Tot mai mulți utilizatori noi vor să intre pe piața bitcoin, dar nu știu cum să dea startul. Ca bitcoiner, ai multe opțiuni și e greu să știi care e cea mai profitabilă. Când întrebi cum să faci rost de bitcoin, de fapt vrei să știi care este cea mai bună variantă să câștigi de pe urma criptomonedelor.
Poți să minezi, să faci trading la zi, să cumperi moneda bitcoin ori altcoinuri profitabile, sau, pentru cei mai aventuroși, să investești într-un ICO riscant. Din păcate, nu există un răspuns simplu, universal valabil pentru orice buget și orice perioadă. Piața este destul de volatilă cât să facă răspunsul foarte nuanțat. Din fericire, poți să înveți să evaluezi foarte simplu care îți sunt opțiunile.
În mare parte, răspunsul depinde de care este dificultatea de minare, prețul bitcoinului sau al criptomonedei pe care o urmărești și suma investită. Așadar, cum să faci rost de bitcoin prin cea mai ieftină variantă la un anumit moment?
Cum să faci rost de bitcoin din minare
Minarea nu este mereu profitabilă. Recompensa pentru blocurile minate este eliberată la fiecare 10 minute (cu aproximație). Toți cei implicați în ecosistem intră într-o competiție, într-un soi de loterie cu extrageri la fiecare 10 minute. Cu cât puterea de hash din rețea (adică numărul celor care participă la loterie) este mai mare, cu atât șansele pentru fiecare miner în parte scad. O putere de hash mai mare îți asigură mai multe șanse la recompensă.
De-a lungul timpului, au existat momente în care unii mineri industriali de bitcoin au oprit aparatele pentru că, pur și simplu, câștigurile din minare nu justificau prețul curentului. Este foarte adevărat că poți să minezi criptomonedă în pierdere o lună, două, trei, să păstrezi câștigurile și să aștepți o bulă. Când prețul criptomonedei crește, vinzi toate profiturile.
„Am minat luni la rând ethereum cu câte 100 de dolari pe lună, când prețul era sub 100 de dolari iar eu câștigam cam jumătate de fisă pe lună. Trebuie să ai răbdare. să păstrezi fisele și să vinzi când prețul este sus. În final, am vândut tot ce am produs în aproape un an de zile la 400 de dolari. Am făcut profit 3x, dar adevărul este că dacă aș fi avut nevoie de banii respectivi urgent ar fi trebuit să vând în pierdere”, explică Ike Onița. Așadar, se pune o problemă simplă. Trebuie să te asiguri că nu vinzi criptomoneda când vrei tu, ci când piața este profitabilă.
Opțiunile de minare
În termeni de minare, ai mai multe opțiuni. Poți să minezi de acasă, cu un miner de bitcoin sau cu riguri de plăci video. Păstrezi totul sub atenta ta supraveghere, îți faci singur mentenanța (deci scapi de costurile de până la 100 de euro pe lună pentru un rig) și, dacă ești o fire tehnică, este o variantă relativ bună. Pe perioada de iarnă, s-ar putea chiar să economisești niște bani de încălzire, pentru că un aparat de minare poate să îți încălzească, în parte, încăperea. Nu, nu dormitorul, pentru că ventilatoarele de la aparat sunt foarte gălăgioase.
Poți de asemenea să îți cumperi aparatele și să le lași în găzduire la o fermă. Unele ferme pot să se ocupe și de achiziții. Investiția inițială este însă destul de mare pentru cineva care vrea doar să testeze ecosistemul. Începe de la 1200-2000 de dolari pentru un rig care include 6 plăci grafice AMD și alte echipamente conexe (cabluri, surse etc).
Este de asemenea posibil ca aparatele să ajungă la tine în două-trei luni sau chiar mai mult, dacă ferma nu are un contract bun cu furnizorii. În acest caz, trebuie să știi că din minare va trebui să acoperi și investiția inițială, sau măcar jumătate dacă speri ca după un an să vinzi plăcile video pe piață.
