Dacă faci speculă cu bitcoin și încerci să dai o lovitură rapidă, atunci articolul ăsta nu este pentru tine. Dacă după părerea ta aurul și argintul sunt singurele monede ”adevărate” în care se merită să investești, știi unde e ușa, te invităm să o folosești. Dacă crezi că moneda forte nu are cum să dispară, sper că știi să înoți.
Articolul ăsta este pentru cei care fac din bitcoin un stil de viață. Cei care sunt cu normă întreagă, cei care sunt plătiți în bitcoin și știu care sunt cele mai bune aplicații și programe pentru bitcoin. Sunt destul de agili să știe cât este de special bitcoin-ul.
Ați auzit de bitcoin la un omment dat în ultimii doi ani și v-ați gândit – asta o să schimbe totul! S-ar putea să aveți o afacere bazată pe bitcoin, sau să construiți acum una. Vedeți moneda bitcoin ca pe ”banii viitorului”. Sunteți puțin triști că prețul bitcoin-ului a scăzut de la 1100 de dolari în 2013 și că acum, 18 luni mai târziu, ai nevoie de niște încurajări.
1. Oportunitatea bate la ușă
S-ar putea să fie ultima ocazie să dai lovitura cu bitcoin. Cei bogați văd că scade valoarea percepută a unei investiții și cumpără la un preț mic, iar apoi vând când își revine. Cei săraci cumpără atunci când prețurile sunt mari, intră în panică și vând când prețurile scad. Din cauza asta rămân săraci. Este legea vestului.
Acesta este cel mai evident motiv. Să cumperi ceva care a valorat la un moment dat 1200 de dolari americani la 250 de dolari e un lucru bun. Singura formulă în care nu ar fi un lucru bun este dacă ești convins că bitcoin-ul a murit și că se îndreaptă către 0.
2. Bitcoin-ul este în picaj pentru că dolarul american (deocamdată) urcă
Adevărul este că bitcoin-ul face tot ce trebuie făcut. Convinge din ce în ce mai mulți comercianți mari să îl accepte. Baza de clienți se lărgește, inclusiv în țări cum ar fi SUA și China. Apar portofele mai bune, schimburi mai solide, noi carduri de debit și opțiuni de tranzacționare inovative sunt adăugate în fiecare zi la ecosistemul bitcoin. Și atunci care este problema?
Problema este dolarul american. S-ar zice că dolarul american crește în valoare față de alte monede. Asta sună foarte bine, dar ar fi bine să căutați calul de dar la dinți.
Indexul dolarului american nu se compară cu yuanul chinezesc, care valorează aproape de două ori mai mult. Doar pentru că alte monede ca rubla și euro scad mai repede decât dolarul, asta nu înseamnă că dolarul este puternic. Acestea fiind spuse, un dolar mai puternic cumpără mai multe unități bitcoin per dolar decât un dolar mai slab.
Să studiem puțin istoricul dolarului de când a intrat moneda bitcoin pe piață în 2009. Poate veți observa o bulă economică, sau cel puțin o anomalie dacă nu un trend.
Orice monedă poate să aibă un trimestru mai bun, dar dacă ne luăm după guvernul american, invlația a fost mai mică de 2% de la începutul lui 2012 și până la sfârșitul lui 2013. Îi credeți pe cuvânt?
Prețul benzinei era e 1.61$ pe 3 ianuarie 2009, ziua în care moneda bitcoin a fost oficial lansată, iar acum prețul s-a dublat. Prețurile la mâncare au crescut, iar în unele cazuri aproape că s-au dublat (de exemplu carnea de vită este cu 80% mai scumpă astăzi). Indexul de prețuri pentru consumatori este o metodă controversată de măsurare a inflației, dar este cea mai populară și este controlată de guvern.
Problema cu acest index este că bunurile în sine se schimbă la propria discreție, la fel și cantitatea produselor. Rata inflației este măsluită. Așadar de ce să credem în indexul dolarului, care este și el pus la dispoziție de către instituțiile guvernamentale? Cea mai rapidă metodă să păstreze dolarul pe linia de plutire este să convingă bursele că dolarul este în creștere. E greu să reziste tentației de a manipula indexul.
3. Într-o primă etapă, creșterea adopției bitcoin-ului cauzează o scădere a prețului.
Asta este o sabie cu două tăișuri cu un dezavantaj puternic. Într-un fel, bitcoin-ul este victima propriului succes. Comercianții care adoptă bitcoin, aleg de cele mai multe ori (în 95% din cazuri) să îl vândă imediat. Piața de vânzare depășește piața de cumpărare în acest moment, deci bitcoin-ul atrage comercianți care vând bitcoin zi de zi.
Dacă comercianții ar primi bitcoin și și-ar plăti angajații în bitcoin, atunci ecosistemul și prețul ar fi mai puternic, nu mai slab. Această conversie economică de a plăti angajații în bitcoin este încă în viitorul bitcoin-ului. În acest moment, se întâmplă destul de rar.
Faptul că pe piață comercianții acceptă moneda bitcoin este un lucru bun, dar dacă și-ar și plăti angajații în bitcoin, ar fi grozav.
