Moneda bitcoin a reușit să bată recorduri absolute pe mai multe planuri. Spuneam înainte de Crăciun că market-cap-ul (valoarea totală a tuturor bitcoinilor aflați în circulație) a atins o nouă bornă importantă. Prețul unei singure fise se apropie de 1000 de dolari. La zi, un bitcoin valorează astăzi 966$, deci cei care au ieșit la cumpărături în vară și-au crescut investiția cu 30%. Și mai important este că se preconizează că nici nu s-a atins maximul pe anul acesta, că va depăși recordul de 1200$ de dinainte de Mt. Gox și că va ajunge chiar la 2000$ în primele luni ale lui 2017.
Toate aceste recorduri nu apar într-un vid absolut. Orice fluctuație de preț are în spate un istoric și fiecare moment în care traderii trag de volan într-o direcție sau alta depinde de condițiile de drum.
Astăzi analizăm momentele importante din ecosistem. Mai mult decât atât, punctăm care sunt evenimentele dintr-un an care dau tonul pieței, pentru ca în 2017 să puteți să identificați mai ușor semnele de circulație de pe piață.
Înjumătățirea recompensei
Pentru a pricepe importanța acestui eveniment, aveți nevoie de două date importante. Bitcoinul este o monedă (sau un activ, după cum preferați să îl vedeți) cu calități deflaționare. Dacă un salariu decent în SUA în anii 50 era de 4-500 de dolari, astăzi și salariul minim pe economie este de cel puțin două ori mai mare. Asta înseamnă că dolarul american s-a devalorizat, datorită faptului că banca centrală a printat și injectat în economie bani noi. Ca în cazul oricărei valori, oferta mai mare presupune și o valoare mai mică pentru produsul respectiv.
În cazul monedei bitcoin, există o limită a fiselor injectate în sistem. Ca și aurul, bitcoinul vine în cantități limitate. Cantitatea limitată și cererea în creștere presupune că bitcoinul este deci deflaționar, adică valoarea lui va crește de la un an la altul. Evenimentele de până acum nu ne contrazic. Pe lângă asta, la fiecare 210 000 de blockuri minate (adică aproximativ o dată la patru ani) recompensa acordată minerilor pentru activitatea de minare scade, conform protocolului care guvernează bitcoinul, la jumătate. Adică, de la 25 de bitcoini per block, s-a scăzut la 12,5 bitcoini.
Acesta este un aspect care, per total, crește valoarea unei fise, după simpla lege economică a cererii și ofertei despre care vorbeam mai devreme.
În vară, o dată cu block-ul cu numărul 420 000, recompensa s-a înjumătățit. Este vorba despre un eveniment prevăzut și arhi-cunoscut, pentru care piața este practic deja pregătită. Cu toate acestea, a existat o oarecare nesiguranță. Minerii în general nu sunt tocmai avantajați de o scădere a recompensei, decât dacă prețul unei fise compensează pentru ea. Așadar, înjumătățirea a fost așteptată cu o oarecare neliniște – cum vor reacționa minerii? Care va fi prețul unui bitcoin? Va crește fenomenal de mult sau va scădea securitatea rețelei, după ce minerii se vor retrage pe rând de pe piață?
După sute de articole publicate în presă care preconizau fie dezastre fie râuri de șampanie, evenimentul a fost destul de lipsit de reacții dramatice. Nici prețul nu a crescut imediat, după ceas, nici minerii mari nu au oprit aparatele. Efectele s-au văzut însă pe termen mai lung. Prețul a crescut eșalonat și cu consecvență, iar minerii s-au adaptat cu calm la noua stare a pieței.
Brexitul
În 2015 am avut parte de un scandal internațional numit Grexit. Au avut loc negocieri la sânge pe tema ieșirii Greciei din Uniunea Europeană, iar guvernul elen a folosit această coardă care de altfel avea destul de multă tracțiune pentru a-și renegocia datoriile externe. Finalul a fost unul fericit, Uniunea Europeană a rămas, la vremea aceea, intactă (deși zdruncinată) și discuțiile politice s-au liniștit. De pe urma scandalului, cei care au profitat au fost bitcoinerii. Prețul a fost pe val pe toată perioada scandalului. Cumva, piața a reușit să și mănânce mărul (pentru că bitcoinul creștea ca în basme) și să îl și păstreze (pentru că Grecia nu a ieșit din UE).
