Una dintre principalele dificultăți cu care se confruntă minerii din intreaga lume este prețul ridicat al curentului electric. in general, pentru a asigura profituri de pe urma minării de criptomonede, este esențială identificarea unor furnizori care să asigure prețuri reduse ale electricității, mai ales că dacă este folosită rețeaua funrizorilor naționali, costul pentru minarea unui Bitcoin ajunge la aproximativ 5,700$.

Având în vedere publicitatea negativă vehiculată în legătură cu consumul energetic al fermelor, există foarte mulți investitori care se orientează spre utilizarea energiei regenerabile, care costă mai puțin și este mai puțin periculoasă pentru mediu.

România are potențial ridicat în ce privește energia regenerabilă, deoarece dispune de numeroase hidrocentrale și centrale eoliene, însă în unele cazuri apar dificultăți legate de birocrația necesară pentru a iniția proiecte de minare.

Un exemplu în acest sens este o turnbină eoliană din județul Bistrița Năsăud, care a fost pusă recent în vânzare de proprietar pentru cei interesați să creeze o fermă de minare cripto.

Eoliana a fost construită în anul 2004 într-o zonă relativ izolată ,popasul Tihuta – Măgura Calului, la o distanta de 5 km de castelul Dracula. Centrala are o capacitate nominală de 250KW și include și un teren de 850mp, funcționând până în anul 2015 când legislația a impus schimbarea generatorului cu un model mai eficient.

Principalul profit obținut din funcționarea acestui tip de centrală provinde din certificatele verzi pe care le generează, însă eliminarea acestora începând cu anul 2017 a făcut ca producerea de energie electrică să nu mai fie profitabilă.

De asemenea, costurile generate de includerea energiei electrice produse în rețeaua electrică națională sunt foarte mari, astfel încât este mai avantajoasă utilizarea acesteia pentru consum propriu.
Având în vedere capacitatea mare de producție, una dintre funcționalitățile pe care eoliana o poate oferi este alimentarea unei ferme de minare cripto (în conformitate cu declarațiile proprietarului, este pretabilă conectarea a aproximativ 250 de plăci de minare, dacă consumul pe placă este de 1KW).

Prețul pentru achiziționarea eolienei este de 70.000 euro, cu posibilitatea de negociere sau un sistem de rate, iar pentru punerea în funcțiune a turbinei este necesară o mentenață suplimentară de aproximativ 2500 euro (verificările pot fi efectuate de compania germană care a pus în funcțiune echipamentele).

Din punct de vedere al securității, terenul asociat poate fi împrejumuit cu garduri și se pot instala camere de supraveghere, fiind necesară și prezența unui supraveghetor la locație deoarece este destul de izolată.

Așadar, pentru cei interesați de această oportunitate, pot lua legătura cu proprietarul Răzvan Someșan.