Centrul Național de Raportare a Fraudelor și Criminalității Cibernetice din Marea Britanie a anunțat că în lunile iunie și iulie au fost raportate pierderi de 2 milioane de lire sterline de către investitori implicați în activități legate de criptomonede, asa numitele cripto-scams. Media pierderilor pentru cei implicati a fost de 10.000 lire sterline de persoană.
Directorul departamentului anti-fraudă Pauline Smith a declarat:
“Este vital pentru oricine investește sau se gândește să investească în criptomonede să cerceteze în detaliu compania pe care aleg pentru a se implica pe această piață. Statisticile arată că infractorii oportuniști profită de această piață, oferind investiții în criptomonede și folosindu-se tot felul de trucuri pentru a înșela victimele care nu se interesează suficient despre detalii”.
Cripto-scams
Infractorii promit scheme de îmbogățire rapidă prin investiții în operațiuni de minare de criptomonede sau tranzacționare. Ulterior când cei interesați se înscriu pe site-urile respective, le sunt cerute date personale. Acestea pot fi detaliile cardurilor de credit sau numerele de pe permisul de conducere pentru a-și deschide un cont.
Odată ce depozitele inițiale sunt realizate, infractorii îi conving să injecteze sume din ce în ce mai mari.
Pentru a lupta împotriva activităților fraudulente din domeniul cripto, Academia de Poliție din Londra
a creat un curs dedicat investigatorilor care luptă împotriva criminalității economice.
Cursul durează o zi și este denumit ”Criptomonedele pentru investigatori”. El oferă ofițerilor detalii cu privire la modul în care pot recunoaște și gestiona informațiile cu privire la activitățile cripto-scams.
Pe lângă avertizarea transmisă de Poliția britanică, Autoritatea de Supraveghere a Piețelor Financiare (FCA) a transmis săptămâna trecută altă atenționare. Se referea la două companii-clonă care pretind că sunt autorizate de autoritatea de supraveghere.
Prima este Fair oaks Crypto, care susținea că reprezintă compania legală Fair Oaks Capital Ltd, iar cea de-a doua este Good Crypto care oferea detalii false combinate cu datele legale ale companiei Arup Corporate Finance. Ambele au fost catalogate drept cripto-scams.