Ieri la seminar s-a vorbit despre minarea Bitcoin. Dacă vi s-a părut interesant, sperăm să ne dați un endorsment, fie pe rețelele de socializare, în comentarii sau recomandăndu-ne prietenilor. În felul acesta, ne ajutați să susținem comunitatea bitcoin.
Ieri a avut loc cea de-a doua ședință din seminarul pus la dispoziție de GoanaDupăBitcoin, în cadrul căruia am discutat despre minarea bitcoin.
Discuția a durat mai bine de două ore și a acoperit toate aspectele minării, cu avantajele și riscurile sale și s-a încheiat cu o sesiune lungă de întrebări și răspunsuri. În rândurile care urmează vom trece în revistă doar câteva dintre cele mai importante informații ale seminarului, pentru cei care nu au reușit să participe live la discuții.
Ce este minarea bitcoin
Mineritul este o parte importantă a ecosistemului bitcoin, pentru că este activitatea care asigură securitatea rețelei. Rețeaua bitcoin este una distributivă, ceea ce înseamnă că toți participanții la rețea contribuie la susținerea acesteia, creând noduri de verificare. Cu alte cuvinte, fiecare persoană care contribuie cu resurse devine o mică parte dintr-un super-calculator. În felul acesta, orice atacator care ar vrea să submineze blockchainul ar trebui să vină cu resurse mai mari decât totalul cu care contribuie comunitatea de mineri.
Nodurile sunt cele care înregistrează întreaga activitate din rețea, fiecare tranzacție în parte, și o validează. Evident, oricine ar putea încerca să falsifice blockchainul, însă nimeni nu poate să păcălească toate nodurile din rețea, care funcționează ca niște notari individuali și validează acea operațiune ca fiind adevărată sau falsă.
Asta înseamnă de fapt rețea distributivă.
Pentru această activitate și pentru că, în definitiv, minerii consumă o cantitate mai mare sau mai mică de curent, ei vor primi așa-numita dovadă de lucru (proof of work) și o sumă mai mare sau mai mică de bitcoini, în funcție de eficiența cu care au minat.
La început au fost hobiștii – dificultatea minării
Moneda bitcoin a fost lansată în urmă cu 8 ani de către o persoană (sau un grup de persoane) sub pseudonimul Satoshi Nakamoto. După publicarea lucrării albe, acesta a distribuit-o unui grup restrâns de oameni care, fie i-au văzut valoarea fie au ignorat-o. Practic, lansarea unei monede nu poate fi un lucru ușor și este important să înțelegi economia în întregul ei pentru a înțelege ce vrea să facă bitcoinul.
Practic, dacă înțelegi care este valoarea reală a banilor, și anume că sunt acceptați și recunoscuți de toată lumea ca fiind o valoare, poți înțelege că orice lucru ușor de administrat căruia i se dă o valoare de măsură poate deveni monedă. Suntem constrânși să recunoaștem și să acceptăm moneda națională (a oricărui stat în care ne-am afla) ca fiind validă și obligați să furnizăm servicii și produse pentru acea monedă. În sine, nu este un lucru rău decât în măsura în care monedele naționale sunt controlate de bănci naționale, care iau uneori decizii arbitrare, prin care îți pot sifona economiile.
În plus, un număr mare de oameni nu au acces la serviciile bancare din diferite motive sau au parte de complicații atunci când încearcă să deschidă un cont, obligatoriu administrat de bănci pentru niște comisioane stabilite de administratorii băncii.
Bitcoinul nu este centralizat. Cu alte cuvinte, comunitatea este cea care ia deciziile în mediul bitcoin și fiecare își administrează singur economiile, fără a mai plăti comisioane bancare. Așa cum Ike observa, bitcoinul este la fel de revoluționar ca e-mailurile. Dacă la un moment dat trebuia să plătești timbre poștale pentru a trimite o scrisoare care ajungea peste câteva zile la destinație, odată cu apariția emailului acest lucru s-a schimbat. Puteai trimite mesaje instant, fără să plătești vreun terț.
