Riscul ca parola ta să se afle este destul de mare în ziua de astăzi. Milioane de cazuri raportate nu s-au rezolvat încă, așa că fiecare utilizator de bitcoin sau altă monedă digitală ar trebui să își amintească să își îmbunătățească securitatea pentru portofelul bitcoin
Cei de la CoinTelegraph au studiat cele mai bune metode de a securiza portofelulul bitcoin și au făcut o listă cu următoarele sfaturi.
Lovitura recentă
Luna trecută, CoinWallet a anunțat închiderea platformei, în primul rând pentru că a avut parte de o breșă de date pe 6 aprilie.
”Acest incident ne-a făcut să reevaluăm cât de viabil este să administrăm coinwallet.co și ne-am hotărât că nu este deloc viabil, luând în considerație riscurile, costurile și timpul investit.”
Același hacker care vindea datele a mai bine de 164 de milioane de utilizatori LinkedIn, pretindea mai târziu că are 360 de milioane de emailuri și parole ale utilizatorilor MySpace, ceea ce ar însemna că este vorba de una dintre cele mai mari șunte de parole de până acum. Unele erau scoase la vânzare online.
Utilizatorii unui serviciu german numit TeamViewer, care le permite clienților să controleze calculatoarele de la distanță, s-au plâns că cel mai importante conturi – de email, bancă și PayPal – erau controlate de altcineva.
Sute de date de cont Spotify – email, nume de utilizator, parolă, tip de cont și alte detalii – au fost găsite pe site-ul Pastebin, după ce acesta a fost spart.
Precauții
Pentru portofelul bitcoin nu există un administrator central de la care să ceri o parolă privată de rezervă în caz că o pierzi pe cea veche, iar asta a fost o problemă pentru unii utilizatori. Cu toate acestea, siguranța platformelor și a conturilor este și ea o prioritate.
Pentru cei familiari cu aceasta, autentificarea în doi factori a fost utilă. Cu toate acestea, este indicat să îți fortifici dispozitivul cu un program de securitate suplimentar care să îi asigure imunitatea.
Înainte ca bitcoinul să intre în trend, niște cercetători au descoperit un grup de oameni care reușeau să spargă portofelul bitcoin prin tehnica Brain Wallet prin care goleau fondurile utilizatorilor.
Descoperirea vine ca urmare a altui studiu care a descoperit o metodă mai eficientă ca și costuri de a sparge ”brain wallet-ul” bitcoin. Creșterea speculativă a prețului bitcoin va atrage cel mai probabil și mai multe atacuri.
Utilizatorii pot să treacă în lumea de carbon cu portofelul bitcoin, pe un dispozitiv smartcard ca Ledger Nano, care se conectează direct la un port USB pentru a administra contul de utilizator, pentru a proteja bitcoinii și pentru a face plăți sigure. Sau cu Ledger Unplugged, de asemenea un portofel bitcoin, dar pe un card Java de dimensiunea unui card de credit, creat în parteneriat cu Fidesmo. Alte soluții ar fi BitKey, care vine sub forma unei imagini de sistem care se boot-ează direct de pe driveul USB sau de pe CD-ROM ori Bitcoin Credit Stick de la OpenDime care le permite utilizatorilor să cheltuiască bitcoinii ca pe o bancnotă obișnuită.
Utilizatorii pot să se adere la o dovadă de rezervă pe platforma de schimb Bitcoin. În eforturile lor de a-i calma pe clienți după închiderea schimbului MT. Gox, unele schimburi au început să publice periodic date care să le dovedească solvența – o listă anonimă a balanțelor clienților lor și o listă de adrese bitcoin deținute de schimb, împreună cu o semnătură care dovedește că ei sunt deținătorii acestora.
Lansări recente
SatoshiLabs a anunțat lansarea Trezor Password Manager. Acesta vine cu o criptografie avansată pentru utilizatori, indiferent de nivelul lor de cunoștințe de IT. Uploadează date criptate pe cloud storage-ul privat pentru ca utilizatorul să le aibă la îndemână oricând.
În loc să tastezi o parolă master pentru a debloca întreaga bază de date de parole, utilizatorul deblochează doar dispozitivul – cu o intrare PIN sigură, protejată. PIN-ul previne de asemenea accesul fizic neautorizat.
Sursa – CoinTelegraph