Tehnologia din spatele monedei bitcoin îți permite să îți controlezi banii, ceea ce înseamnă că ești responsabil pentru securitatea banilor tăi cât și pentru ceea ce divulgi despre finanțele tale. Iată câțiva pași pe care îi poți face pentru a te asigura că ai parte de siguranță și de o doză de anonimitate pentru portofelul bitcoin.
Controlează parolele private
Unele servicii ca și Coinbase și Circle oferă ”portofele bitcoin”, dar în realitatea controlează parolele tale private. Este mai bine să folosești un portofel care îți oferă control total asupra parolelor tale private. Este singura metodă pentru a avea controlul absolut asupra fondurilortale, fără să te bazezi pe niște terți pentru securitate.
Protejează-ți confidențialitatea
De fiecare dată când ceri datele blockchain de la un portofel, serverul poate să îți vadă adrsa de IP și să facă legătura între datele de adresă cerute și identitatea ta. Fiecare portofel manevrează aceste cereri de date diferit. Dacă pui preț mai mare pe confidențialitate, folosește un portofel care descarcă întregul blockchain, cum ar fi Bitcoin Core sau Armory. Browserul Tor poate să fie folosit împreună cu unele portofele pentru a-ți ascunde adresa de IP, dar asta nu înseamnă că serverul nu poate să lege un grup de adrese de o identitate.
Nu refolosi adresele
Cele mai multe portofele bitcoin în ziua de azi crează o adresă nouă pentru fiecare tranzacție. Din moment ce toate tranzacțiile bitcoin sunt publice, dacă refolosești o adresă atunci devine mai simplu pentru alții să grupeze tranzacțiile și să înțeleagă care sunt plățile conectate cu o identitate anume.
Folosește portofele diferite pentru scopuri diferite
Nu ieși pe stradă cu toate economiile tale în portofel. În aceeași măsură, ar trebui să ai portofele bitcoin diferite pe care să le folosești în funcție de câți bani stochezi sau transferi. Portofelele sigure, cum ar fi portofelele de hârtie sau portofelele hardware pot fi folosite ca portofele de ”economii”, în timp ce portofelele mobile, web și desktop ar trebui tratate ca portofele de cumpărături.
Crează mai multe backupuri sigure
Utilizatorii ar trebui să creeze mai multe backupuri pentru portofelele lor. Backupurile ar trebui să fie păstrate în locații fizice separate, în caz de incendiu sau de inundații. Portofelele de hârtie pot fi laminate sau gravate pe metal pentru protecție suplimentară.
Crează autentificare în doi factori
Majoritatea portofelelor oferă funcționalitatea de autentificare în doi factori, de pe dispozitive sau conturi diferite. De exemplu, poți confirma o tranzacție de pe telefonul mobil sau de pe o adresă de email suplimentară.
De asemenea, portofelele bitcoin îți permit să creezi o parolă secundară. Cu parolele private și seria mnemotică poți accesa portofelul, dar poți cheltui fondurile doar dacă ai acces și la parola secundară.
Reține TOATE parolele și metodele de securitate
Notează-ți într-un loc sigur parola privată, parola secundară și seria mnemotică (înșiruirea de cuvinte aleatorii) pe care le primești atunci când îți creezi portofelul bitcoin. Fără oricare dintre aceste date, portofelul tău nu poate fi accesat iar fondurile vor fi practic donate rețelei.
Reține că orice persoană are aceste date poate să îți acceseze fondurile.
Fii atent unde introduci cheia privată
Atenție! Poți divulga indirect parola ta privată. Keyloggerele sunt mai frecvente decât îți închipui, iar acestea pot înregistra parolele tale, care devin vizibile pentru hackeri. Frecvente sunt și atacurile de tip phishing, prin care un hacker te păcălește să îți introduci datele de acces către portofel în așa fel încât acesta să le poată accesa. Asigură-te că introduci parola ta privată doar atunci când îți accesezi portofelul bitcoin.
Verifică mereu dispozitivele de pe care accesezi portofelul bitcoin
Nu introdu parolele private și nu folosi portofelul bitcoin pe dispozitive în care nu ai încredere. Dacă este posibil ca un dispozitiv să fie infectat cu viruși, nu îl folosi.
Periodic, verifică propriul calculator pentru a te asigura că îl menți sănătos.
Fă tranzacțiile în persoană în mod responsabil
Nu este nimic ieșit din comun în a te întâlni cu o persoană pentru a schimba bitcoini. Asigură-te însă că nu sunt șanse să fii tâlhărit. Este bine să alegi locuri publice pentru aceste întâlniri și să alegi persoane de încredere cu care să faci aceste tranzacții. Dacă nu te grăbești, urmărește pe BitcoinTalk întâlnirile periodice organizate cu mai mulți membri ai comunității.
Ferește-te de ”super-oferte”
Mineri mult mai ieftini decât te-ai aștepta? Un preț mult mai bun la bitcoin decât cel practicat pe piață? Întreabă-te de două ori dacă nu cumva banii pe care vrei să îi economisești îi vei plăti cu vârf și îndesat.
Nu investi mai mult decât poți pierde
Atunci când investești în bitcoin ia în calcul faptul că lucrezi pe o piață volatilă. Deoarece piața bitcoin este încă destul de mică (market cap-ul abia a trecut de 14 miliarde de dolari) poate fi încă manipulată, cu voie sau fără voie. Așa cum este forte posibil ca prețul să crească de pe o zi pe alta, este posibil și ca acesta să scadă. Dacă nu îți permiți să aștepți următorul val de creștere, atunci înseamnă că ai investit mai mult decât era cazul.
Partea 1 – securitatea dispozitivelor
Partea 2 – portofelele bitcoin universale și pentru PC
Partea 3 – portofelele bitcoin pentru dispozitivele mobile
Partea 4 – portofelele bitcoin web
Partea 5 – portofelele bitcoin hardware
Partea 6 – portofelele bitcoin de hârtie