Președintele Donald Trump a semnat un ordin executiv ce impune Procurorului General al SUA să creeze un nou task force în cadrul Departamentuluide Justiție ce va investiga integritatea piețelor financiare și fraudele ce includ atât valutele fiat, cât și criptomonedele. Noul task force va înlocui departamentul Financial Fraud Enforcement Task Force creat în noiembrie 2009.

Grupul de lucru va fi prezidat de procurorul general adjunct. Alți membri vor include: procurorul general asociat; asistentul general al diviziilor penale, civile, fiscale și antitrust, directorul Biroului Federal de Investigații, avocați din SUA. desemnați de Procurorul General și alți ofițeri sau angajați ai Departamentului de Justiție desemnați de Procurorul General.

Noul task force va oferi îndrumări pentru investigarea și urmărirea penală a cauzelor privind piețele financiare, consumatorii și fraudele guvernamentale. De asemenea, va oferi recomandări pentru a consolida cooperarea dintre agențiile guvernamentale – la toate nivelurile de guvernare – pentru a investiga și a judeca cazurile de fraudă și alte infracțiuni financiare, inclusiv cele care includ monedele digitale.

În afară de acestă inițiativă, autoritățile din SUA s-au asociat altor țări în lupta împotriva criminalității financiare. În data de 3 iulie, SUA și Marea Britanie s-au alăturat șefilor comunitatilor de impunere fiscală globală (Joint Chiefs of Global Tax Enforcement). Investigația penală din cadrul Serviciului de Venituri Intern al SUA (IRS) și Departamentul de Venituri și Taxe Vamale din Regatul Unit al Marii Britanii s-au alăturat grupului, care include Comisia de informații criminale australiene și Biroul de impozitare a Australiei, Agenția de venituri din Canada și Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst din Olanda.

De altfel, Comisia de Supraveghere a Burselor și Titlurilor de Valoare (SEC) a demonstrat în ultimele luni foarte mult interes pentru domeniul criptomonedelor, creând un department specializat de investigare a activităților derulate de exchange-urile de criptomonede și alte companii ce oferă servicii similare. Poziția publică a SEC este că majoritatea tokenurilor și criptomonedelor vândute prin ICO-uri sunt securities/titluri de valoare și ca atare listarea acestora se poate face doar în urma obținerii de aprobări din partea autorităților de reglementare.

În luna martie, The Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) a anunțat de asemenea că exchange-urile de criptomonede sunt servicii financiare și ca atare trebuie să se supună legislației cu privire la secretizarea operațiunilor bancare și să solicite licențe de operare.