Portofelele hardware folosesc un model de securitate foarte similar cu breadwallet, despre care am vorbit în partea 2. Cele mai multe dintre avantaje și dezavantaje sunt aceleași ca la breadwallet.

Iată însă care sunt diferențele:

  • Portofelele hardware sunt construite să facă un singur lucru – așadar sunt mai bune, într-un mod mai subtil. Nu sunt ambigue când vine vorba de update-uri și vor folosi cel mai probabil elemente de siguranță. Hardware-ul și software-ul sunt făcute împreună, nu ca în cazul unui telefon, când o aplicație este făcută pentru mai multe tipuri de dispozitive android.
  • Portofelele hardware au suport pentru configurări mai avansate – integrare pentru terți, semnare de mesaje, segwit, parole multiple/refuzabile etc.
  • E mai bun decât un portofel mobil. Tot este însă greu să verifici dacă software-ul pe care îl rulezi este cel din repozitoriul github.
  • Portofelele hardware costă bani (undeva între 50 și 150 de dolari). La nivelul ăsta de investiție, îți permiți să-ți asiguri securitatea în felul ăsta.

Cele mai multe portofele hardware folosesc implementări standard BIP32/39/44. Aici găsiți un script mai vechi scris de MflaxMan cu care vă puteți recupera fondurile în caz că firma se închide sau vă pierdeți fondurile.

Portofelele harware presupun că îți poți adiminstra mai ușor cheile, dar nu foarte ușor. Trebuie să citiți date despre dispozitiv și să înțelegeți cum să vă folosiți cel mai bine de toate funcționalitățile (de exemplu cum să folosiți o parolă puternică/PIN). De asemenea trebuie să vă descurcați cu securizarea bakcupurilior seed-ului și poate chiar să aveți mai multe parole în caz că nu vreți să vă asumați responsabilitatea pentru fondurile pe care le țineți în portofel. (una dintre parole ar trebui să aibă fonduri limitate)

Citește aici partea 2 – metode de stocare pentru cel mult 100 000 de dolari

Nu ai găsit ce căutai ? Citește și seria noastră despre portofelele bitcoin AICI