Rata de hash din rețeaua Bitcoin continuă să crească în ciuda faptului că prețul BTC a scăzut cu 70% de la începutul anului.
Experții apreciază că investitorii sunt în continuare încrezători în viitorul criptomonedelor și sunt dispuși să aștepte pentru a înregistra profit.
Minarea Bitcoin este un proces criptografic în timpul căruia minerul încearcă să calculeze soluția unei probleme complexe. Fiecare încercare de calcul este numită hash, iar rata de hash este calculată prin număr de hashes pe secundă.
Minerul sau mining pool-ul cu cea mai mare rată de hash are cea mai mare probabilitate de a găsi soluția la un nou bloc. El poate încasa astfel recompensa blocului de 12,5 BTC.
David Sapper, director executiv al exchange-ului australian Blockbid, explică:
”Creșterea ratei de hash înseamnă că oamenii sunt aici pe termen lung și sunt mulțumiți de situație. Minerii sunt dispuși să opereze în pierdere pe termen scurt pentru a avea beneficii pe termen lung. Din când în când însă, ei trebuie să și vândă BTC obținut”.
Într-o piață în scădere, minarea de criptomonede este mai puțin profitabilă deoarece utilizează aceeași cantitate de energie electrică și resurse, însă veniturile scad. De exemplu, dificultatea de minare a rămas aceeași însă prețul BTC a scăzut.
Asta înseamnă că minerul va fi obligat să vândă Bitcoin produs la 8.000$ în loc de 20.000$, deși el a folosit aceeași cantitate de resurse.
Analiștii de pe piață au încercat să calculeze care ar fi prețul minim al BTC care să echivaleze costul de minare, iar opiniile variază între 6400$ (CoinShares), 8000$ (Fundstrat) și 8600$ (Morgan Stanley).
Când prețul BTC a scăzut, investitorii s-au așteptat ca și rata de hash din rețeaua Bitcoin să scadă proporțional.
Cu toate acestea
rata a continuat să crească exponențial pe parcursul lui 2018 – ajungând să înregistreze o creștere de peste 140%. În prezent, rata de hash în rețeaua Bitcoin este de aproximativ 50 EH/s (exa=10 la puterea 18).
Marco Streng, CEO la Genesis Mining, a oferit o explicație diferită fenomenului. El afirmă că aceasta demonstrează doar schimbarea rapidă și creșterea accelerată a industriei miniere globale. Marii producători de hardware de minare precum Bitmain și Samsung au lansat echipamente specializate mai eficiente în mod regulat.
Astăzi, ASIC-urile (circuite integrate specifice aplicațiilor) sunt cele mai utilizate echipamente Bitcoin. Asta deoarece realizează rate mari de tip hash și sunt eficiente din punct de vedere energetic.
În iulie 2012, rata de hash din rețeaua Bitcoin, totală, a fost de aproximativ 12 TH/s.
Astăzi, un singur miner ASIC poate atinge aceeași rată de hash.
Streng susține că marile ferme de minare au eliminat treptat de pe piață minerii ineficienți.
Pe termen lung, atât Streng cât și Sapper sunt de acord că perseverența minerilor va avea efecte pozitive deoarece demonstrează încrederea investitorilor în viitorul criptomonedelor.