4. Bitcoin-ul a trecut printr-o bulă. Acum e rândul pieței.
Moneda bitcoin a trecut prin trauma ca Mt. Gox, închiderea Silk Road, reglementările din china și BitLicense, reglementarea draconică din New York. Toate astea s-au întâmplat în ultimele 18 luni. Bitcoin-ul era încă aproape 100% peste prețul dolarului acum doi ani.
Bursele sunt la mijlocul celei mai mari bule din istorie. Economia vestică stagnează în cel mai bun caz, dar bursele încă sunt pe val. V-ați întrebat de ce? Oare nu are legătură cu infuzia de bani creați de FMI din nimic?
”Ușurarea cantitativă” este o metodă ca la carte de a face piața să cadă. Valorile umflate ale acțiunilor la bursă fără să fie susținute de producție? Se pare că economia merge în ralanti.
Piața se va corecta din mers, și ar fi bine să nu fiți pe munte când incepe avalanșa.
De câte ori ați auzit la televizor să cumpărați aur și argint? Aproape în fiecare zi. Atunci de ce nu cresc de 2-3 ori prețurile la aur și la argint? Răspunsul est simplu. Aceste piețe sunt măsluite și manipulate, exact ca indexul dolarului și indexul prețurilor. Băncile țin prețurile jos în mod artificial. Mulți experți financiari cred că adevăratul preț al aurului și argintului este de 5-10 ori mai mare decât cel listat, de aceea spun că ar trebui să cumpărați acum. Și au dreptate.
Ce legătura are totul cu prețul ceaiului în China? Când aceste piețe manipulate se vor corecta de la sine în următorii doi ani, moneda bitcoin și utilizatorii săi va culege roadele. Cei care au fost isteți și au cumpărat aur și argint vor vinde atunci când prețurile vor ajunge la nivelul lor real și vor investi în altceva, cum ar fi moneda bitcoin, dacă nu au făcut-o deja. Trebuie să ai răbdare. Cei nechibzuiți se grăbesc să intre în joc, și apoi se grăbesc să iasă.
5. Producția înjumătățită va dubla valoarea bitcoin-ului
Nu uitați că la anul pe vremea asta producția bitcoin-ului este programată să scadă de la 25 bitcoin-i la fiecare 10 minute până la 12.5 bitcoin-i. Nu trebuie să fii economist să știi că înjumătățirea rezervei oricărui bun vandabil atâta timp cât cererea rămâne aceeași duce la o creștere rapidă a prețurilor, cel puțin dublarea lor.
Cererea și volumul de tranzacții a văzut o creștere uniformă în 2014, care ar fi trebuit să fie un an prost pentru bitcoin. Asta s-a întâmplat indiferent de prețul bitcoin, alt indicativ al forței pieței.
Asta înseamnă că prețurile ar trebui să facă mai mult decât să se dubleze după ce intră în vigoare înjumătățirea pe piață. Să recunoaștem, suntem la locul potrivit în momentul potrivit. Singura întrebare care se pune este dacă vom profita de piață.
Bitcoin-ul nu pleacă nicăieri
Nimeni nu a spus că o tehnologie revoluționară ca bitocoin care ajunge în mainstream nu se lovește de obstacole. Bitcoin-ul are dureri de creștere.
Sunt mult prea mulți bani investiți în moneda bitcoin, mult prea multă tehnologie disponibilă și prea multe interese ale corporațiilor pentru ca moneda bitcoin să mai fie oprită în acest moment.
Cele mai strălucite minți din IT și afaceri contribuie la această tehnologie inovativă și încearcă să profite de ea. Efectul de rețea al bitcoin-ului nu poate fi ignorat. Trebuie să treacă printr-o etapă ciudată, ca un adolescent cu vocea în schimbare, înainte să se maturizeze și să devină ceea ce trebuie să devină.
În 2013, a trecut de la moneda-copil la adult căsătorit cu copii, fără nici o stație între cele două etape. Piața s-a corectat, așa cum o face întotdeauna. Acum, dolarul se bucură de lumimna reflectoarelor, ceea ce suprimă valoarea bitcoin-ului, dar e o etapă
Bitcoin-ul este mai mult decât o monedă digitală. Este o invenție care nu poate să fie ”dez-inventată”. Va evolua, va primi noi funcții și va schimba lumea tehnologiei. Moneda digitală nu pleacă nicăieri, în primul rând pentru că este mai bună decât ce avem în acest moment, iar lumea are nevoie de un nou sistem monetar.
Moneda bitcoin nu este controlată de o singură entitate, iar asta îi sperie pe cei centralizați, dar nici Internetul nu a fost vreodată controlat și merge destul de bine.
Așadar, meritați aplauze. Construiți și vindeți bărci de salvare în mijlocul Atlanticului, în timp ce Titanicul se îndreaptă către un iceberg. Bitcoin-ul nu va salva pe nimeni, dar aer nevoie de un eveniment care să îl propulseze în piața mainstream, iar căderea dolarului va veni să rezolve problema la momentul potrivit.
Mulți oameni vă vor face mai bogați sărind din barca bitcoin în ultimul moment.