Categorii: ScamBustSecuritate

Scambots: înșelătorii promovate pe Twitter

Un cercetător a realizat o analiză a înșelătoriilor promovate pe Twitter prin intermediul așa-numiților scambots. Analiza sa relevă câteva concluzii deja cunoscute, dar și câteva elemente noi.

În primul rând, nimeni nu dă bani pe gratis. Anunțurile gen ”Trimiteți 0.5ETH și primiți înapoi 50 ETH” sunt întotdeuna false. Scambots se promovează unii pe alții, lăsând impresia că au existat utilzatori care au primit fondurile respectie.

Din păcate, însă, utilizatorii fără experiență încă se lasă înșelați. De exemplu, o campanie recentă realizată pe twitter ce promova site-ul crypto-drop.org a reușit să acumuleze 0.164BTC de la cei naivi.

Companii si nume celebre din industrie

In foarte multe cazuri, sunt utilizate numele unor companii populare pe scena cripto – Coinbase fiind cea mai populară. In majoritatea cazurilor, utilizatorii sunt trimisi pe site-uri clonate precum www.coinbasepromo.net, www.coinbase-promo.com sau www.coinbase.promo.

Tweet-urile falsificate ale lui Binance și Vitalik Buterin par a fi o a doua alegere preferată a escrocilor.

Pentru a obține vizibilitate, aceste ”promoții” sunt transmise în cele mai multe cazuri ca reply la anunțuri oficiale ale exchange-urilor sau a personalităților cunoscute.

Analiza a identificat 52 de site-uri diferite folosite pentru promovarea acestor înșelătorii din doar 330 de mesaje de referință.

Un element nou remarcat este că, în foarte multe cazuri, în loc de text ce ar putea fi filtrat automat de Twitter, scambots utilizează acum imagini tip screenshot. Acestea par să provină de pe conturile oficiale de social media ale companiilor sau personalităților respective, în care este inserat un mesaj și site înșelător.

Din păcate, rețeaua socială nu a implementat încă un sistem de eliminare al acestui tip de mesaj. Fenomenul scambots se manifestă în majoritatea cazurilor când prețul criptomonedelor, în special al Bitcoin, înregistrează creșteri.

Singura metodă de combatere în prezent este raportarea mesajelor sau a utilizatorilor.

Ike

Postari recente

Pictorul Lincoln Townley vinde 19 lucrări pe 490 BTC

Presa britanică a confirmat că artistul londonez Lincoln Townley a vândut 19 dintre lucrările sale pentru 490 de Bitcoin unui… Citeste mai mult

2 zile

CEO-ul Ripple: Suntem cei mai interesați de succesul criptomonedei XRP

Într-un interviu acordat CNN, Brad Garlinghouse , CEO-ul Ripple, a discutat despre recentul scandal din comunitatea XRP. Mai exact, compania… Citeste mai mult

2 zile

Ethereum Classic implementează cu succes hard fork-ul Atlantis

Ethereum Classic a adoptat cu succes o actualizare software la nivel de sistem cunoscută sub numele Atlantis. Acesta are rolul… Citeste mai mult

2 zile

Sberbank cumpără conturi în valoare pe 15 milioane de dolari prin Hyperledger

Cea mai mare bancă din Rusia, banca Sberbank, a achiziționat conturi în valoare de aproximativ 15 milioane de dolari de… Citeste mai mult

2 zile

BitPay, acuzat că blochează fondurile donate pentru asociația Hong Kong Free Press

Editorul șef al Hong Kong Free Press (HKFP), Tom Grundy, a susținut că procesatorul de plăți BitPay refuză să transfere… Citeste mai mult

3 zile