Există și opțiunea să faci minare în cloud. În acest caz, nu achiziționezi aparate. În schimb, te raliezi la o fermă mai mare care are deja aparatele și minează oricum pentru proprietari. Administratorii fermei sunt dispuși să vândă o parte din puterea de hash către utilizatori. Practic nu trebuie să mai achiziționezi aparate, nici să aștepți ca acestea să vină din China. Și mai important, nu o să minezi cu puterea de minare fluctuantă de care dispune un aparat. Este o formulă flexibilă, prin care îți cumperi câți mH/s vrei. Abonamentele la noi în țară încep de la 33 de dolari pe doi ani pentru 1mH/s.
Cât este de profitabilă minarea?
De la o zi la alta, minarea poate să fie mai mult sau mai puțin profitabilă. Înainte să începi să minezi, trebuie obligatoriu să îți faci niște calcule ale profitabilității. Una dintre resurse este CryptoCompare, site pe care poți să calculezi în timp real cât ai câștiga de pe urma minării, pentru mai multe criptomonede. Cryptocompare calculează profitabilitatea pentru bitcoin, ethereum, litecoin, ripple, zcash, dash și pascal.
Te interesează să știi care este puterea de procesare a aparatului. O găsești pe cutie, în specificații sau îi întrebi la operatorii de fermă (ori pe care o alegi flexibil la minarea în cloud). La bitcoin, vorbim de TH/s, la celelalte criptomonede de MH/s sau H/s.
Costurile la curent
Consumul aparatului, dacă minezi de acasă, poate să varieze. Dacă minezi prin fermă, atunci prețul este inclus de obiei în prețul contractului, împreună cu mentenanța. Citește cu atenție contractul pe care îl semnezi și asigură-te că nu există costuri suplimentare pentru electricitate. Dacă alegi să minezi de acasă, studiază opțiunile. Dezavantajul la minarea particulară este că oricât de bine aspectat ai fi, ai șanse destul de slabe să faci rost de prețuri avantajoase la electricitate.
Chiar și cu privatizarea din mediul energetic, nu poți să obți prețurile pe care le obțin fermele industriale, care pot să facă rost de electricitate și la 19 cenți pe kW. Pentru cei care au șansa să își genereze singuri electricitatea avantajele sunt uriașe. Cea mai eficientă variantă este energia hidraulică, dar cea mai frecvent întâlnită la noi este cea solară și eoliană.
La minarea de acasă, nu uita că electricitatea consumată variază în funcție de temperatura minerului și de aparatele suplimentare pe care le folosești pentru răcire. Adaugă și aceste costuri și fă un calcul rezonabil, cu capul pe umeri.
Concluzii
Calculează în permanență profitabilitatea pe site-urile care oferă astfel de calcule. Află care este cea mai profitabilă monedă în fiecare moment și contactează-i pe operatorii de fermă aleși. Spune-le ce monedă vrei să îți mineze. Dacă minezi acasă, studiază măcar o dată pe zi de unde poți să scoți cele mai bune profituri. Schimbă mereu moneda pe care o pui la minat în funcție de calcule. Cel mai important lucru pe care trebuie să îl știi este că minarea nu trebuie să fie obligatoriu profitabilă. Nu degeaba există locații precum China sau Europa de Nord în care minarea este mai profitabilă. Multe aspecte țin de costurile curentului și de costurile de răcire. România este undeva la mijloc, și ca preț și ca temperaturi ale ambientului.
Minarea nu este o activitate simplă, cu care faci bani ușor de acasă. Este un loc de muncă serios, chiar și cu jumătate de normă. Ca să știi cum să faci rost de bitcoin la prețul cel mai bun, trebuie mereu să studiezi piața și să înveți. Orice ai face, măsoară de două ori și taie o dată.
Află mai multe despre cumpărarea de bitcoin din partea a doua a seriei noastre. „ Cum să faci rost de bitcoin ”
Ai înțeles cum să faci rost de bitcoin din minare ? Dacă nu, spune-ne în comentarii ce nelămuriri ai sau trimite-ne un mesaj pe contact@goanadupabitcoin.ro. În felul acesta ne ajuți să îmbunătățim articolul acesta și pe cele din viitor.
Cum faci rost de bitcoin – partea 2 – cum să cumperi şi să tranzacţionezi bitcoin.