În mod tradițional, reducerea recompenselor de bloc pentru Bitcoin a generat creșteri semnificative de preț pentru criptomonedă. De data aceasta, însă, analițtii nu mai sunt atât de siguri cu privire la efectul halvingului ce va avea loc în 54 de zile.
Consecințele economice ale pandemiei de coronavirus a afectat sever prețul BTC. Criptomoneda a scăzut cu 50%, de la 9000$ la 4500$ săptămâna trecută. De atunci, a manifestat o volatilitate accentuată. Evoluția a aruncat dubii asupra conceptului că Bitcoin poate acționa ca un activ de siguranță în perioadele de criză.
Ce este Bitcoin Halving – injumatatirea recompensei?
“Cea de-a treia înjumătățire a recompenselor Bitcoin va avea loc în contextul unei scăderi catastrofice a prețurilor, fără a menționa daune imense la teoriile că Bitcoin este un activ necorelat cu restul economiei sau un activ de siguranță”,
a declarat pentru Decrypt Matthew Graham, CEO al firmei de investiții Sino Global Capital.
In prezent Bitcoin se tranzactioneaza in jurul valorii de 5.400 de dolari.
Efectul halvingului ar putea duce la capitularea minerilor
Înjumătățirea recompenselor Bitcoin va avea impact major asupra minerilor Bitcoin, reducându-le fluxurile de venituri la jumătate. Dar scăderea bruscă a prețului Bitcoin înseamnă că lucrurile vor fi de patru ori mai rele.
“Prețul Bitcoin a scăzut la un nivel în care doar cei mai eficienți mineri sunt încă rentabili. Dacă prețul Bitcoin nu crește, atunci ar putea exista o altă prăbușire a prețurilor, deoarece minerii ineficienți capitulează și vând inventarul pe piață”
este de părere Ross Middleton, CFO al exchange-ului DeversiFi.
„Minerii strângeau Bitcoin deoarece se așteptau ca prețul să crească după halving. Această acumulare a început încă din trimestrul al treilea al anului trecut ”,
a declarat pentru Decrypt Pankaj Balani, CEO Delta Exchange.
Rata de hash din rețea a scăzut cu 40% de la începutul lunii martie, de la 136 ETH/s la 82 ETH/s. Acest lucru demonstrează că o parte dintre mineri au capitulat și cel mai probabil au vândut Bitcoin deținut, contribuind la scăderea prețului.
Mati Greenspan însă este de părere că acestă capitulare a minerilor va face loc pe piață pentru jucători noi.
Efectele pandemiei imită motivele ce au determinat apariția BTC
Epidemia de coronavirus a provocat apariția condițiilor care au determinat crearea Bitcoin. O scădere a încrederii în instituțiile publice, creșterea descentralizării, scăderea hegemoniei dolarului american și stimulentele monetare ale băncilor centrale.
„Vedem motivele și condițiile existenței Bitcoin, repetate în titlurile de știri, literalmente în fiecare zi. Astfel, în ciuda tumultului recent, este greu să concepem niste condiții mai bune pentru a treia înjumătățire a recompenselor Bitcoin. Ne așteptăm nu doar la o volatilitate extremă, ci și la un climat ideal pentru criptomonede”,
este de părere Matthew Graham.
- Citeste si: ATH pentru Volatilitatea criptomonedei Bitcoin
Alți analiști sunt mai puțin entuziaști:
“Halvingul din mai va demonstra dacă Bitcoin este cu adevărat un activ de siguranță în urma prăbușirii sistemului bancar provocat de pandemia de coronavirus. Este greu de spus acum ce se va întâmpla”,
a declarat pentru Decrypt Harry Halpin, co-fondator și CEO al Nym Technologies.
Barry Silbert, CEO-ul Digital Currency Group, care are investiții în toată criptosfera, a spus pur și simplu:
”Cumpăr. Acesta este motivul pentru care a fost inventat Bitcoin”.