După 3 luni dificile, în care prețul Bitcoin a scăzut la jumătate din valoarea maximă istorică, criptomoneda cea mai cunoscută a început să-și revină, ajungând la valoare ade aproximativ 9.800$. Toți analiștii se străduiesc să identifice elementele care îî pot influența evoluția, fiind identificate 5 argumente majore pentru revenirea la valori record.

Oferă o infrastructură mai sigură

După cum a sugerat și revista Forbes, primul aspect care influențează prețul Bitcoin este creșterea adopției ca monedă – reprezentând atât o rezervă de fonduri cât și ca mijloc de schimb. Pentru asta este necesar ca infrastructura să devină mai sigură și mai prietenoasă pentru utilizatori.

Președintele companiei Blockstar, Christian Ferri, a explicat:

”Presupunând că Bitcoin va fi folosit ca rezervă de fonduri (un fel de aur digital), este necesară dezvoltarea unei infrastructuri mai securizată pentru întregul ecosistem cripto. Odată ce oamenii vor avea mai multă încredere în acest medium financiar, mult mai mulți vor dori să se implice, ceea ce înseamnă că infrastructura trebuie să fie și scalabilă”.

Stabilizarea prețului

Creșterea securității nu este suficientă pentru ca Bitcoin să devină o monedă de schimb mainstream – pentru a putea fi folosită în tranzacții este necesar ca prețul să fie stabilizat prin îmbunătățirea protocolului.

”Dacă se efectuează modificări ale protocolului Bitcoin (sau al celorlalte criptomonede derivate) pentru a-i permite să fie utilizat pentru tranzacții frecvente (de exemplu pentru a achiziționa cafeaua zilnică), vom avea nevoie de un mecanism de stabilizare al prețului. Astfel, cafeaua pe care o achiziționezi nu va costa 5$ azi și 50$ mâine”.

Investitori instituționali

În al treilea rând, moneda digitală are nevoie de investiții majore (adică investitori instituționali) de valută fiat pentru a-i crește valoarea. Paul A. Taylor, directorul executiv al Fabric Foundation, a declarat pentru Forbes:

”Influxul de bani de la instituțiile care investesc în fonduri bazate pe criptomonede vor provoca un efect de cascadă, provocând și alte investiții din partea publicului”.

Darren Marble, reprezentantul fondului CrowdfundX, completează:

”În această etapă, investitorii instituționali sunt cei de care depinde creșterea Bitcoin. Până în prezent, îngrijorările cu privire la lichiditate, securitate, riscuri și custodie au fost motivele principale care au provocat reticența investitorilor instituționali în achiziția de Bitcoin pe exchange-urile descentralizate.”

Bursele de valori

Faptul că investitorii instituționali au început să își exprime interesul pentru a se aventura pe piața cripto, însă pentru ca investițiile să devină semnificative este necesar ca bursele de valori să ofere produse financiare bazate pe criptomonede. Darren Marble a afirmat

”Vom vedea investiții semnificative doar după ce bursele – precum tZero, Coinlist sau chiar NASDAQ – vor lansa platformele secundare de criptomonede. Odată ce acestea vor fi lansate, vom fi martori la un val de investiții și a unei noi paradigme – piața cripto va depăși 1 trilion de dolari și va fi dominată de Bitcoin, care va atinge valori record.”

ETF-uri

În sfârșit, aspectul care va contribui semnificativ la creșterea prețului Bitcoin este lansarea de fonduri tranzacționate la bursă bazate pe criptomonede (cunoscute sub numele de ETF). Chris Kline, co-fondatorul BitcoinIRA.com, a declarat:

”Fondurile bursiere cripto permit tranzacționarea mai ușoară prin intermediul conturilor de brokeraj, ceea ce va contribui de asemenea la creșterea prețului Bitcoin și a celorlalte criptomonede. Deja suntem martorii la aceste schimbări pe piața financiară – avântul pe care criptomonedele și mai ales Bitcoin l-au căpătat va genera evoluții pozitive în relație cu valoarea acestora.”