Anul acesta, autoritatea de reglementare CFTC a participat pentru prima dată la conferința Consensus de la New York. Cei ce au vizitat standul au putut afla despre programul de recompense pentru identificarea crypto-scams.

CFTC a clasificat criptomonedele și tokenurile drept mărfuri (commodities), ceea ce le aduce sub autoritatea sa. Începând cu anul 2017, comisia a realizat numeroase verificări ale proiectelor cripto în cooperare cu SEC. Aparent, există acum un birou specializat în identificarea crypto-scams.

”The Whistleblower Office”

Vizitatorii standului CFTC de la Consensus au putut obține detalii despre programul de identificare a proiectelor frauduloase. Conform documentelor distribuite publicului, CFTC are un așa-numit ”Whistleblower Office” specializat în verificarea rapoartelor cu privire la crypto-scams.

“”Whistleblower Office” din cadrul CFTC dorește să informeze membrii publicului despre modul în care aceștia pot fi eligibili atât pentru premii financiare, cât și pentru anumite protecții, ajutând în același timp la stoparea fraudelor și manipulărilor legate de monedele virtuale”,

se menționează în fluturașii distribuiți de reprezentanții comisiei.

În documentul de informare, CFTC utilizează My Big Coin și CabbageTech ca exemple de comportament fraudulos. Printre activitățile ce intră în atenția autorității se numără scheme pump and dump, wash trading, insider trading. De asemenea, sunt de interes platformele de produse derivate neînregistrate. CFTC acordă atenție inclusiv proiectelor ce manifestă “eșecuri de supraveghere sau comportamente frauduloase (de exemplu, crearea sau raportarea tranzacțiilor fictive) prin exchange-uri”.

Raportați proiectele frauduloase și obțineti recompense

Cei ce observă acest tip de comportamente au posibilitatea de a deveni ”whistleblowers” prin informarea CFTC. Publicul poate informa autoritatea de supraveghere cu privire la activitățile suspicioase prin intermediul site-ului oficial.

Semnalările ar trebui să includă detalii cu privire la site-uri web, adrese de e-mail și adrese de portofel, screenshots și alte informații de identificare.

Orice persoană care semnalează un proiect fraudulos ce va genera sancțiuni de peste 1 milion de dolari are dreptul la 10-30% din amenda impusă de CFTC.

Nu ar strica sa avem un asa birou si in Romania pentru scheme piramidale marca OneCoin.