Industria de minare Bitcoin – o extindere explozivă

În urmă cu un deceniu, când Satoshi Nakamoto a lansat rețeaua Bitcoin, securitatea din spatele protocolului depindea de doar câțiva mineri. În acest timp, exploatarea algoritmului SHA-256 a devenit o industrie înfloritoare care nu a încetat să crească.

Minerii din facilități mari care formează bazine uriașe provin dintr-o varietate de provincii din întreaga lume.

Perioada GPU

La lansarea sa în 2010, industria de minare Bitcoin se realiza cu unități centrale de procesare (CPU), care au început să se unească în mining pools în noiembrie 2010. Marek Palatinus, cunoscut sub numele de „Slush”, a format la momentul respectiv Slushpool, care a supraviețuit până în prezent. Noul sistem a contribuit major la dezvoltarea inițială a industriei de minare.

ASICs intră în scenă

Zilele mineritului cu procesoare, GPU și FPGA au fost depășite în 2013, odată cu lansarea primelor sisteme specializate de exploatare a algoritmului SHA-256. Aproximativ în această perioadă, Avalon a lansat primul set de ASIC-uri și ulterior au apărut companii precum Bitmain, Kncminer, Hashfast, Bitfury, Cointerra și Labs Butterfly (BFL).

Ecosistemul minier s-a dezvoltat exploziv, iar fanii monedei digitale au văzut mining pools uriașe precum Ghash.io și Btcguild gazduind 51% din puterea de hash a rețelei BTC. Unele companii precum Bitmain, Bitfury și Slushpool au rămas relevante de-a lungul anilor.

ASIC-urile și mining pools au transformat rapid mineritul bitcoin într-o industrie. Minerii amatori au început să contribuie din ce în ce mai puțin în următorii ani, deoarece minarea fără ASICS a devenit nerentabilă.

2016 – pragul de 1 EH/s a fost depășit

În ianuarie 2016, puterea de hash a rețele Bitcoin a depășit 1 exahash pe secundă (EH/s). La jumătatea lunii noiembrie 2017, când prețul BTC a început să crească la valori record, rețeaua BTC procesa 10,8 EH / s.

Interesant este că, atunci când piața cripto a scăzut în 2018, rata de hash a continuat să crească, deși într-un ritm mai scăzut.

În prezent, rețeaua Bitcoin are o capacitate de peste 75 EH/s. Este dominată de mining pools precum BTC.com, F2Pool, AntPool, Poolin și SlushPool.

ASIC-uri performante

În prezent, pe piață există peste 40 de ASICs rentabile, pe baza costurilor curentului electric. Printre producătorii de hardware de minare se numără firme precum Bitmain, Canaan, Ebang, Innosilicon, Strongu și Microbt.

Va fi interesant să vedem cum se va dezvolta industria de minare Bitcoin în următorii 10 ani. În prezent, rețeaua bitcoin folosește foarte multă electricitate și generează venituri semnificative pentru multe categorii. Mulți dintre producătorii de cipuri miniere menționați au devenit unele dintre cele mai mari companii IT din lume.

Deocamdată, industria minieră SHA-256 rămâne o afacere profitabilă și nu dă semne că iși încetinește dezvoltarea explozivă. Spre exemplu, in Romania, din luna septembrie se deschide una dintre cele mai mare ferme Bitcoin din Estul Europei.

Ike

Vezi comentarii

Postari recente

Poloniex delistează DigiByte după ce fondatorul proiectului l-a criticat pe Justin Sun

Un conflict public dintre Jared Tate, fondatorul proiectului DigiByte, și Justin Sun, fondatorul Tron, a avut consecințe neașteptate. Tokenul DigiByte… Citeste mai mult

O oră

Microsoft lansează insigne Azure Heroes în parteneriat cu Enjin

Gigantul Microsoft a lansat inițiativa Azure Heroes, în parteneriat cu proiectul Enjin. Acesta este un program de recompensare a celor… Citeste mai mult

2 ore

Ucraina colaborează cu un exchange cripto din Belarus

Ministerul Transformării Digitale din Ucraina a semnat un memorandum de cooperare cu exchange-ul cripto din Belarus, Currency.com. Scopul colaborării este… Citeste mai mult

5 ore

Cum poți face bani din mineritul de criptomonede – mituri și adevăr

Multe persoane asociază conceptul de bitcoin (sau criptomonede) cu bani gratis. Cu alte cuvinte, cu ajutorul calculatorului personal și a… Citeste mai mult

6 ore

Sinteza cripto 5 Decembrie – BitFlyer Europe introduce achiziția de criptomonede cu carduri de credit – Gemini angajează un nou director executiv în Europa

BitFlyer Europe introduce achiziția de criptomonede cu carduri de credit Exchange-ul BitFlyer a anunțat că permite achiziția de criptomonede pentru… Citeste mai mult

21 de ore

Fosti dezvoltatori Morgan Stanley lansează o nouă platformă de derivative cripto

Opt foști dezvoltatori de bază de la una dintre cele mai importante bănci de investiții de pe Wall Street, Morgan… Citeste mai mult

o zi