O aplicație scam ce a fost prezentă în Google Play Store promitea utilizatorilor un Ethereum pentru descărcarea sa. Prețul aplicației era 388$. Cei peste 100 de utilizatori care s-au lăsat păcăliți au primit doar o poză a criptomonedei. Asta înainte ca aplicația să fie retrasă din Play Store.

În mod ironic, aplicația susținea că a fost dezvoltată de o companie denumită  Google Commerce Ltd. A fost disponibilă în intervalul 14 august-20 august.

Este clar că sistemul Google Play Protect nu este suficient de eficient. Acesta ar trebui să funcționeze ca filtru pentru malware și orice aplicație scam.

Google a decis să elimine toate aplicațiile asociate cu minarea de criptomonedele în luna iulie. Cu toate acestea sistemul a permis de exemplu o aplicație de minare denumită  JSEcoin. A fost retrasă abia după ce Google Pay Store a primit întrebări legate de aceasta.

O analiză realizată de The Next Web a relevat că în prezent sunt disponibile o serie de aplicații de minare de criptomonede pe mobil, indiferent de declarațiile reprezentanților Google.

Cu toate acestea, Google a realizat o verificare a aplicațiilor disponibile în Play Store, eliminând peste 70.000 care nu respectau regulile de publicare. Până la urmă, o parte din responsabilitate revine și utilizatorilor, care au posibilitatea de a raporta aplicațiile care se dovedesc înșelătoare sau au conținut abuziv.

Escrocii cibernetici

caută mereu metode de a pune în practică scam-uri, iar cripto-entuziaștii începători sunt o țintă frecventă. De la aplicații care pretind că reprezintă exchange-uri faimoase până la portofele digitale false, tipurile înșelătoriilor sunt variate și eficiente. Asta deoarece foarte puțini utilizatori se asigură de veridicitatea acestora.

Poate că una dintre cele mai importante lecții pe care le învață cei implicați pe piața cripto este verificarea informațiilor publicate. În cazul aplicațiilor din Google Play Store aceasta se poate realiza prin verificarea companiei care le publică.