Ideea de a descărca un algoritm și de conectare a unui computer în rețea pentru a face bani ușor este una foarte atragatoare. Insă minarea de criptomonede nu este așa de simplă pe cât pare. Minerii individuali au fost scoși de pe piață de proprietarii de instalații specializate în minare, care dețin zeci de procesoare și consumă mult curent electric.

Orice activitatea de producție împlică anumite costuri – iar în cazul criptomonedelor, pe lângă investiția inițială în hardware, se pune problema consumului de curent electric. Prețul energieie electrice variază foarte mult la nivel mondial, ceea ce înseamnă că activitatea de minare este mai profitabilă în unele țări față de altele.

O companie producătoare de echipamente de iluminat, Elite Fixtures, a realizat un studiu cu privire la costurile de minare la nivelul a 115 țări, analiză bazată pe prețul mediu al curentului electric . Mai exact, au calculat câtă energie electrică este necesară pentru minarea unui singur bitcoin pe baza rezultatelor obținute de 3 dintre cele mai populare instalații de minare – AntMiner S7, AntMiner S9 și Avalon 6.

Costurile energiei electrice au fost calculate în baza datelor puse la dispoziție de guverne și de companiile care furnizează curent electric.

Așadar, conform acestui studiu, cel mai mare profit din minare se poate obține în Venezuela, la prețul de aproximativ 530 dolari per bitcoin (iar daca luăm în considerare faptul că prețul bitcoin a trecut din nou pragul de 10,000 de dolari, profitul este considerabil).

Cel mai mic profit se obține în Coreea de Sud, unde costul unui bitcoin ajunge la peste 25,000 de dolari (nu cred că vom vedea mineri coreeni prea curând).
România se află pe undeva la mijloc în acest top (locul 51 ca profitabilitate din 115 țări), cu un cost de aproximativ 5,700$ per bitcoin. Vecinii noștri stau ceva mai bine: Ucraina este pe locul 5 (aproximativ 1900$), Serbia este pe locul 13 cu un cost de 3100$, în Bulgaria costul ajunge la 4360$, iar Moldova și Rusia sunt în competiție cu costuri de aproximativ 4600$.

China, țara în care sunt localizate cele mai mari instalații de minare, are costuri de aproximativ 3200$/bitcoin, similar cu Arabia Saudită, India și Egipt. În Statele Unite, costul de minare al unui bitcoin sare de 4700$ (care reprezintă totuși un profit de 50% luând în considerare prețul actual).

Dacă planificați să investiți într-o instalație de minare, costurile cu electricitatea nu sunt singurele aspecte care trebuie luate în considerare – sunt multe țări care s-au dovedit predispuse spre reglementarea strictă a acestui domeniu de activitate (precum China), iar altele care sunt mult mai permisive (precum Japonia, însă la costuri de producție de 8700$/bitcoin nu e tocmai profitabil).

Mai multe informatii despre minat bitcoin sau alt criptomonede la gasiti aici.

Având în vedere publicitatea negativă vehiculată în legătură cu consumul energetic al fermelor, există foarte mulți investitori care se orientează spre utilizarea energiei regenerabile, care costă mai puțin și este mai puțin periculoasă pentru mediu.