Utilizarea ilicită a criptomonedelor atrage atenția autorităților la nivel internațional

În ianuarie, șaizeci de investigatori ai Interpol și Europol au participat la un workshop ce a avut ca temă măsurile ce se pot adopta pentru a combate utilizarea criptomonedelor în activități ilegale. Subiectul prinde din ce în ce mai mult avânt în rândul autorităților, Rob Wainwright, directroul Europol, afirmând că peste 5,5 miliarde de dolari au fost incluși în activități de spălare de bani prin intermediul criptomonedelor în anul 2017.

Deși în teorie tehnologia blockchain asigură transparența tranzacțiilor, existența monedelor care asigură servicii de criptare (Cloakcoin, Dash, PIVX și Zcoin) fac activitățile criminale ușor de ascuns, iar Monero, moneda favorită a traficanților de droguri, asigură anonimitatea prin tipologia blockchain-ului folosit.

Așadar, este necesar ca autoritățile să depună eforturi sporite pentru a monitoriza criptomonedelor cu astfel de caracteristici, pentru a identifica fraudele fiscale, spălarea de bani și în general finanțarea activităților ilegale.

Ca urmare a acestui semnal de alarmă transmis de Europol și Interpol, autoritățile din mai multe țări au decis implementarea de măsuri care să sprijine activitatea de supraveghere financiară.

Uniunea Europeană

În data de 7 februarie 2018, Parlamentul European a creat un comitet format din 45 membri, denumit provizioriu Taxe 3, care va investiga pentru prima dată sistemul de taxare implementat în domeniul cripto de țări precum Portugalia, Italia, Malta, Marea Britanie, Cirpu și alte țări considerate paradisuri fiscale.

Având în vedere legislația europeană, care prevede că statele independente au dreptul de a-și implementa propriile reglementări cu privire la taxe și impozite, comitetul Taxe 3 nu va avea puterea de a investiga infracțiuni financiare decât dacă va fi confirmat prin vot în plen. Votul va avea loc în luna Martie și dacă va fi confirmat, îți va începe activitatea în următoarele 12 luni .

Statele Unite

Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite are un departament care se ocupă de investigarea infracțiunilor financiare denumit FinCEN (Financial Crimes Enforcement Network) care se ocupă deja de supravegherea exchange-urilor, care sunt supuse legislației cu privire la tranzacțiile monetare. Legea americană prevede ca cei care au interese financiare în alte țări (inclusiv conturi de criptomonede) să depună anual un formular denumit FinCEN 114 în care să fie declarate toate conturile care depășesc 10.000 de dolari, FinCEN a declarat că investighează ”agresiv ” toate platformele interne și internaționale care sunt suspectate de evaziune fiscală și spălare de bani.

Internal Revenue Service (IRS), autoritatea națională pentru colectarea taxelor, a declarat că a angajat 10 noi agenți în departamentul de Investigații Criminale care se ocupă exclusiv de identificarea perosnaelor suspectate de evaziune fiscală cu conturi în străinătate.

De asemenea, departmanetul de Vămi și Migrație din SUA (ICE) a declarat că folosește agenți sub acoperire pentru a infiltra și investiga exchange-urile care folosesc monede private pentru a ascunde profiturile obținute.

De altfel, în 9 Februarie, oficialii ICE l-au arestat de Morgan Rockcoons, CEO al Bitcoin Inc, care este acuzat de spălare de bani după ce a vândut 10 bitcoins unui ofițer sub acoperire.

Japonia

Agenția de Servicii Financiare (FSA) derulează inspecții la toate exchange-urile de criptomonede, măsură luată după hack-ul în valoare de 530 de milioane de dolari de la Coincheck.

Australia

Centrul de Raportare și Analiză a Tranzacțiilor (AUSTRAC) a inițiat în decembrie 2017 un poriect de modificare pentru legea cu privire la spălarea de bani și finanțarea terorismului pentru a include criptomonedele. Amendamentele propuse cer ca exchange-urile să impună măsuri mai dure de identificare a clienților și să raporteze tranzacțiile suspecte. În prezent, amendamentele se discută în colaborare cu reprezentanții din domeniul cripto.

Ike

Postari recente

Sinteza cripto 16 August – Coinbase Custody achiziționeză Xapo

Coinbase Custody achiziționeză Xapo Compania Coinbase Custody a confirmat achiziționarea serviciului de custodie pentru clienți instituționali Xapo. Conform anunțului oficial… Citeste mai mult

6 ore

Ron Paul critică sistemul de plată Fednow și încurajează concurența cripto

Fostul congressman din texas, Ron Paul, a intrat din nou în atenția mass-media, de data aceasta datorită criticilor la adresa… Citeste mai mult

15 ore

Fundația Cardano, parteneriat cu studioul german Konfidio

Fundația Cardano s-a asociat cu studioul blockchain din Berlin Konfidio pentru a accelera adopția Cardano. Un parteneriat strategic Un anunț… Citeste mai mult

16 ore

Indicele de frică Bitcoin motiveaza ”Balenele”

Piața cripto trece printr-o nouă fluctuația mare de preț, mulți traderi fiind îngrijorați de situația actuală. Unii au optat pentru… Citeste mai mult

18 ore

Sinteza cripto 15 August – Schemă Ponzi chineza, acuzată de scăderea prețului Bitcoin – Banca Santander neagă întreruperea relației cu Coinbase

Schema Ponzi chineza, acuzată de scăderea prețului Bitcoin Analistul Dovey Wang susține că o schema Ponzi chineză cu numele PlusToken… Citeste mai mult

o zi

Scam Alert: Cryptominingoptionsignal

Contrar reclamelor publicate, Agenția de reglementare din Luxembourg avertizează că proiectul Cryptominingoptionsignal nu este licențiat în această țară. Comisia de… Citeste mai mult

2 zile