Analiștii industriei cripto au remarcat faptul că în ultimele luni, SEC a adoptat o atitudine mai tolerantă față de ICO-uri. În prezent, autoritatea de reglementare urmărește să combată fraudele din acestă industrie și nu le mai consideră o amenințare în general.
Sec a adoptat o atitudine normalizată față de ICO-uri
Odată cu explozia fenomenului ICO, SEC a adoptat inițial o atitudine alarmistă. La început, toate proiectele erau privite cu suspiciune, mai ales după incidentele majore din 2017.
Încă de la publicarea anchetei sale privind organizația autonomă descentralizată (DAO) în iulie 2017, SEC a declarat că tokenurile pot fi (și adesea sunt) securities.
Inițial, anunțurile sale au fost folosite pentru a sublinia caracterul potențial fraudulos sau periculos al ofertelor monetare inițiale. Cu toate acestea, orientările sale actuale au adoptat un ton mai echilibrat, tratând ICO ca o caracteristică stabilită a peisajului financiar. Cu toate acestea, SEC continuă să avertizeze că proiectele necesită un anumit grad de diligență din partea investitorilor.
Per ansamblu, industria salută acest nou echilibru, precum și abordarea mai echilibrată pe care SEC o are față de criptomonede. Cu toate acestea, anumite grupuri din industrie solicită orientări suplimentare și mai clare din partea SEC. Există încă zone gri care necesită clarificare – precum criteriile de clasificare a tokenurilor drept securities.
Cinci avertismente de la SEC
Chiar dacă orientările actualizate ale SEC au fost disponibile începând cu luna martie, acestea au început recent să le promoveze pe social media. Ele invită publicul să învețe cinci lucruri pe care trebuie să le cunoască despre ofertele inițiale de monede:
- “ICO pot fi oferte securities/valori mobiliare”. Acesta este în esență un avertisment că tokenurile oferite într-un ICO pot intra sub jurisdicția SEC.
- “Ofertele de tokenuri securities trebuie înregistrate la SEC”. Încă o dată, un alt avertisment că este posibil ca anumite ICO-uri trebuie înregistrate la autoritatea de supraveghere.
- “Tokenurile vândute în ICO pot avea denumiri variate”. Un avertisment că pur și simplu un nume diferit sau neobișnuit nu va împiedica clasificarea ca security de către SEC.
- “ICO pot prezenta riscuri substanțiale”. Un avertisment că unele ICO pot fi înșelătorii. Acest punct include, de asemenea, un avertisment că, chiar dacă un ICO nu este frauduloas, tokenurile vândute riscă să fie pierdute, compromise sau pot avea prețuri manipulate.
- “Puneți întrebări înainte de a investi”. Sfaturi care îi îndeamnă pe consumatori să obțină răspunsuri clare la întrebările sau preocupările pe care le-ar putea avea înainte de a cumpăra orice tokenuri.
În cea mai mare parte
aceste cinci puncte nu prezintă informații noi, chiar dacă s-ar putea dovedi utile pentru noii veniți. Cu toate acestea, prezentarea lor în reguli simple și nu în rapoarte lungi relevă că SEC înțelege atracția pe care criptomonedele le au pentru investitorii ”obișnuiți”.
Cele cinci reguli au fost extinse și detaliate pentru investitorii cu experiență de pe piață, dar ideile de bază sunt aceleași.
De exemplu, investitorii sunt încurajați să studieze modul în care vor fi tranzacționate tokenurile, să cerceteze persoanele și companiile care le oferă, să verifice dacă pot fi tranzacționate la nivel internațional (și, prin urmare, pot evita supravegherea SEC) și să fie suspicioși în privința ofertelor sunt “prea bune pentru a fi adevărate”.
Scăderea pieței de ICO și experiența acumulată au contribuit la normalizarea atitudinii SEC
În opinia analiștilor, atitudinea SEC s-a modificat din două motive majore. Piața de ICO-uri a scăzut semnificativ față de anii anteriori, ceea ce a redus riscul apariției fraudelor. Pe de altă parte, autoritatea de supraveghere a câștigat suficientă experiență din gestionarea acestui domeniu.
De asemenea, cercetările publicate de MarketWatch în ianuarie au constatat că în anul 2018 au existat o creștere de 550% în cazul companiilor care solicită autorizarea de la SEC pentru a organiza vânzări de tokenuri. Această creștere a arătat autorietatii că industria este una serioasă, chiar dacă există și unii escroci.
Este nevoie de reguli clare cu privire la clasificarea tokenurilor
Deși SEC a adoptat o alta atitudine față de ICO-uri, industria cripto nu este mulțumită de abordarea actuală. Asociația Blockchain, de exemplu, solicită o mai mare claritate din partea SEC cu privire la criteriile de clasificare a tokenurilor.
“Avem nevoie urgentă de îndrumări suplimentare și detaliate cu privire la modul în care tokenurile utilizate în rețelele descentralizate ar trebui clasificate. Există un argument puternic că acestea nu ar trebui considerate titluri de valoare/securities, aceasta fiind cea mai mare problemă cu care se confruntă industria și autoritățile de reglementare în prezent.”
Până în prezent, SEC a recunoscut că unele criptomonede (precum Bitcoin și Ethereum) nu sunt titluri de valoare. Cu toate acestea, situația celorlalte tokenuri și criptomonede este încă neclară din punct de vedere legal.