Roque Solis nu și-a închipuit niciodată că echipamentul de minare de bitcoin pe care l-a cumpărat în februarie o să își acopere investiția. Pe lângă asta, încă mai câștigă de pe urma lui.

Solis este președintele companiei SoliSystems, dezvoltatori de carduri electronice smart.

Anul trecut, Solis a participat la câteva conferințe la care s-a discutat despre bitcoin. Spune că după o vreme, devenise imposibil să mai ignore criptomoneda. Așadar, a hotărât să experimenteze cu minarea, ca să înțeleagă mai bine cum poate folosi această tehnologie în cadrul companiei sale.

Solis a cumpărat un miner cu 2400 de dolari în luna februarie. De atunci și până acum, a minat în total 1,01 bitcoini, adică în jur de 2584 de dolari.

”Când am cumpărat minerul, prețul bitcoin era undeva la 1200 de dolari. Am crezut că o să-mi scot investiția într-un an. Până la urmă, s-a plătit singur cam în 5 luni.”

Genul ăsta de câștiguri sunt interesante și suprinzătoare. Chiar și anul trecut, minarea individuală nu mai era profitabilă. Se făcea mai degrabă din pasiune. Dacă aveai doar unul sau doi mineri, nu puteai să intri în competiție cu marile companii și ferme de minare.

Prețul era sub 600$. Cu costurile de electricitate și comisioanele pentru pool-urile de minare, dura cam 500 de zile să acoperi doar prețul minerului.

Acum, că prețul bitcoin a crescut, investiția se poate acoperi în câteva luni, așa cum arată și experiența lui Solis. După spusele lui, câștigurile lui au crescut de la 7 la 16 dolari pe zi, de când a crescut prețul.

Prețul contează

Sean Walsh este partener la Redwood City Ventures (firmă de consultanță și investiții bitcoin/blokchain). Acesta a spus că investitorii au fost revigorați de creșterea de preț. A dus și la un interes mai mare pentru minare. Minarea este foarte importantă pentru securizarea rețelei, așadar creșterea prețului avantajează rețeaua per total .

”Sunt mai multe măsurători care contează cu adevărat dar de care nu îi pasă nimănui. De exemplu, este important numărul de oameni care dețin cel puțin un bitcoin. Lumea e interesată însă doar de preț. Este singurul scor care îi trezește pe oameni. Doar atunci Wall Street Journal și alte publicații financiare scriu despre bitcoin.”

Și căutările din google de cuvinte cheie importante pentru rețea, cum ar fi ”bitcoin” sau ”minare de bitcoin” spun cam aceeași poveste. Prețul crește proporțional cu numărul de căutări. Maximul de interes coincide cu creșterile de preț.

Nu este însă doar prețul per bitcoin cel care îi atrage pe noii mineri. Comisioanele pe tranzacții au fost relativ stabile multă vreme. În ultimii ani însă, comisioanele pe care minerii le încasează au crescut.

”Are de-a face cu dezbaterea despre dimensiunea blocului. Rețeaua este puțin congestionată și oamenii plătesc mai mult ca să li se confirme tranzacțiile.” A spus Walsh.

Dacă acum câțiva ani se plăteau cam 100 de bitcoini pe zi în comisioane pe tranazacții, în ultimele două luni acestea au ajuns la 350 de bitcoini pe zi. Zilnic se produc 1800 de bitcoini. Comisioanele de 350 de bitcoini reprezintă aproape 20% din această cifră. Acum un an, doar 60 de bitcoini se plăteau în comisioane de tranzacții și se produceau zilnic 3600 de bitcoini (înainte de înjumătățire). Procentul de bitcoini plătiți în comisioane era în jur de 1,6%.

”Creșterea este uraișă” a pus Walsh. ”Nu știu dacă [mărirea comisioanelor pe tranzacții] influențează utilizatorii să se implice în minare. Poate că nu realizează de ce este mai profitabil să mineze bitcoin. Când își fac calculele, acoperirea investiției arată mult mai bine ca înainte.”

Sânge proaspăt

Veteranii bitcoin îi avertizează însă pe mineri că ar trebui să fie precauți. Este puțin probabil ca trendul să continue. Moneda bitcoin a scăzut cu aproximativ 20% în ultimele două săptămâni ale lunii iunie. De exemplu, dacă noii mineri cheltuiesc prea mult pe serverele de găzduire când se face o corecție, atunci fac over-leverage. Asta este una dintre cele mai mari greșeli în orice investiție, după spusele lui Walsh.

Walsh spune că s-ar putea să avem parte de o corecție.”Este foarte important pentru cei care se apucă de minare să înțeleagă cum se face calculul pentru venituri și cheltuieli. Trebuie să se asigure că au costuri operaționale foarte scăzute.” a concluzionat acesta.

Sursa – CoinDesk