Industria de minare Bitcoin – o extindere explozivă

În urmă cu un deceniu, când Satoshi Nakamoto a lansat rețeaua Bitcoin, securitatea din spatele protocolului depindea de doar câțiva mineri. În acest timp, exploatarea algoritmului SHA-256 a devenit o industrie înfloritoare care nu a încetat să crească.

Minerii din facilități mari care formează bazine uriașe provin dintr-o varietate de provincii din întreaga lume.

Perioada GPU

La lansarea sa în 2010, industria de minare Bitcoin se realiza cu unități centrale de procesare (CPU), care au început să se unească în mining pools în noiembrie 2010. Marek Palatinus, cunoscut sub numele de „Slush”, a format la momentul respectiv Slushpool, care a supraviețuit până în prezent. Noul sistem a contribuit major la dezvoltarea inițială a industriei de minare.

ASICs intră în scenă

Zilele mineritului cu procesoare, GPU și FPGA au fost depășite în 2013, odată cu lansarea primelor sisteme specializate de exploatare a algoritmului SHA-256. Aproximativ în această perioadă, Avalon a lansat primul set de ASIC-uri și ulterior au apărut companii precum Bitmain, Kncminer, Hashfast, Bitfury, Cointerra și Labs Butterfly (BFL).

Ecosistemul minier s-a dezvoltat exploziv, iar fanii monedei digitale au văzut mining pools uriașe precum Ghash.io și Btcguild gazduind 51% din puterea de hash a rețelei BTC. Unele companii precum Bitmain, Bitfury și Slushpool au rămas relevante de-a lungul anilor.

ASIC-urile și mining pools au transformat rapid mineritul bitcoin într-o industrie. Minerii amatori au început să contribuie din ce în ce mai puțin în următorii ani, deoarece minarea fără ASICS a devenit nerentabilă.

2016 – pragul de 1 EH/s a fost depășit

În ianuarie 2016, puterea de hash a rețele Bitcoin a depășit 1 exahash pe secundă (EH/s). La jumătatea lunii noiembrie 2017, când prețul BTC a început să crească la valori record, rețeaua BTC procesa 10,8 EH / s.

Interesant este că, atunci când piața cripto a scăzut în 2018, rata de hash a continuat să crească, deși într-un ritm mai scăzut.

În prezent, rețeaua Bitcoin are o capacitate de peste 75 EH/s. Este dominată de mining pools precum BTC.com, F2Pool, AntPool, Poolin și SlushPool.

ASIC-uri performante

În prezent, pe piață există peste 40 de ASICs rentabile, pe baza costurilor curentului electric. Printre producătorii de hardware de minare se numără firme precum Bitmain, Canaan, Ebang, Innosilicon, Strongu și Microbt.

Va fi interesant să vedem cum se va dezvolta industria de minare Bitcoin în următorii 10 ani. În prezent, rețeaua bitcoin folosește foarte multă electricitate și generează venituri semnificative pentru multe categorii. Mulți dintre producătorii de cipuri miniere menționați au devenit unele dintre cele mai mari companii IT din lume.

Deocamdată, industria minieră SHA-256 rămâne o afacere profitabilă și nu dă semne că iși încetinește dezvoltarea explozivă. Spre exemplu, in Romania, din luna septembrie se deschide una dintre cele mai mare ferme Bitcoin din Estul Europei.

Ike

Postari recente

CEO-ul Overstock Patrick Byrne demisionează din funcție

Patrick Byrne, cunoscut promoter al Bitcoin, și-a dat demisia din funcția de CEO al platformei de e-commerce Overstock. Compania a… Citeste mai mult

o zi

Creatorul SegWit lansează un nou limbaj de programare pentru Bitcoin

Dezvoltatorul Bitcoin Core, Peiter Wuille, a introdus un nou limbaj de programare numit Miniscript. Acesta poate fi folosit pentru a… Citeste mai mult

o zi

Start-up-ul Blockco obține finanțare de 7.5 milioane de dolari de la bănci coreene majore

Startupul blockchain corean Blockco a obținut o finanțare de 9 miliarde won (7,5 milioane dolari) din partea băncilor locale majore.… Citeste mai mult

o zi

Hackaton Cheeze Wizards și Satoshi’s Treasure cu premii de 15.000$

Două dintre jocurile cripto populare, Cheeze Wizards și Satoshi's Treasure, au anunțat un hackaton cu premii semnificative. Câștigătorii concursului vor… Citeste mai mult

o zi