Odată cu explozia de popularitate a Bitcoin la sfârșitul lui 2017, autoritățile de reglementare din SUA au început să acorde o atenție sporită acestei noi forme de monedă – tokenuri de tip security.

Comisia de Supraveghere a Burselor și Valorilor Mobiliare (Securities and Exchange Commission – SEC) a adoptat cea mai dură pozitie. Aceasta a susținut la momentul respectiv că majoritatea criptomonedelor și tokenurilor au statutul de ”securities” (titluri de valoare). Ca atare, intra sub incidența unor legi foarte restrictive.

Tot în aceeași perioadă au fost lansate și primele contracte Bitcoin futures. Aceastea au permis investitorilor instituționali să se implice în mod indirect în spațiul cripto.

Așadar, ce sunt aceste tokenuri de tip security?

În conformitate cu definiția oferită de SEC, tokenurile security sunt cele bazate pe active. Totodată sunt fungibile și de multe ori echivalente cu alte tipuri de titluri de valoare precum acțiunile din firme.

Asta le deosebește de tokenurile tip utilities. Valoarea lor este mai abstractă și se bazează pe rolul avut în ecosistemul în care funcționează.

În prezent, SEC a declarat doar câteva criptomonede ca fiind tokenuri tip utilities – două dintre acestea sunt Bitcoin și Ethereum.

Poziția neoficială a autorității de reglementare americane este că orice token este security. Asta până când atinge nivelul de dezvoltare și descentralizare al Bitcoin și Ethereum.

Până atunci, trebuie să respecte legislația foarte dură (și inadecvată) în acest domeniu, cel puțin în Statele Unite.

Companiile cripto migrează spre jurisdicții mai prietenoase

Consecința acestei poziții a fost că un număr mare de companii cripto au ales să părăsească jurisdicția americană pentru țări cu o legislație mai permisivă.

Actualele paradisuri fiscale s-au dovedit cele mai dispuse să primească cu brațele deschise antreprenori din industria blockchain.

Luxembourg, Malta, Lichtenstein și chiar și Vanuatu au devenit destinațiile favorite pentru cei care doresc să își desfășoare activitatea în domeniul criptomonedelor.

De exemplu, compania Tokeny, bazată în Luxembourg, a lansat o platformă specializată pentru ”emiterea, gestionarea și tranzacționarea de tokenuri de tip security și utility”, lansând inclusiv un program care să faciliteze auto-reglementarea în acest domeniu.

În mod similar, DSTOQ s-a anunțat recent ca ”prima criptomonedă reglementată și licențiată” în baza legilor permisive din Vanuatu. Acest lucru i-a permis să evite restricțiile impuse de SEC.

Dezvantajul unor astfel de inițiative este că sunt innacesibile pentru investitorii din Statele Unite. Au însă acces pe piețele din Europa și Asia.

Practic, legislația restrictivă impusă de SEC face ca multe companii cripto să opteze pentru relocarea în alte jurisdicții mai prietenoase decât SUA, cum s-a întâmplat anterior și în cazul Chinei.

Totuși, presiunile din partea companiilor de pe Wall Street, care doresc acces pe această nouă piață, au potențialul de a schimba situația.

Este foarte posibil ca în viitorul apropiat, SEC să fie nevoită să adopte o poziție mai clară în ce privește categorisirea criptomonedelor în tokenuri security și utility.

În ultima perioadă autoritățile de reglementare din SUA par dispuse să colaboreze cu companiile blockchain. Acest fapt este un semnal pozitiv pentru viitor. Se facilitează astfel accesul investitorilor americani pe piața ICO-urilor.