Nu ai nevoie decât de curent și de o conexiune la Internet. Exact în același fel, pentru a trimite bitcoin nu trebuie să plătești comisioane, plățile ajung la destinație instant și intacte, și nu ai nevoie decât de electricitate și de o conexiune la Internet. Cei care nu au mai trimis o scrisoare de zeci de ani pot să înțeleagă foarte bine cât este de important bitcoinul și de ce reprezintă el un excepțional transport de valori.
Un grup restrâns de oameni a înțeles acest lucru încă de la lansarea monedei bitcoin. La început au fost hobiștii, pasionați de tehnologie și impresionați de idee, care de altfel așteptau o astfel de invenție pentru că înțelegeau încă de dinainte ca ea să apară că e nevoie de tehnologia care să îi scape din sistemul bancar.
Cei care au priceput acest lucru au început rapid să mineze. Și-au înstalat softul de minare și au investit puțină energie electrică în rețea, primind dovada de lucru și sume mari de bitcoini.
”Era nevoie de un sistem de incentivization [motivare] pentru cei care s-au înscris la început în sistem. Dificultatea la minarea bitcoin este mai mică cu cât sunt mai puțini participanți la rețea, și atunci fiecare persoană primește o felie mai mare. Pe măsură ce comunitatea de mineri a crescut, s-a întins plăcinta mai subțire pentru fiecare” a explicat trainerul în cadrul seminarului.
Așadar, dificultatea de minare este un sistem inteligent creat de Satoshi pentru a asigura creșterea comunității, pentru că atunci când numărul minerilor este sub masa critică, recompensele sunt pe măsură.
La începuturi se mina cu calculatorul, astăzi se minează cu echipamente costisitoare
Cei care au minat la început practic au investit încredere într-un sistem despre care nu se știa dacă va ajunge sau nu în mainstream și care ar fi putut foarte bine să rămână în subsolurile Internetului. Miza nu era atât acumularea de bitcoin (care la vremea respectivă nu valora decât cei câțiva dolari, pe care îi plăteai în plus la factura electrică) cât susținerea rețelei.
Practic, minerii activau din pasiune pentru sistem și nu făceau altceva decât să lase calculatorul deschis peste noapte, pentru ca a doua zi să aibă în portofel câteva sute de bitcoini acumulați. Această activitate a fost răsplătită în mod senzațional 5 ani mai târziu, când bitcoinul a ajuns să valoreze 1000 de dolari.
Astăzi mai sunt cei care mențin noduri active sau care minează cu calculatorul, deși minarea bitcoin cu calculatorul nu mai este demult profitabilă. Curentul consumat de un calculator nu se acoperă din producția de bitcoini, însă aceștia vor pur și simplu să participe la ecosistem și să mențină securitatea rețelei.
Cea de a doua etapă a minării era minarea cu placa video, cerea ceva mai multe resurse și practic pasionații nu făceau altceva decât să colecționeze hardware vechi pe care să îl pună la muncă. Astăzi se minează însă cu echipament dedicat, cu mineri specializați pe procesarea de blocuri. Aceștia rezolvă algoritmul lui Satoshi, se conectează la portofel și nu fac altceva decât să trimită bitcoini către portofelul electronic.
Ike explică minarea de la începuturi făcând o comparație care ilustrează perfect activitatea. Goana după aur din Americi: primii colonizatori au descoperit cantități destul de mari de aur și mulți dintre ei și-au pus bazele averilor stând la râu cu sita și adunând pepite. Când însă au intrat în joc conglomerate mari, minarea s-a schimbat radical. Astăzi, nici un aventurier care stă cu sita lângă râu nu ar mai avea norocul să găsească aur. Singura metodă rezonabilă prin care te poți îmbogăți este o investiție solidă în echipament performant de minerit.
