O directivă care afectează sectorul cripto în Europa a fost adoptată de Consiliul UE. Documentul face adăugiri la legislația anti-spălare de bani, care să permită Uniunii să rezolve, printre alte probleme, „riscurile legate de monedele virtuale”. Noile reguli au ca scop reducerea anonimității, atât pentru utilizatori cât și pentru tranzacțiile cu proceduri de cunoașterea clienților pe care platformele cripto vor trebui să le implementeze. Între timp, un oficial de vârf al Băncii Europene a cerut segregarea afacerilor cripto de finanțele tradiționale.
Autoritățile urmează să monitorizeze folosirea criptomonedelor
„Consolidarea regulilor din Uniunea Europeană pentru a preveni spălarea de bani și finanțarea terorismului” este scopul declarat pentru schimbările adoptate ca parte a unui „plan de acțiune” lansat după atacurile teroriste din Europa în 2016. Noua directivă are în plan să „stopeze finanțarea terorismului fără să încurce în vreun fel funcționarea normală a sistemelor de plăți”, conform serviciului de presă al Consiliului. Amendamentele la Directiva UE 2015/849 a Parlamentului European și Consiliului, din 20 mai 2015, au fost adoptate la o întâlnire a Consiliului Afacerilor Generale luni, fără discuții. Mutarea vine după un acord cu Parlamentul European din luna decembrie 2017. În aprilie anul acesta, MEP și-a arătat susținerea prin vot a acordului de a aduce criptomonedele sub o reglementare mai strictă.
Schimbărie principale implică rezolvarea riscurilor legate de monedele virtuale, făcând pași pentru a reduce anonimitatea atât pentru traderii cripto cât și pentru afacerile legate de piața cripto în mare. Conform textului, furnizorii de servicii de schimb dintre monede virtuale și fiat, dar și furnizorii de portofelel în custodie, vor fi obligați să identifice activități suspecte. Directiva spune că autoritățile ar trebui să poată să monitorizeze folosirea criptomonedelor prin aceste platforme. Unitățile de informații financiare la nivel național ar trebui să aibă acces la informații care să le permită să asocieze adresele cripto cu identitățile proprietarilor lor.
Autorii proiectului recunosc că măsurile din document nu rezolvă în totalitate problema anonimității. Măsurile ar trebui să fie detaliate de statele membre, care au la dispoziție 18 luni pentru a transcrie directiva în cadrul legislativ național propriu. Odată ce se întâmplă acest lucru, schimburile cripto de pe teritoriul UE vor fi obligate să se supună unor reglementări mai stricte anti-spălare de bani și împotriva finanțării terorismului, inclusiv introducând verificarea completă a datelor clienților pe platformă.
Unele companii au luat deja atitudine în acest sens. Localbitcoins, schimbul peer-to-peer din Helsinki, și-a actualizat de curând Termenii și Condițiile. Au recunoscut că schimbările au fost introduse în special din cauza reglementărilor UE. Aceștia au subliniat cerințele de identificare și îi avertizează pe utilizatori că în unele situații, cum ar fi tranzacțiile peste anumite limite de volum, sau în cazul investigațiilor de fraudă, hacking/recuperare, vor trebui să trimită documente de identificare. Noul set de termeni va intra în vigoare deja de luna aceasta.
Monedele virtuale, definite
Consiliul UE spune că „monedele virtuale nu trebuie confundate cu banii electronici”. Directiva lor arată că deși criptomonedele pot să fie folosite ca metodă de plată, ele servesc de asemenea și alte scopuri și au alte aplicabilități mai largi. Printre ele au enumerat schimburile, investițiile și stocarea de valori.
S-a venit cu o definiție a monedelor virtuale, aceea de „reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de bănci centrale sau autorități publice”. Directiva notează de asemenea că monedele digitale nu sunt atașate de o monedă stabilită legal și nu au statut legal de bani fiat, dar sunt acceptate de persoane fizice sau juridice ca metodă de schimb. Criptomonedele pot fi transferate, stocate și tranzacționate electronic, spune textul directivei.
Instituțiile europene au identificat furnizorii de portofele în custodie ca „entități care țin în siguranță parolele private criptografifce în numele clienților lor, pentru a păstra, stoca și transfera monede virtuale”. Conform documentului legal, autoritățile naționale ar trebui să se asigure că, împreună cu furnizorii de servicii de schimb, sunt autorizați și funcționează cu licență.
Directiva introduce de asemenea schimbări în ceea ce privește cardurile bancare preplătite „pentru a împiedica teroriștii să se folosească de această metodă de finanțare”. Baremul pentru identificare obligatorie a deținătorilor a fost scăzut la 150 de euro. Verificarea identității se cere și în caz de plăți la distanță cu tranzacții mai mari de 50 de euro.
Oficialii BEC vor să facă „un gard” în jurul afacerilor cripto
Bruxelles-ul caută să consolideze regulile de guvernare ale tranzacțiilor cripto. În Frankfurt s-a sugerat ca toate afacerile cripto să fie segregate de finanțele tradiționale. Conform unui raport Reuters, un reprezentant înalt al BEC a spus că băncile ar trebui să separe orice activități legate de monedele virtuale de alte operațiuni, ba chiar să le susțină cu capital pentru a reduce riscurile. Oficialii cer de asemenea reglementarea emitenților de criptomonede și jetoane, schimburilor și a oricărei bănci sau case de compensare care lucrează cu ele.
„Din cauza nivelului mare de volatilitate al monedelor virtuale, poate să pară potrivit să cerem oricărei firme de tranzacții a acestora să fie susținută de un nivel adecvat de capital și să fie segregate de alte activității de trading și investiții”, a spus Yves Mersch, membru al comisiei BEC, într-o conferință în Turcia, luni.
Acesta a adăugat că piața cripto este prea mică să pună în pericol stabilitatea financiară, dar a avertizat că acest lucru s-ar putea schimba. Mersch a mai adăugat:
„Avem nevoie să examinăm dacă vreo activitate cu monede virtuale condusă pe infrastructura piețelor financiare ar trebui să fie îngrădită.”