Înjumătățirea recompensei de minare a pus pe jar întreaga comunitate bitcoin, dar nicăieri nu este focul mai încins decât sub scaunul minerilor, care încă așteaptă să vadă efectele halvingului asupra rețelei. Situația este cu atât mai dificilă cu cât este greu de prevăzut care va fi reacția pieței la înjumătățire și, în consecință, care va fi prețul unui bitcoin farmat.

StartHash, ferma românească de minare de la Bacău, aflată sub conducerea lui Cătălin Hâncu, își pune întreaga speranță în minerii mai puternici, S7 și S9, care vor rămâne operaționali după înjumătățire. Cu două săptămâni înainte de eveniment, au sugerat deja clienților să facă un upgrade al contractului pentru a continua să câștige de pe urma minării și au primit deocamdată reacții pozitive. De săptămâna viitoare, devin active contractele pentru s9, ”după ce se termină drama cu înjumătățirea prețului și hard fork”

Silviu Ursulescu, responsabil de comunicare la StartHash, explică care sunt așteptările pentru următoarea perioadă și cum plănuiesc să rămână operaționali.

”Dacă vrei să știi exact ce se va întâmpla e cam greu. Posibilă o blocare a rețelei, posibil totul să fie o mare dramă. Totul se va întâmpla după cum reacționează piața. Aparatele vechi vor mina în pierdere sau se opresc și nimeni nu știe cât la sută din rețea reprezintă ele.” a spus Silviu Ursulescu.

Când vine vorba de o triere a aparatelor care rămân operaționale, este greu să se facă o evaluare și să se spună care este puterea minimă de hash generată de un miner care să îl facă să rentabil. O parte dintre minerii vechi de la StartHash vor deveni piese de schimb, după cum ne-a spus Silviu Ursulescu. Întrebarea rămâne ce mineri sunt sortiți pentru reciclare. La un calcul rapid, Silviu ne-a putut spune că pentru un miner S9 consumul de energie ar fi deocamdată de aproximativ 90 de dolari la un bitcoin, preț care se va dubla după înjumătățire. Teoretic, adăugând prețurile de mentenanță și operațiunile minei, minarea cu s9 rămâne profitabilă la un preț per bitcoin de 360 de dolari. Așadar, StartHash se va baza de acum încolo doar pe minerii S9. Nu au făcut încă achiziții noi, însă așteaptă să treacă înjumătățirea și se așteaptă că odată ce trece evenimentul prețurile vor fi mai rentabile și vor putea echipa ferma cu mai mulți mineri.

”[Minarea rămâne profitabilă] doar cu s9. Restul nu chiar, rețeaua e prea mare. Dacă vrei să afli exact trebuie să vezi cât conține un batch de s7 sau s9 și să calculezi ce putere generează ele. Dar eu nu cred că acest eveniment va trece fără blocaje. Poate mici dumpuri de panică”

Interesant este că cei de la StartHash și-au extins serviciile în perioada de dinainte de înjumătățire. În primul rând au introdus serviciile de găzduire pentru mineri de toate tipurile. Așadar, cei care nu vor să își facă un setup acasă și își doresc condiții optime pentru minerii lor, îi pot lăsa pe mâna celor de la StartHash și își pot culege recompensele la data stabilită în contract. În plus, au ocupat hala cu plăci video pentru minarea de ether. 80% dintre clienții minei pariază pe moneda lui Buterin, care după spusele lui Ursulescu are avantaje mai multe. ”Aparatura nu se devalorizeată atât de grav, este puțin mai flexibilă (ai multe algoritme de minat) plus service și garanție”

În ceea ce privește bitcoinul, Silviu Ursulescu a fost ferm:

”Nimeni nu scoate bani din buzunar să plătească mai mult mentenanța și curentul. În cel mai rău caz, se blochează tot, o să fie mulți mineri ineficienți când mai sunt 9 zile până la ajustarea dificultății. În cel mai bun caz, se dublează prețul bitcoin. Sincer, nu văd un preț de 1400 de dolari. Așteptăm să treacă perioada critică. Până atunci, havling party”