Comisia Federală de Comerț din SUA (Federal Trade Comission – FTC) derulează numeroase campanii de prevenire a înșelătoriilor de tip șantaje, în special cele bazate pe criptomonede. Aparent, una dintre cele mai populare metode îi țintește pe cei care își înșeală partenerii.

”Știu ce secret păstrezi față de soția ta. Poți ignora acest mesaj și suporta consecințele, sau poți să îmi plătești taxa de confidențialite de un Bitcoin”

este un exemplu de e-mail oferit pe site-ul FTC.

Este de remarcat faptul că exemplul nu specifică natura “secretului”, care este o tactică comună folosită de escrocii care folosesc generalizări în speranța că își vor găsi victime pentru șantaje. Conștiința vinovată a cuiva îi va face să se panicheze și să plătească, fără să știe că scammer-ul a trimis sute sau mii de astfel de e-mailuri fără discriminare.

În inauarie 2018, o înșelătorie similară s-a folosit de scrisori trimise prin Poștă, cel mai probabil bazându-se pe statisticile care spun că una din cinci persoane căsătorite din SUA a fost infidelă la un moment dat.

Analizele FTC

avertizează că escrocii se folosesc de amenințări, presiuni și intimidare ca tactici de convingere a celor care au comis adulter pentru a-i convinge să plătească recompense în criptomonede.

Organizația guvernamentală recomandă populației să evite să trimită informații personale străinilor care fac solicitări neașteptate. De asemenea să verifice de fiecare dată orice organizație ce trimite astfel de scrisori de amenințare.

Altă cale este căutarea pe Google a numelor sau datelor oferite de escroci alături de cuvintele ”scam” sau ”review”. Populația are posibilitatea de a identifica astfel dacă au mai existat plângeri similare.

Metoda de plată pentru astfel de șantaje suspecte este de cele mai multe ori una care nu permite returnarea fondurilor. Aici se încadrează criptomonedele sau serviciile de transfer de bani precum Western Union.

Înșelătoriile bazate pe Bitcoin au devenit populare de-a lungul timpului. Un exemplu recent este o notificare trimisă unor locuitori din Hawaii. Prin aceasta se amenința cu deconectarea serviciilor de utilități dacă nu se plătește o factură fictivă.

Recent, un grup de companii blockchain au creat un Grup de Supraveghere a Comunității. Se oferă recompense de până la 100 BTC pentru cei care raportează astfel de scams bazate pe criptomonede.