Prețul Bitcoin a început săptămâna pe o notă depresivă, cu o scădere sub pragul de 5000$. Indicele BTC/USD a scăzut de la 5502 la 4880$ în cursul zilei de luni, înregistrând mai mult de 12% pierderi. Prețul Bitcoin a căzut astfel sub nivelul crucial de suport, iar ca de obicei, restul criptomonedelor i-au urmat exemplul.

Ethereum a înregistrat o scădere similară cu Bitcoin de 12%, ajungând sub pragul de 130$. În ultimele 7 zile prețul ETH a scăzut cu aproape 30%. EOS a înregistrat o ajustare de aproximativ 8%, iar Stellar de 7%.

XRP pare să fie cel mai puțin afectat, scăderea sa din ultima săptămână fiind de doar 5%.

Cea mai semnificativă evoluție a avut-o însă Bitcoin Cash. În ultimele 24 de ore, criptomoneda a scăzut cu 40%, înjumătățindu-și valoarea față de nivelul înregistrat la începutul lunii. După hard fork-ul controversat din data de 15 noiembrie, valoarea BCH este de doar 225$.

Războiul Bitcoin Cash, răspunzător pentru masacru

Mulți analiști sunt de părere că evoluția descendentă a prețului criptomonedelor se datorează neîncrederii provocate de conflictul din comunitatea BCH. Marile mining pool-uri au fost forțate să aleagă o tabără în cadrul războiului Bitcoin Cash, alimentând sentimetele negative.

Mass-media mainstream a jucat, de asemenea, un rol în alimentarea evoluției descendente. Un raport Bloomberg publicat recent a prezis că Bitcoin va scădea până la 1.500 dolari.

Cel mai optimist ”taur” Bitcoin, Tom Lee, și-a redus, de asemenea, previziunile cu privire la valoarea Bitcoin până la sfârșitul anului. Dacă până acum el susținea că are șanse să atingă 25.000 de dolari, în prezent cifra a fost re-evaluată la 10.000$.

Masacrul de luni a confirmat că investitorii caută să facă o pauză de la cripto până la îmbunătățirea situației politice din comunitate.

Economia mondială afectează prețul USD

Nici dolarul american nu are o evoluție prea bună. USD a înregistrat cea mai mică valoare din ultimele două săptămâni, din cauza comentariilor negative din partea Federal Reserve. Banca centrală americană a declarat că este posibil să crească dobânzile pentru a treia oară în acest an, din cauza încetinirii ratei de creștere a economiei la nivel mondial.

În general, un dolar cu evoluție negativă are un impact pozitiv asupra valorii aurului, deoarece investitorii caută să se protejeze prin investirea în mărfuri de valoare. Rămâne de văzut însă ce efect va avea asupra activelor digitale.