2016 a repetat figura, de data aceasta cu alți actori. Britanicii, principalii contributori la Uniunea Europeană, au supus la vot popular eventuala ieșire din UE. Mulți nu au luat în serios posibilitatea și s-au gândit că este vorba despre altă rundă de jocuri politice, în care britanicii își renegociau statutul. Chiar și partidul de extremă dreapta care a propus soluția s-a declarat surprins că…în cele din urmă cetățenii seniori au ieșit la vot în număr mare și convinși de discursul Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE, în aceeași perioadă cu înjumătățirea block-ului.
Piața bitcoin nu a avut un șoc foarte mare, însă cea britanică a căzut temporar. La fel ca înjumătățirea blockului, evenimentul a avut un efect lent, cu ecouri eșalonate. Prețul a crescut puțin câte puțin și în virtutea Brexitului și a nesiguranței din UE. Fiecare discuție și negociere pe această temă a dat un nou impuls prețului bitcoin.
Controalele capitale în China
China a fost mereu ceasul din piața centrală pentru economia bitcoin. A fost printre primele economii mari care au acceptat adopția monedei bitcoin și care s-au folosit de acesta pentru stocarea de valori.
Guvernul chinez are o politică de dreapta și duce o luptă corp la corp cu economia, pe care încearcă să o controleze. Cetățenii au făcut deci mari eforturi să își protejeze economiile de inflație și de controale capitale.
Guvernul chinez a pus restricții la ieșirea de capital din țară. De cealaltă parte a baricadei, antreprenorii au întețit tranzacțiile cu bitcoin pentru a evita restricțiile. Dacă oamenii de rând și-au protejat economiile, marii antreprenori și-au protejat investiții de miliarde și afacerile internaționale.
Fluxul de noi tranzacții bitcoin în China a fost cel mai de efect eveniment al anului în perioada de toamnă și de iarnă și este poate cel mai important factor care a făcut ca acum un bitcoin să se apropie de 1000 de dolari.
Așadar, de urmărit în 2017 rămân în continuare acțiunile chinezilor, care reacționează rapid retrăgându-se către bitcoin.
Surpriza indienilor
Bitcoinul vine cu cele mai frumoase oportunități pentru piețele emergente. Țările ”în dezvoltare” (sau mai puțin politicos spus – cele unde dezvoltarea întârzie) au în general probleme din cauza administrației guvernamentale proaste. De exemplu, în America de Sud, Africa sau Sud-Estul Asiei, toate acțiunile păguboase care fac moneda locală să se devalorizeze pot fi fentate cu ajutorul monedei bitcoin.
Indienii au avut parte de un șoc când bancnota de 1000 de rupii a fost scoasă de pe piață, fără nici un fel de ceremonie. Decizia a fost categoric una proastă. Motivația a fost ”eliminarea spălării de bani”, dar efectul a fost că cetățenii și-au pierdut economiile. Șocul însă i-a făcut pe cei din țările sub-dezvoltate să își aducă aminte că există o alternativă în bitcoin.
Adopția criptomonedei în aceste țări a fost una lentă, însă evenimente ca cel din India trag semnale de alarmă răsunătoare. Sunt guvernele și băncile de încredere? În astfel de situații, se poate spune unanim că nu. Atunci de ce nu s-ar adopta o alternativă?
În ultima vreme, nu putem spune cu sinceritate că am urmărit cu atenție țările emergente. Dar lucrurile se mișcă în direcții interesante și acolo, iar în anul care urmează poate ar trebui să fim cu ochii și pe știri de acest fel. Fiți atenți – în Filipine curentul electric este furnizat gratuit de către stat. Cât le va lua cetățenilor să își dea seama că minarea este fenomenal de profitabilă, mai ales dacă nu plătești factura de curent? Mai multe țări din America de Sud se confruntă cu crize economice și umanitare înfiorătoare. Argentina este cel mai bun exemplu și am văzut cu toții la știri lupte la sânge pentru alimentele de bază. De pe margine, nu putem decât să așteptăm să se facă declicul – bitcoinul poate să salveze cetățenii de incompetența administratorilor publici.
Toamna se numără bitcoinii, iarna se lichidează
În aceste condiții, nu putem decât să ne bucurăm de una din tradițiile frumoase din ecosistemul bitcoin. Toamna începem să tragem linia și să ne calculăm câștigurile, iarna, până în februarie, încasăm profituri. În general, mizăm pe o creștere de 30-50%. După toate aceste mișcări ale pieței, nu ar fi suprinzător să vedem că profiturile s-au dublat. Așadar, celor care s-au orientat bine încă din vară nu putem decât să le spunem ”felicitări!”. Este meritul lor pentru că au avut curaj, s-au administrat elegant și au studiat un mediu economic aflat în avant-gardă.