Studiu Cambridge despre consumul energetic al Bitcoin – Indexul Consumului de Electricitate al Bitcoin

Centrul Cambridge pentru Finanțare Alternativă (CCAF) a lansat Indexul Consumului de Electricitate al Bitcoin (CBECI). Scopul este de a furniza date imparțiale și exacte, în timp real, pentru a clarifica situația reală a consului energetic pentru minarea criptomonedei.

Opinii divergente cu privire la minarea bitcoin

De-a lungul timpului, au fost publicate numeroase analize mai mult sau mai puțin obiective în ce privește consumul de electricitate al Bitcoin.

Unele, precum cea realizată de Digiconomist, susțin că minarea de Bitcoin utilizează mai mult curent electric decât Elveția sau Irlanda. Altele, precum analiza realizată de Coinshares, susțin că în cea mai mare parte, minerii folosesc energie regenerabilă deoarece este mai ieftină.

Problema cu aceste estimări este că se bazează în mare parte pe presupuneri. Proiectul Cambridge University dorește să clarifice pe cât posibil situația reală.

Este minatul de Bitcoin profitabil?

Odata cu cresterea pretului, minatul de Bitcoin a devenit profitabil si in Romania. Am stat de vb cu Adrian Pop, CEO BlockChain Hosting care a concluzionat:

Este destul de greu sa faci o medie a consumului de curent pentru ca pretul la energia electrica variaza in functie de zona de pe glob. In momentul de fata minatul de Bitcoin este profitabil peste tot. Desigur, diferenta o face zona in care minezi si tipul de tehnologie pe care o folosesti. La fel de important este optimizarea minerilor cat si a cheltuielilor existente.

 

Predicții bazate pe tipul de echipamente de minare

Studiul CBECI ia în considerare rata de hash din rețea, prețul curentului electric și tipurile de hardware de minare disponibile. Eficiența minerilor variază semnificativ, astfel încât calculul final include trei versiuni:

  • cel mai eficient scenariu
  • cel mai puțin eficient
  • valoarea estimată medie

De exemplu, consumul anual de electricitate al României este de aproximativ 50 TW/H, în timp ce rețeaua Bitcoin consumă aproximativ 53 TW/H estimat.

Comparații

Site-ul CBECI a lansat Indexul Consumului de Electricitate al Bitcoin si face câteva comparații interesante – de exemplu, cantitatea de energie electrică consumată în fiecare an de către dispozitive de uz casnic inactive din SUA ar putea alimenta rețeaua Bitcoin timp de 4 ani. De asemenea, electricitatea folosită de toate fierbătoarele de apă din Uniunea Europeană pot susține Bitcoin pentru 1.5 ani.

Concluzia este că, deși nu este cel mai eficient sistem energetic, rețeaua Bitcoin nu este totuși dezastrul ecologic proclamat de critici.

Ike

Postari recente

Cum funcționează plățile online și ce comisioane plătești?

Teama de a plăti online este încă la nivele surprinzător de mari la noi în țară. Românii preferă plata ramburs… Citeste mai mult

15 ore

Federal Reserve aplică măsuri de control al piețelor financiare

Federal Reserve, banca centrală americană, a început să ia măsuri de influențare a pieței financiare. În ultima lună, Fed a… Citeste mai mult

18 ore

Binance și TravelByBit lansează un card de debit pentru turiști

Exchange-ul Binance a anunțat o colaborare cu startup-ul de călătorie TravelByBit pentru a lansa un card de debit care facilitează… Citeste mai mult

3 zile

Jack Dorsey subliniază potențialul criptomonedelor pentru Africa

CEO-ul Twitter, Jack Dorsey, a anunțat pe Twitter că planifică să se mute temporar în Africa. El planifică să locuiască… Citeste mai mult

3 zile

Blockchain poate înlocui notarii

Majoritatea sistemelor de drept comun au un sistem de notariat public - un funcționar public care certifică legalitatea documentelor. În… Citeste mai mult

3 zile

Un Bitcoin volatil – mai mulți investitori instituționali interesați

Scăderea de preț a Bitcoin de săptămâna trecută a speriat investitorii retail, dar i-a încurajat pe cei instituționali. Piețele futures… Citeste mai mult

3 zile