, oricare ar fi ea. Se poate interzice bitcoinul ? În cea mai proastă situație posibilă, da. Pe hârtie.