Minerii din China de bitcoin detin prea multa putere de procesare. Dacă faceți trading de bitcoin regulat, atunci știți că cei mai mari fani ai criptomonedei sunt chinezii. Influența lor asupra pieței se simte. Pe măsură ce yuanul se devalorizează, prețul bitcoin crește peste 640$ și se pare că este doar începutul unei curse a taurilor. În același timp, când apar atacuri cum a fost Bitfinex-ul, bitcoinul ajunge să se îngroape până la gât în nămol.
Este deci clar că o mare parte din control îl au chinezii. Întrebarea este cât control au? În special, cât control este deținut de minerii din China.
Conform reporterului Nathaniel Popper, sectorul minier forma initial doar o mica parte din arena modernă a ecosistemului. Cu timpul, sectorul a continuat să crească și au apărut mai multe centre miniere. Intenția din spatele minării era aceea de a împărți bitcoinul în mod correct, însă după spusele lui Popper, situația a devenit de atunci și până acum problematică.
”Designul programelor bitcoin le dă puterea de decizie minerilor. Acești mineri au un fel de putere de votare în ceea ce privește software-ul bitcoin și felul în care bitcoinul însuși arată.”
După spusele lui Popper, minerii formează blocuri și oferă tracțiune pentru valurile de tranzacții, în speranța că vor primi și mai mulți bitcoini pentru serviciile lor. În acest moment, cei care au parte de electricitate ieftină și de software ieftin reușesc să mineze bitcoin primii. În China avem parte atât de electricitate ieftină cât și de software la prețuri mici. Așadar, dacă chinezii își păstrează puterea, minarea de bitcoin în alte țări ar avea de suferit. Cineva ar putea să hotărască de exemplu că bitcoinii minați în America nu pot să facă parte din niciun block chinez. Dovada de lucru nu mai este acceptată iar minerii americani și serviciile de minerit sunt puse pe pauză. Sau chiar mai rău, sunt scoase din ecosistem cu totul.
Mulți își fac griji în legătură cu această problemă. Popper însă vorbește despre o societate în care toată lumea lucrează împreună iar puterea nu se află într-o singură mână.
”Asta este o idee venită din înțelepciunea comună. Nu este încă clar dacă acel software dezvoltat de voluntary din întreaga lume va reuși să se adapteze destul de repede. Pentru a tine pasul cu puterea existenta și cu toate resursele pe care trebuie să le investească în acest experiment”