Jim Cramer, gazda emisiunii Mad Money difuzată de CNBC, a declarat că este posibil ca bitcoinul să valoreze 1 milion$ în viitor.
În cadrul show-ului Squawk on the Street, difuzat de asemenea de CNBC, Cramer a afirmat referitor la cererea de bitcoin că aceasta crește rapid, datorită naturii descentralizate a monedei. Cramer a mai adăugat că sunt șanse ca prețul bitcoinului să ajungă la un milion de dolari, ceea ce va face ca market cap-ul monedei să însumeze zeci de mii de miliarde de dolari.
Cu toate acestea, raționamentul din spatele gândirii lui Cramer este unul eronat, analistul nereușind să înțeleagă nici scopul principal al monedei, nici motivul pentru care investitorii cumpără bitcoin.
Nivelul de adopție crește
În ultimii doi ani, bitcoinul a dobândit o reputație foarte bună. Dacă în trecut mulți considerau că reprezintă o modalitate de plată de pe piața neagră a deep web-ului, în prezent moneda este comparată cu aurul digital. Această transformare se datorează în mare parte și creșterii nivelului global de adopție.
Tot mai mulți investitori și utilizatori au început să înțeleagă că bitcoinul nu este 100% anonim. Prin urmare tranzacțiile pot fi urmărite.
În cadrul unui show difuzat de CNBC, Cramer a declarat că în spatele creșterii recente a prețului se află băncile europene. Acestea ar fi achizițonat sume mari de bitcoin pentru a plăti hackerilor care au distribuit virusul WannaCry:
“Cred că (n.r. creșterea prețurilor) se datorează băncilor care încearcă să cumpere cantități mari de bitcoini, pentru a plăti răscumpărările. Este o metodă pe termen scurt de a face față atacurilor cibernetice. Este calea prin care sunt plătiți băieții răi.”
În mod evident, afirmațiile de mai sus nu au nicio legătură cu realitatea. Piața europeană de bitcoin reprezintă doar 9% din market share-ul global. Ea se situază în spatele piețelor din S.U.A., Japonia, China sau Coreea de Sud. Astfel, dacă băncile europene ar determina creșterea valorii bitcoinului, ele ar trebui să domine toată piața. Un procent de 9% nu are însă cum să influențeze un market cap de 44 miliarde de dolari.
Cererea de monedă din partea investitorilor
Mai important este faptul că Jim Cramer pare a nu înțelege că bitcoinul este o criptovalută, un activ digital. Mai degrabă, el vede în bitcoin o modalitate de a plăti răscumpărări infractorilor cibernetici.
În cazul WannaCry, chiar dacă a fost cel mai mare atac ransomware din istorie, hackerii au primit mai puțin de 100.000$. Această sumă reprezintă aproximativ 0.0012% din piața europeană de bitcoin. Astfel, devine derizorie afirmația că prețul bitcoinului ar crește datorită unui procent de 0.0012 din piața europeană. Europa se află pe locul 5 în lume la volume tranzacționate.
Cramer este de părere că bitcoinul va fi cotat la 1 milion de dolari în viitor. Se așteaptă la această creștere datorită cererii tot mai mari din partea investitorilor dar și datorită sumelor mari tranzacționate. Utilizatorii monedei își doresc un sistem monetar diferit de ceea ce le oferă în prezent băncile sau alte instituții financiare.
Dacă bitcoinul chiar va ajunge să se situeze în zona milionului de dolari, acesta va intra în concurență cu toate rezervele financiare din lume.
Sursa – Cointelegraph