Bitcoinul a bătut toate recordurile când a crescut peste 5000-5600 de dolari. Motivele pentru care a crescut prețul bitcoin însă sunt îndoielnice. Experții pun această creștere sub semnul întrebării.

În ciuda faptului că se vorbește tot mai mult despre potențialul criptomonedei și că este din ce în ce mai mult recunoscută în mediul mainstream, sunt unii care încă mai cred că nu este cel mai bun moment să cumperi această monedă, cunoscută pentru volatilitatea sa. În doar câteva săptămâni, bitcoinul nu va avea parte de o bifurcație controversată a blockchainului ci una adversă.

Cauți povești despre ce s-ar putea întâmpla dacă bitcoinul se bifurcă și o versiune încearcă să distrugă valoarea celeilalte? Așa cum recunosc dezvoltatorii, cel mai probabil că nu o să găsești. Este o premieră. A crescut prețul bitcoin ? Foarte bine, trebuie însă analizate motivele și raționalul pieței.

„Traderii bitcoin sunt printre cei mai iraționali investitori pe care o să-i întâlnești”, spune dezvoltatorul OpenBazaar, Chris Pacia, într-o postare pe Facebook.

Afirmația, în sine destul de brutală, ilustrează foarte bine ce s-a întâmplat în ultima perioadă. Faptul că oamenii au cumpărat bitcoini într-un ritm accelerat se întâmplă datorită bifurcației programate în luna noiembrie. Chiar dacă investitorii sunt cuprinși de zel, dezvoltatorii ca Pacia nu prea cred că cineva ar investi bani mulți într-un protocol care trece printr-un astfel de proces pe care abia dacă îl pricep.

A crescut prețul bitcoin

Se pare că investitorii cred că momentul se justifică, ținând cont de bifurcația trecută. În august, rețeaua s-a împărțit în două, generând bitcoin și bitcoin cash. Într-adevăr, atunci a crescut prețul bitcoin. Totuși, acest lucru s-a întâmplat în așa fel încât s-a creat în mod sigur un nou asset numit bitcoin cash.

Distribuit către toți proprietarii de bitcoin la momentul bifurcației, investitorii au primit dintr-o dată o sumă egală de criptomonedă destul de valoroasă. Bitcoin cash s-a menținut în general undeva la 300$ pe monedă, dar s-a tranzacționat și la maxime de 1000$. În afară de riscurile pe care le aduce cu sine propunerea, investitorii văd o valoare în plus, care s-a creat din nimic și a fost dată pe gratis.

a crescut prețul bitcoin

Dezvoltatorii sunt conștineți că mecanismele și politicile bifurcației care urmează sunt diferite. Investitorii însă par să aștepte aceleași rezultate ca data trecută.

Harry Yeh, partener administrativ la firma de investiții în criptomonedă Binary Financial, a spus:

„Investitorii consideră că o să primească chiar acum mai multe jetoane. La asta se reduce tot.”

Acești investitori nu sunt intrați de ieri-de azi în domeniu, sau în lumea tradingului în general. Vorbim aici despre investitori cu experiență.

Ronnie Moas, fondator al firmei de pe Wall Street, Standpoint Research, este de acord cu Yeh. „Nu mi se pare că investițiile în bitcoin înainte de Segwit2x ca pe ceva riscant.  Mai ales dacă păstrezi și fisele paralele”

Nu-i același lucru

Este un caz clasic de trading agresiv, sau este doar un vis? Unii ar spune că în acest caz, cei care se ocupă cu finanțele tradiționale sunt depășiți.

În primul rând, bifurcația hard la bitcoin cash și Segwit2x vor fi diferite. Susținătorii bitcoin cash au fost interesați să creeze o monedă care să intre în competiție cu bitcoinul și, din cum arată lucrurile azi, complementară. Cu Segwit2x, motivele nu sunt aceleași.

Totuși, spun traderii, criptomoneda nu funcționează ca alte piețe tradiționale. Pentru o piață cu riscuri ridicate ca cea a tehnologiilor experimentale, mai mult risc…înseamnă doar risc.

„Istoric vorbind, s-ar presupune că dacă ai o monedă care se împarte în două, te gândești că ambele ar urma să își piardă total valoarea” a spus Yeh. „Regulile tradiționale ale economiei și finanțelor nu se aplică întocmai și lumii criptomonedelor.”

Yeh a dat ca exemplu bifurcația fermă de anul trecut a ethereum. Atunci, rețeaua s-a despărțit și a creat două fise aflate în competiție. Este altă situație care a avut ca rezultat crearea de valori.

Prețul ethereum și ethereum classic (noua monedă) a scăzut inițial după split. Piața ethereum și-a revenit foarte bine. Acum are un volum de piață de 32 de miliarde de dolari. Ethereum classic continuă să se păstreze la 1 miliard de dolari.

„Istoria arată că de fiecare dată când am avut o bifurcație fermă, oamenii și-au cumpărat mai multe monede. Acele monede au început să fie tranzacționate undeva”, a spus Yeh. Ca și consecință, investitorii pariază că dacă vor cumpăra mai mult bitcoin, o altă bifurcație eva duce prețul mai sus. În acest fel, vor avea un portofoliu mai diversificat.

Mai multe despre bitcoin

Cu toate acestea, unii investitori spun că ralierea ar putea să țină mai puțin de diversificare și mai mult de așteptările că vor câștiga pe termen lung.

După spusele lui Arthur Hayes, fost trader la Citigroup care conduce acum sectorul de derivative cripto, încrederea în versiunile diferite de protocol bitcoin este destul de mare. Așadar, pe termen lung, încrederea nu va scădea. Mai mult, chiar dacă au fost închise cele mai mari schimburi din  China, iar prețul a continuat să se țină bine pe poziție, piața este încrezătoare că nimic nu poate să deraieze traiectoria curentă.

Ca rezultat, investitorii nu sunt tocmai îngrijorați în legătură cu Segwit2x. Yeh a spus că, ținând cont de optimismul pieței, se așteaptă la o creștere, și înainte și după bifurcație.

A spus că și credința ideologică în bitcoin – chiar și în cele mai proaste perioade – va continua să crească prețul și să atragă noi investitori pe piață.

Rezumând optimismul investitorilor, James Altucher, fost administrator de fonduri, blogger și optimist în ceea ce privește bitcoinul, a spus:

„Bitcoinul are un software uriaș și tehnologia, știința din spatele lui, îl face cea mai bună formulă de stocare de valori din lume.”

 

Nu ai găsit ce căutai? Citește mai multe despre noua bifurcație la bitcoin gold AICI. 

Află de ce a crescut prețul bitcoin data trecută, la bifurcația bitcoin cash, AICI