Tenaga Nasional Berhad (TNB), principalul funrizor de electricitate din Malaezia, a închis 33 de ferme de minare Bitcoin din regiunea Kuantan. Autoritățile au ajuns la concluzia că au fost înregistrate pierderi de peste 760.000 de dolari din electricitatea folosită în mod ilegal.
Agenția de presă Malay Mail a raportat că raidurile au fost organizate după ce au fost remarcate consumuri anormale de electricitate în mai multe locații.
Pe urmele minerilor
Directorul general al rețelei de distribuție, Siti Sarah Johana Mohd, a declarat că aceste ferme de minare Bitcoin functionau de șase luni:
„TNB a strâns dovezi potrivit cărora 23 de spații desfășurau activități miniere Bitcoin, în timp ce celelalte 10 spații au fost conștiente de inspecția noastră și au distrus dovezile.”
Echipamentul minier fusese conectat la rețeaua electrică fără a trece prin contoare, astfel încât energia consumată nu a fost facturată.
„De exemplu, a fost facturat numai 219 ringgit malaezian (52 dolari), în timp ce ar fi trebuit să fie facturate 108.000 ringgit malaezian (25.674 dolari) pe lună pentru electricitatea consumată”,
a explicat Mohd.
Tehnologia apreciata de Malaezia
Per ansamblu, autoritățile din Malaezia au început să aibă o atitudine ceva mai deschisă față de tehnologia blockchain. Deși Bitcoin și celealate criptomonede sunt considerate titluri de valoare/securities, ele pot fi tranzacționate și minate fără restricții.
- Citeste si: Ce este înjumătățirea recompensei bitcoin?
Potrivit ministrului Finanțelor, Lim Guan Eng, guvernul malaezian consideră că potențialul criptomonedelor și al blockchain-ului poate îmbunătăți o serie de sectoare ale economiei sale:
„Ministerul Finanțelor consideră activele digitale, precum și tehnologiile sale adiacente ca având potențialul de a genera inovație atât în industriile existente, cât și în cele noi. În special, considerăm că activele digitale au un rol important ca o alternativă de strângere de fonduri pentru antreprenori și o clasă alternativă de active pentru investitori. ”