Bitcoin 2016 – 2016 a fost un an important pentru moneda bitcoin, iar orice eveniment se vede foarte bine reflectat în mișcările prețului. Aici se văd foarte bine evenimentele politice, problemele dezvolatorilor, activitățile de pe alte piețe și uneori chiar situații generate de alte monede. Cu alte cuvinte, lucrăm cu o piață volatilă.
De ce este bitcoinul volatil?
Cei mai serioși dintre traderi și cei încărunțiți în birouri de pe Wall Street fac alergie la orice activ volatil. Înainte să îi descalificăm, trebuie să înțelegem că vorbim despre oameni școliți, care cunosc economia și că nu vorbesc degeaba.
Aruncăm des cuvântul ”volatilitate”, dar nu îmi aduc aminte să îl fi explicat pe îndelete, așa că o să încerc acum să explic de ce piața bitcoin are mișcări atât de bruște.
O piață volatilă este una care reacționează rapid și face schimbări bruște, neașteptate, cu valuri frecvente și creșteri și scăderi dese de preț.
Moneda euro de exemplu este o monedă cu volatilitate scăzută. De aproape doi ani se învârte în aceeași gamă de preț, 4 lei, 4,5 lei pe un euro. Acesta este un lucru sănătos. Și dacă ești cumpărător și dacă ești vânzător ști foarte bine cât costă un litru de lapte la magazin. În etapa în care se află bitcoinul acum, te poți trezi că de un bitcoin îți cumperi dimineața o cisternă de lapte, seara doar 80% și a doua zi cu 30% mai mult. Furnizorul de lapte poate nici nu apucă să ajungă cu încasările înapoi la sediu până ca piața să se schimbe. Așadar, comercianții care acceptă plata în bitcoin fac raportul la dolar. Practic, ei nu fac altceva decât să introducă o metodă de plată suplimentară, cu o mică fricțiune în plus, dar moneda de referință este tot fiatul.
O să fac o pauză pentru a le da timp evangheliștilor să se revolte, iar acum continuăm. Bitcoinul nu este tocmai pregătit pentru adopție în masă. Nici nu are vreo obligație să fie, pentru că este o monedă tânără. Sunt mulți cei care apreciază aceste fluctuații de preț și reușesc să scoată un profit din speculă (asta e realitatea, mai bine decât deloc). Ideal ar fi ca bitcoinul să fie folosit ca și monedă de către oamenii de rând, dar iată că nu este pregătită.
Piața bitcoin este una destul de mică. Da, market cap-ul (valoarea totală a tuturor bitcoinilor aflați în circulație) a crescut la 14 miliarde de dolari, sumă record, iar acest lucru nu este de neglijat. Utilizatorii sunt însă tot o minoritate. O piață mică înseamnă pe de-o parte o piață supusă la emoționalitate. Dacă în presă se propagă o informație pesimistă și unii utilizatori hotărăsc să lichideze, pentru simplul fapt că au căzut pradă FUD-ului(frica, incertitudine si disperare), activitatea lor se va simți puternic pe piața bitcoin. Cu atât mai mult cu cât există mulți utilizatori veterani care au sume mari de bitcoin, care influențează piața puternic.
Pe cealaltă parte, aceia care au sume astronomice de bani investiți în bitcoin pot să manipuleze această piață relativ mică și să o facă voit. Dacă fac mișcări ferme și rapide, pot destabiliza prețul, doar pentru a cumpăra câteva ore mai târziu bitcoini la un preț mai mic.
Această problemă se va rezolva în timp, iar graficele se vor mai netezi și vor deveni mai previzibile pe măsură ce adopția crește. Nu este un motiv de îngrijorare în această etapă. Spun doar că este interesant să studiem anul 2016, cu toate emoțiile de pe piață, uitându-ne în paralel pe grafiul de preț.
Momentele emoționale ale lui 2016, traduse în cifre
Prețul bitcoin la început de 2016 era de 416 dolari americani. Dacă astăzi, când am trecut de 1000 de dolari, vi se pare un preț mic, trebuie să știți că se dublase față de anul precedent, deci cei care investiseră nu aveau de ce să se plângă.
Perioada decembrie-ianuarie este una cum nu se poate mai bună pentru bitcoin, când de obicei prețul are niște vârfuri solide. Este deja o tradiție mult-așteptată de bitcoineri și nu trebuie să se întâmple ceva special pentru a vedea o creștere de preț care, istoric vorbind, ne duce până la jumătatea lui ianuarie, când cumpărătorii sunt de cele mai multe ori epuizați după mai bine de două luni de piață a taurilor.
Acest lucru s-a și întâmplat, ca după un ceas elvețian, pe 16 ianuarie, când prețul a scăzut la 370 de dolari.
Pe 8 februarie chinezii au sărbătorit noul an, ceea ce înseamnă o vacanță prelungită pentru traderii din China. Acest lucru s-a reflectat și în preț, care a avut o mică scădere (nu vedem gâturi de girafă pe grafice, dar oricum 370-375 de dolari este o cifră ceva mai mică). Exact ceea ce spuneam mai devreme despre volatilitate – dacă un segment al pieței reacționează, activitățile se fac simțite pentru toți ceilalți.
