Fabricile abandonate din perioada sovietică din Rusia au fost readuse la viață ca ferme de minare de criptomonede. Marile centrale hidroenergetice din Siberia (o altă moștenire a URSS) au atras minerii cu energie electrică ieftină.

Prețurile favorabile energiei și clima naturală rece transformă Siberia într-un hub minier internațional, cu mineri din Europa, Asia și SUA mutându-se în zonă.

vinde bitcoin

De exemplu, stația hidroelectrică de la Bratsk din estul Siberiei alimentează acum o altă industrie consumatoare de energie: mineritul bitcoin.

Climat optim pentru fermele miniere bitcoin

Câteva ferme miniere mari și-au înființat locații în Bratsk, un oraș industrial de pe malul râului Angara. Acestea profită de temperaturile scăzute ale regiunii, care reduc costurile de răcire și de energia hidroelectrică abundentă și ieftină.

Bratsk este un exemplu al modului în care ruinele imperiului sovietic au devenit sol fertil pentru industria cripto. În ultimii ani, minerii au preluat o parte din uzinele locale pentru a le converti.

“Surplusul de energie electrică în Rusia este uriaș, din cauza închiderii unora dintre instalațiile sovietice și a faptului că, în general, consumul de energie a devenit mult mai eficient în timp”,

a declarat Dmitry Ozersky, CEO Eletro Farm, o companie minieră care construiește o fermă de minare în Kazahstan.

Industria de minare Bitcoin

Rusia vs China

Drept urmare, fermele miniere bitcoin din Rusia au acum o capacitate totală de 600 megawati, reprezentând aproape 10 la sută din totalul de 7 gigawati de putere care susțin rețeaua de bitcoin la nivel mondial, a declarat Ozersky, fost bancher și manager de top la corporația de stat rusă, Rusnano. Estimarea sa se bazează pe datele de la producătorii de cipuri miniere specializate, cunoscute sub numele de ASIC.

Prin comparație, fermele din China, considerate pe scară largă drept capitalul minier mondial, gazduiesc aproximativ 60 la sută din totalul capacității rețelei, potrivit raportului recent al Coinshares.