Problemele fermelor de minarea bitcoin
Cei care vor să mineze pentru profit au astăzi o misiune destul de grea, însă sunt implicați într-o activitate care, bine administrată, poate fi foarte profitabilă. Dificultatea la minarea bitcoin a cresut exponențial. Rata creării blocurilor se ajustează la fiecare 2016 blocuri, în funcție de timpul investit pentru a găsi calupul de 2016 blocuri precedente.
În acest fel se păstrează o ajustare constantă la fiecare două săptămâni. Dificultatea crește de patru ori pe an, iar aparatele noi de minerit apar de două ori pe an. Asta înseamnă că un miner procesează cam cu 75% mai puține blocuri după un an de utilizare, deci într-un timp relativ scurt devine ineficient. La fel ca și calculatoarele, ajunge să consume mai mult curent decât poate acoperi prin producția de bitcoini.
Aici apar problemele fermelor mari care se ocupă cu minarea bitcoin, care trebuie să acopere o serie de costuri, de la întreținere și spațiu dedicat și până la mentenantă. Dacă faci o investiție masivă în câteva sute de mineri (așa cum se întâmplă în cazul fermelor mari din China), atunci trebuie să incluzi în planul de afaceri și faptul că în maxim doi ani aparatele vor trebui înlocuite. Acesta este principalul motiv pentru care multe ferme de minare gigant și-au închis în cele din urmă porțile.
Deși s-a vorbit multă vreme despre centralizarea bitcoinului în mâinile minerilor mari, trebuie să fim realiști – durata de viață a acestora poate fi foarte mică iar mediul este unul extrem de competitiv, cu investiții mari. Nu de puține ori, minerii au fost nevoiți să oprească aparatele pentru că prețul monedei bitcoin a scăzut și minarea bitcoin a devenit neprofitabilă. Înjumătățirea recompensei o dată la patru ani nu simplifică nici ea lucrurile pentru mineri. Așadar, ”regii bitcoin” cad pe capete.
Este deci minarea bitcoin profitabilă? Cu siguranță că da. Costul de producție al unui bitcoin este de aproximativ 400 de dolari, iar cel de vânzare cu aproximativ 200 de dolari mai mare. Prețul bitcoin este volatil, însă dacă reușești să acoperi prețul aparatului și dacă mizezi în primul rând pe faptul că prețul va crește și reușești să păstrezi bitcoinii o perioadă mai îndelungată, profiturile pot fi mai mari.
Problema apare când fermele pentru minarea bitcoin nu mai reușesc să își acopere costurile și să onoreze contractele, plătind clienții vechi din contractele clienților noi și sperând la o minune. Devin astfel adevărate scheme piramidale, fără să își fi propus acest lucru. Așadar, trebuie să fiți precauți atunci când vă hotărâți să faceți un contract la o fermă de minare.
Pentru a mina eficient trebuie să faci o serie de calcule premergătoare, să te afli la locul potrivit în momentul potrivit.
Nu întâmplător cele mai multe ferme pentru minarea bitcoin se află în țările nordice (Islanda a prins elan), unde temperaturile sunt mai scăzute și deci este mai ușor să controlezi termic încăperea, și în China, unde costurile energiei electrice sunt avantajoase.
Nu uitați că săptămâna viitoare vom avea o nouă sesiune din cadrul seminarului. Subiectul va fi ”Cum cumpărăm bitcoin”. Va avea nu doar un tutorial complet în care vom urmări pașii achiziționării de bitcoin de la un exchange serios ci și date importante despre analiza pieței. De asemenea, se va discuta despre importanța legilor AML și KYC pentru sistemul bitcoin. Dacă acest seminar gratuit vi s-a părut interesant, ne puteți ajuta și puteți contribui ducând vorba mai departe despre moneda bitcoin și recomandând site-ul GoanaDupăBitcoin prietenilor.