Unul dintre cele mai grave cazuri de înșelăciune cu o criptomonedă falsă, Onecoin a făcut cel putin 30.000 de victime în România. Schema piramidală Onecoin se baza in mare parte pe faptul ca oamenii nu sunt educati in aceasta noua nisa.
Derulată în perioada 2015-2017, Onecoin a fost o schemă piramidală ce s-a derulat la nivel mondial. În România, promovarea proiectului a fost realizată în special de Cristi Călina, care deținea statutul de membru ”Diamant” în rețea.
”Pachete educaționale” și portofele online
Sistemul funcționa pe baza vânzării unor ”pachete educaționale” cu valori între 500 și 200.000 de euro. Participanții erau încurajați să achiziționeze aceste cursuri și erau ulterior instruți să aducă și alți membri pentru a primi bonusuri. În schimb, primea datele de logare pe o platformă de tranzacționare ce le dădea acces la un portofel online cu Onecoin.
În schimbul banilor reali, ei primeau Onecoin, o așa-numită criptomonedă ce putea fi utilizată pentru cumpărături pe platforma DealShaker. Pe această platformă, cei interesați putea vinde orice, de la haine second hand până la terenuri, iar plățile se făceau în Onecoin. Potrivit unui comunicat al Frames Media Network, în 2017 un grup de investitori a plătit 89.588,38 OneCoin pentru un terenul vândut pe platforma DealShaker. Era vorba de 7.000 de metri pătraţi situați pe DN 1 Ploieşti – Braşov, iar suma reprezenta echivalentul a aproape două milioane de euro.
Călina s-a ocupat intens de promovarea proiectului în mass media și la evenimente, primind în schimb sume importante de bani de la membrii rețelei.
Conform declarațiilor sale, cel mai popular ”pachet educațional” din România a fost cel de 48.000 euro. Pentur a obține aceste sume, mulți dintre participanți au luat credite bancare sau ipotecare.
Începutul sfârșitului pentru schema piramidală Onecoin
Ca orice schemă piramidală, la un moment dat rețeaua s-a prăbușit. Autoritățile din Germania au inițiat o investigație și în aprilie 2017 au interzis activitatea rețelei OneCoin în țară. Ulterior, autoritățile din Bulgaria au realizat mai multe percheziții la sediile locale ale rețelei.
În România însă, activitatea rețelei a continuat. Platforma DealShaker încă funcționează, iar românii au postat peste 1000 de anunțuri ce sunt încă active.
Compania One Life este concepută pentru a funcționa la limita legii.
„One Life este o companie de vânzare directă prin sistem piramidal, lucru care este legal. Din punct de vedere legal, membrii rețelei cumpără servicii, nu criptomonede. Discuțiile ce se poartă în cadrul întâlnirilor nu au relevanță legală”,
explică experții.
Puținele victime din România care s-au adresat autorităților au putut doar să declare că nu li s-au dat chitanțe în schimbul sumelor plătite. Între timp, autoritățile din Republica Moldova derulează în prezent o investigație ce include inclusiv un fost secretar de stat. Promoterilor rețelei OneCoin din Republica Moldova li s-au deschis dosare penale pentru escrocherie.
Din păcate, România s-a confruntat cu multiple scheme piramidale ce au făcut numeroase victime. Autoritățile au luat măsuri doar după ce numărul plângerilor a devenit foarte mare și scandalul nu a mai putut fi ignorat.
Așadar, singura metodă prin care schema piramidală Onecoin poate fi investigată este dacă victimele acestei înșelăciuni se adresează autorităților. Este vorba de peste 30.000 de persoane, iar sumele circulate se ridică la ordinul zecilor de milioane de euro. Nici măcar procurorii români nu pot ignora o astfel de înșelăciune.