Protocolul din spatele monedei bitcoin este configurat să limiteze numărul de bitcoin-i emiși la 21 de milioane disponibili în total. Conform unui program predeterminat, numărul total de bitcoin-i se va apropia gradat de această limită, ignorând orice monede pierdute, șterse sau uitate în vreun portofel inactiv. Desigur, asta înseamnă că până se va ajunge să se mineze ultimul bitcoin, piața va avea mult mai puțini bitcoin-i în circulație.
La finele lunii martie 2015, 14 milioane de monede erau, tehnic vorbind, minate și în circulație, dar este greu de spus câte dintre acestea hibernează ori s-au pierdut pentru totdeauna.
Numărul finit de bitcoin-i disponibili fac moneda deflaționară. Spre deosebire de banii de hârtie, care pot fi printați după bunul plac al guvernelor, creând inflație, bitcoin-ul depinde doar de rata de adopție pentru creșterea în valoare. Atâta timp cât există cerere, stocurile limitate sunt un avantaj.
Când va fi minat ultimul bitcoin?
Ținând cont de ritmul în care sunt minați bitcoin-ii în acest moment, te-ai aștepta ca în următorii câțiva ani să se ajungă la limita prestabilită. S-ar putea însă să fi auzit despre ”înjumătățirea recompenselor” (reward halving). Acesta este un eveniment prestabilit care taie în jumătate rata de bitcoin-i noi generați la anumite intervale de timp. Pentru a înțelege mai bine procesul, atunci când moneda bitcoin a apărut pentru prima oară, sistemul emitea 50BTC la fiecare 10 minute. Pentru a se adapta la piață, cu fiecare 210 000 de block-uri, valoarea de BTC emisă scade la jumătate. Aceasta este parte din politica monetară codată în sistem de Satoshi și calculată să balanseze cererea și oferta de bicoin.
Prima înjumătățire a avut loc în noiembrie 2012, iar următoarea este programată anul viitor.
Cu fiecare înjumătățire, un bloc este emis la fiecare 10 minute, dar recompensa pentru acesta este tăiată de la 50 la 25BTC, iar mai târziu la 12.5 și așa mai departe, bitcoin-ul va continua să se înjumătățească de 33 de ori. Rețeaua se va susține în întregime prin comisioane de tranzacționare, fără ca bitcoin-i noi să mai fie creați.
Acest proces face moneda bitcoin mai degrabă înrudită cu aurul decât cu banii de hârtie – o cantitate limitată există în lume, iar cu fiecare gram de aur minat, dificultatea pentru a mina restul de cantitate existentă crește. În cazul aurului, acest lucru i-a menținut valoarea, iar moneda Bitcoin simulează același sistem.
Ținând cont că urmează încă 33 de înjumătățiri ale recompenselor la minare, este de așteptat ca procesul de înjumătățire să se încheie în 2140, dar după părerea unora există și posibilitatea să continue mult timp după aceasta.
Pe măsură ce valoarea unui bitcoin crește prea mult pentru a fi utilă în tranzacțiile de zi cu zi, oamenii încep să folosească unități din ce în ce mai mici, cum ar fi mili-bitcoin sau micro-bitcoin.
Ținând cont că un bitcoin echivalează cu 100 de milioane de Satoshi, pe măsură ce moneda bitcoin crește în valoare, oamenii vor putea să folosească microdiviziuni pentru cumpărăturile de zi cu zi. Acest lucru se traduce în valoare deflaționară.
Singurul motiv pentru care trebuie să presupunem că înjumătățirea se va încheia în 2140 este pentru că cea mai mică valoare a bitcoin-ului reprezintă 0.00000001 BTC (1e-8). Sunt mulți cei care cred că o creștere în valoarea monedei bitcoin va aduce cu ea nevoia de a crește numărul de decimale suportat de bitcoin. Dacă se face această schimbare de protocol înainte de 2140, recompensele la minare vor continua probabil să se înjumătățească. Tehnic vorbind, moneda bitcoin ar putea să se înjumătățească la nesfârșit, dar la un moment dat ajunge să își piardă precizia.
Cum va mai fi stimulată piața după ce ultimul bitcoin este minat?
Ținând cont că moneda bitcoin simulează minarea de aur, putem lua ca precedent goana după aur 😉 din vestul sălbatic. Pe măsură ce minele au început să sece iar aurul a devenit din ce în ce mai greu de minat, minareaa devenit treptat înlocuită de bănci și procesare.
La un moment dat, costurile operaționale nu vor mai fi acoperite de recompensele de minare a block-ului, așadar minerii vor putea să facă profit din comisioanele de tranzacționare, dacă tipul de minare de acum supraviețuiește (lucru puțin probabil, ținând cont de cât este de risipitor). Gavin Andresen, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori ai protocolului bitcoin, a declarat că se îndoiește că aceste costuri de tranzacționare bazate pe piață vor suporta scalabilitate. Rămâne totuși posibilitatea ca minerii să își schimbe numele în ”validatori de tranzacții blockchain”