Masternodes reprezintă o metodă utilizată de unele tipuri de rețele precum ZenCash (cunoscut drept Horizen în prezent), Gold Poker și Zcoin, care pot oferi oportunitatea de a obține profituri suplimentare pentru utilizatori.

Alte proiecte care utilizează un sistem similar sunt EOS și Tezos, deși le denumesc altfel.

Practic, un masternode este un computer din rețea ce stochează tokenuri în sistem PoS (proof-of-stake) și care are rolul de a realiza și alte funcții în afară de verificarea tranzacțiilor.

Brian Colwell, un blogger popular și consultat pentru proiecte cripto, a lansat recent un concurs pe Twitter dedicat proiectelor ce folosesc sistemul de masternodes.

Denumit #MasternodeMeBro18, concursul are rolul de a testa ce proiecte își pot mobiliza comunitățile pentru a vota pe Twitter. Derulat în perioada 3 iulie-28 octombrie, concursul a inclus 64 de criptomonede și aproape 11.500 de voturi.

În plus, start-up-ul Kalkulus, care oferă servicii de gestiune a capacității de calcul, și-a oferit serviciile în mod gratuit câștigătorilor din runda a treia. Aceasta s-a încheiat în data de 28 august. Proiectele Solaris, Deviant, Phore și Rupaya au obținut cele mai multe voturi.

Cîștiguri pasive cu investiție minimă

Popularitatea concursului se datorează parțial și profiturilor ce pot fi obținute din rularea unui masternode.

Lansat inițial de Dash, sistemul de masternode a fost folosit inițial pentru a susține sistemul de confidențialitate al tranzacțiilor. Prin stocarea tokenurilor și oferirea capacității computerului pentru utilizare în rețea, participanții pot obține criptomonede ca venit pasiv.

Așadar, pentru a participa ca masternode în rețea, utilizatorii trebuie să investească atât în tokenuri cât și în echipamente hardware.

”Rularea unui masternode stimulează oamenii să cumpere tokenuri și să le blocheze pentru perioade mai lungi de timp, reducând astfel viteza de circulație a monedelor digitale”

explică Sid Kalla, consultant în cadrul companiei Turing Advisory Group.

Investiția inițială într-un masternode poate varia între 2000$ și 5000$, în funcție de proiect și de profiturile urmărite. Kalla avertizează că trebuie luate în considerare atât valoarea tokenului în care se investește, cât și inflația.

”Nu are nici un rost să țineți ceva pentru câștiguri de 10% pe an în tokenul nativ, dacă acesta va scădea cu 90% față de bitcoin”

avertizează consultantul.

Profiturile obținute din rularea de masternodes variază semnificativ. Depășesc însa de cele mai multe ori 100% pe an pentru a compensa pentru volatiliatea pieței. Masternodes.online este un site care poate oferi statistici utile pentru cei interesați.

Proiecte dedicate rețelelor cu masternodes

Sistemul de masternodes a devenit suficient de interesant încât există proiecte dedicate acestuia.

De exemplu, Swarm Fund este un ICO care a lansat un program în luna august ce permite utilizatorilor să participe în masternodes care sunt prea scumpe pentru un singur participant. 9% din tokenurile Swarm vândute în cadrul ICO-ului au fost deja utilizate în diferite rețele.

”Spre deosebie de alte sisteme de recompensă, sistemul nostru de masternodes crește recompensele obținute odată cu trecerea timpului”

explică Philip Pieper, CEO-ul Swarm.

Un start-up similar, Eximchain, urmează să își lansese proiectul în perioada următoare. În plus față de tokenurile necesare, masternode-urile din această rețea trebuie să fie votate de ceilalți utilizatori. Cei ce votează o fac în baza unui stake în tokenuri, ce vor fi redistribuite nodurilor câștigătoare.

Sistemul de masternode-ca-serviciu oferit de proiecte precum Swarm și Eximchain prezintă beneficii și pentru proiectele cripto, deoarece scad valoarea investiției inițiale a utilizatorilor. În acest sistem, toată lumea câștigă în baza unei investiții minime.