Anul acesta prima zi din Anul Nou Chinezesc are loc pe 28 ianuarie, deci o ușoară scădere s-ar putea vedea puțin mai devreme.
În rest, până la sfârșit de primăvară, graficul a fost destul de neted.
Următoarea mutare pe grafic se vede pe 25 mai, când prețul și-a început ascensiunea. Campania Brexit începuse deja iar bitcoinerii cu experiență știu deja că orice probleme pe piața fiat se reflectă în prețul criptomonedelor, știau deci ce aveau de făcut.
În plus, în comunitate se discuta deja despre înjumătățirea recompensei pe block și se specula pe ideea că prețul va crește în iulie. Așa a început piața taurilor.
Dacă vă gândiți că în 2017 nu mai avem un astfel de moment promițător și programat de cod, atunci nu uitați că urmează implementarea rețelei Lightning care ar trebui să ajute în oarecare măsură viteza de tranzacționare. Nu, nu este o super-soluție de scalabilitate, dar este tot un eveniment programat așteptat cu entuziasm de comunitate. Dacă totul merge conform planurilor, am putea vedea și aici o urcare a prețului.
În ceea ce privește campaniile de tip Brexit, nu putem decât să sperăm că prețul bitcoin va primi impulsuri mai puțin periculoase de pe piața fiat.
Luna mai per total a fost una interesantă. Craig Wright era la vremea respectivă presupusul inventator bitcoin. O astfel de noutate nu avea cum să fie trecută cu vederea de presa mainstream. Are o oarecare încărcătură emoțională și, comparativ cu alte evenimente din ecosistemul bitcoin, este o poveste ușor de spus. Așadar, toată presa mainstream a preluat știrea, iar asta înseamnă că termenul de bitcoin a ajuns și la alt segment din populație. Din nou, piața de dimensiuni restrânse a bitcoinului a resimțit efectele acestei știri cu o volatilitate mare în toată luna.
Așadar, pentru 2017 sunt de urmărit astfel de evenimente care aduc bitcoinul către mase. Fie că este vorba despre povești sentimentale sau succese răsunătoare, urmăriți felul în care ziarele cu influență și cu cititori mai puțin tipici pentru comunitate tratează bitcoinul și ați putea fi pregătiți pentru o nouă înflorire de mai a prețului (în orice lună ar fi aceasta).
Pe 19 iunie, cu doar patru zile înainte de votul Brexit, prețul a avut încă un vârf, cu 761 de dolari, preț pe care nu l-a mai egalat până la sfârșitul anului.
Toată perioada verii a fost dominată de o oarecare volatilitate, motivată de acțiunile guvernului chinez. China impune controale capitale asupra yuanului, iar cei care vor să scape de efecte se folosesc de bitcoin pentru a scoate bani din țară. Aici se fac practic operațiuni imprevizibile și de multe ori masive, mai ales între companiile mari care nu au cumsă renunțe la operațiunile internaționale. Chiar și cu toată volatilitatea, prețul bitcoin a crescut într-un ritm consecvent, la fel și market-cap-ul. Cu alte cuvinte, în raport cu piața fiat mergem sub sloganul ”ghinionul lor, norocul nostru”.
Tot în același spirit, ghinionul indienilor (sau mai degrabă decizia proastă a autorităților) a însemnat o binefacere pentru bitcoin. La începutul lui noiembrie autoritățile au scos de pe piață, peste noapte, bancnotele de 500 și 1000 de rupii, fără să anunțe populația.
Piața bitcoin reacționează destul de repede la astfel de decizii incompetente ale autorităților. Există un spirit de competiție între fiat și bitcoin. Este greu să presupunem că indienii au fost atât de revoltați încât s-au orientat către bitcoin a doua zi. Un mic segment din populație probabil că a făcut-o (deși, când bancnotele tale nu mai valorează nici cât hârtia de ziar, cu ce bani să mai cumperi bitcoin?). Efectul însă s-a simțit cel mai probabil pe celelalte piețe, unde oamenii se așteptau la o creștere a bitcoinului din cauza acestei crize și au cumpărat bitcoini, creând o piață a taurilor (deci s-a ajuns la un fel de self fulfilling prophecy). Pe de altă parte, India este una dintre piețele emergente, cu diferențe de clasă mari. Exact aici bitcoinul poate să joace un rol deosebit de important și în asta stă frumusețea bitcoinului.
Așadar, nebunia cumpărăturilor de bitcoin a pornit, grație prostiei guvernului indian, ceva mai devreme anul acesta.
Ca să închidem cercul, luna decembrie a adus tradiționala creștere de preț de care ne-am bucurat cu toții mai mereu. Prețul a urcat peste 1000 de dolari, ceea ce îi face pe mulți bitcomani să creadă în Moș Crăciun la orice vârstă.